Author
User avatar
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
 
Articles: 685
Joined: Mon, 13 Jul 2009 2:53 am
Location: Αθήνα
Rate this article

This article is currently rated at 5
0 votes have been cast.
Search Articles

Άρθρα

Αλλάζει πολιτική στελέχωση το ΠαΣοΚ
Article Description: Το συνέδριο έπειτα από την «εντολή» της κάλπης μεγάλωσε, από 3.500 άτομα θα αποτελείται από 4.500 και είναι δύσκολο να ελεγχθεί από ομαδάρχες. Πρόκειται στην ουσία για ένα σώμα άγνωστο ως προς τις διαθέσεις και τις διεκδικήσεις του, το οποίο φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ισχυροποιεί τον κ. Ευ. Βενιζέλο, καθώς το ΠαΣοΚ δεν αιωρείται πλέον κοινωνικά.
3926 Αλλάζει στελεχικό δυναμικό το ΠαΣοΚ όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη συνέδρων. Από τους 113.000 συνέδρους, οι μισοί εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ περίπου το 25% είναι νέοι κάτω των 30 ετών. Οι κάλπες δεν έφεραν μόνο ένα εντυπωσιακό αριθμητικά αποτέλεσμα, προκάλεσαν μια εσωτερική διαδικασία αυτοκάθαρσης με την αποβολή του παραδοσιακού συνδικαλιστικού και κομματικού πυρήνα. Το ΠαΣοΚ πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά στα στρώματα που πλήττονται. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει τον ρυθμό και να συντονίσει το βηματισμό του με την κοινωνία αξιοποιώντας την απρόσμενη ευκαιρία, καθώς οι μνήμες από την κυβερνητική του θητεία είναι ακόμα νωπές και οδυνηρές.

Το μήνυμα που μεταδίδεται από την Ιπποκράτους είναι ότι υπάρχει ικανοποίηση αλλά όχι εφησυχασμός. «Υπήρξε μια μεγάλη συσπείρωση, ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες», δήλωσε στο Βήμα FM ο υπεύθυνος ενημέρωσης κ. Δ. Καρύδης. «Υπολογίζαμε γύρω στις 40.000-45.000 και έφτασαν στις 113.000 οι συμμετέχοντες. Αυτό για εμάς ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Δηλαδή, υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξανά επιστρέφουν στο ΠαΣοΚ, γιατί σε σχέση με αυτά που άκουγαν προεκλογικά ή μετεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκουν σήμερα να έχουν μια συμβατή σχέση με το κόμμα αυτό. Το 20-25% αυτών που συμμετείχαν χθες ήταν νέοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών και το περίπου 50% ήταν άνθρωποι δεν έχουν εκλεγεί ξανά σε συνέδριο του ΠαΣοΚ. Άρα, υπάρχει και ζωτικό στοιχείο της ανανέωσης. Οι μηχανισμοί αποσαθρώθηκαν, η μεγάλη συμμετοχή τα σκέπασε όλα», προσθέτει. Άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι στην αντίστοιχη πανελλαδική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν περίπου 35.000 - 40.000 άτομα.

Το συνέδριο έπειτα από την «εντολή» της κάλπης μεγάλωσε, από 3.500 άτομα θα αποτελείται από 4.500 και είναι δύσκολο να ελεγχθεί από ομαδάρχες. Πρόκειται στην ουσία για ένα σώμα άγνωστο ως προς τις διαθέσεις και τις διεκδικήσεις του, το οποίο φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ισχυροποιεί τον κ. Ευ. Βενιζέλο, καθώς το ΠαΣοΚ δεν αιωρείται πλέον κοινωνικά.

Από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι σύνεδροι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και που έχουν εκλεγεί δεν είναι συνδικαλιστικά οργανωμένοι, υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες (οι οποίοι φάνηκε ότι δεν επηρεάστηκαν από τις κινητοποιήσεις). Μεγάλο ποσοστό από αυτούς ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30 - 45 ετών. Αυτή η ομάδα είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το εκλογικό σώμα που επέλεξε να ψηφίσει ΠαΣοΚ στις εκλογές του Ιουνίου, καθώς πάνω από το 60% των ψηφοφόρων το κόμματος ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. «Στους συνέδρους του ΠαΣοΚ εκπροσωπείται κυρίως ο χώρος της εργασίας και οι γεννημένοι τη δεκαετία του '60. Δεν θα κάνουμε συνέδριο "παππούδων"», επισημαίνει στέλεχος με εμπειρία και γνώση των στοιχείων.

Μεγαλύτερη συμμετοχή από το αναμενόμενο υπήρξε και στις κάλπες της νεολαίας, όπου αναμενόταν να ψηφίσουν περί τα 8.000 άτομα και ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε στις 18.000 -20.000. Ετσι αντί για 800 συνέδρους θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της νεολαίας 1.200 άτομα.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σάρωσε και τις αντιρρήσεις για τα οργανωτικά ζητήματα που είχαν εγείρει οι κ.κ. Μιχ. Καρχιμάκης και Γ. Παναγιωτακόπουλος και οι οποίες είχαν οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο στα γραφεία της ΕΚΑΠ. Και τα δύο στελέχη έξεδωσαν ανακοινώσεις μιλώντας για τη μεγάλη συμμετοχή αλλά χωρίς να λένε κουβέντα ούτε για νόθο συνέδριο ούτε για αδιαφανείς διαδικασίες. «Όσοι έτριβαν τα μάτια τους με αυτό που είδαν, φαίνεται ότι δεν ξέρουν τι σημαίνει ΠαΣοΚ. Όποιος νόμιζε ότι λόγω της εκλογικής ήττας του, το ΠαΣοΚ έχει πεθάνει, είναι γελασμένος! Οποιαδήποτε προοπτική ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να αγνοεί την ύπαρξη αυτού του κόμματος με την μεγάλη προσφορά στην χώρα, παρά τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ευθύνες του», επισήμανε ο κ. Καρχιμάκης.

Το ΠαΣοΚ είναι ΕΔΩ!

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως έκφραση της ανησυχίας του κόσμου να παραμείνει το ΠαΣοΚ όρθιο «παρά τις προσπάθειες να αλλάξει, να μικρύνει και να μετατραπεί από προοδευτικό κίνημα σε ένα μικρό και συμβιβασμένο δεξιόστροφο κόμμα». «Το ΠαΣοΚ απέδειξε ότι δεν έχασε την καρδιά και την ψυχή του», προσθέτει διατυπώνοντας αιχμές «κατά των κάθε λογής "σωτήρων" και αλεξιπτωτιστών της παράταξης που απεργάζονται σχέδια αλλαγής συμβόλων και ονόματος και που δεν διστάζουν να ζητούν το βιολογικό του τέλος», εννοώντας τον κ. Ι. Δατσέρη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του ονόματος του ΠαΣοΚ.

Μετά την ανάσα που έδωσε ο κόσμος στο ΠαΣοΚ, μπαίνουν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στο τραπέζι της συζήτησης για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Το θέμα έθιξε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος (Real FM), επισημαίνοντας ότι η συνάντηση, σήμερα Τρίτη, με τις έξι κινήσεις και τη Δυναμική Ελλάδα «έχει έναν μετατοπισμένο άξονα». Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι πως θα αντιδράσει η ΔΗΜΑΡ μπροστά στο νέο σκηνικό, καθώς το ΠαΣοΚ όχι μόνο δεν διαλύεται αλλά δείχνει να ανανεώνει τις δυνάμεις του. Ο κ. Ι. Μανιάτης, ο οποίος μαζί με τον κ. Χρ. Δερβένη, έχει αναλάβει τις συνεννοήσεις με το χώρο της κεντροαριστεράς, επανέλαβε την ανοιχτή πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ (ΒΗΜΑ FM). «Ίσως ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ενώσουμε μέσα από έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο, όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, δηλαδή ΠαΣοΚ, Δημοκρατική Αριστερά, κινήσεις και ομάδες πολιτών, όλο αυτό το μέρος της κοινωνίας το οποίο εγώ εκτιμώ ότι μπορεί και να ξεπερνά το 30% και το οποίο ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό αισθάνεται πολιτικά άστεγο, θέλει πράγματι να ακούσει έναν νέο κεντροαριστερό, μεταρρυθμιστικό, κοινωνικά ευαίσθητο πολιτικό λόγο», δήλωσε.

Στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ προσπαθούν να αναλύσουν τα μηνύματα της κάλπης. Όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία έχουν πολύ καθαρή ιδέα για αυτά που σκοπεύουν να διεκδικήσουν. Η κυρία Διαμάντω Σαραντοπούλου, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης και θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως σύνεδρος σε συνέδριο του ΠαΣοΚ παρατηρεί ότι τα μέλη του κόμματος έχουν αγωνία για το μέλλον του, αλλά παραμένουν σε μια μετέωρη κατάσταση επειδή το ΠαΣοΚ με τα παλαιά του χαρακτηριστικά δεν τους εξέφραζε. «Περιμένουμε να προκύψει κάτι από το συνέδριο. Μέχρι τώρα ο κόσμος δεν ήθελε ούτε να ακούει για το ΠαΣοΚ. Όμως πιστεύω ότι κάτι αλλάζει σιγά σιγά, ο κόσμος έχει αρχίσει να μας παρακολουθεί, να περιμένει και να ελπίζει. Το ΠαΣοΚ είναι ένα μικρό κόμμα και μπορεί να ανασυνταχτεί από τη βάση ως την κορυφή», λέει.

Ο κ. Π. Αγγελόπουλος, είναι περιφερειακός σύμβουλος και εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. «Το ΠαΣοΚ θυσίασε τα πάντα για να σωθεί η χώρα, και σε αυτή την προσπάθεια συκοφαντήθηκε και λοιδωρήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πρέπει τώρα να δώσουμε δείγμα γραφής, ότι απαλλασόμαστε από τις παθογένειες του παρελθόντος, να αλλάξουμε τα πρόσωπα, να κάνουμε μια φοβερή εκκαθάριση στον χώρο μας μόνοι μας». Στον Πειραιά, ο 27χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής νομικής κ. Σπ. Βογιατζής σάρωσε στην ψηφοφορία και το σαββατοκύριακο θα είναι ένας από τους 4.500 συνέδρους. «Θέλω να με εκπροσωπήσουν άνθρωποι της γενιάς μου, το ΠαΣοΚ πρέπει να βρει το δρόμο του προς την κοινωνία. Προσωπικά επέλεξα ανθρώπους ικανούς, με φρέσκιες ιδέες, που γνώριζα ότι έχουν κάνει έργο στην περιοχή μου. Χρειαζόμαστε μια νέα αντίληψη, ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα», σημειώνει.

Ο κ. Ιμράν Ισά, ιδιοκτήτης ψησταριάς στην ακριτική Μέδουσα της Ξάνθης, θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά ως σύνεδρος τις διαδικασίες του ΠαΣοΚ. «Έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με τις ανάγκες της εποχής να χαράξουμε πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις κακές ημέρες, στις καλές που ήταν εύκολα τα πράγματα. Το ΠαΣοΚ δεν θα φτάσει στο 44% επειδή όπως ήρθαν τα πράγματα κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάει τόσο ψηλά. Περιμένω όμως να ανεβεί το ποσοστό του γιατί σήκωσε μεγάλα βάρη και αντιμετωπίστηκε άδικα. Αλλά εγώ λέω ότι όποιος έχει κάνει τη ζημιά μπορεί να τη διορθώσει πιο εύκολα από αυτόν που δεν ξέρει τίποτα», λέει.
© www.pontiki.gr
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Who is online

Registered users: No registered users

cron