Η Ελλάδα, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, οι πολίτες της και κάθε τι άλλο ελληνικό έχουν κατηγορηθεί ως υπεύθυνα για την άνοδο των σπρεντ, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων της από τα αντίστοιχα των γερμανικών ομολόγων. Όσο τα σπρεντ αυξάνονται, τόσο πιθανότερος γίνεται ο αποκλεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές για τα επόμενα χρόνια και συνάμα η ανάγκη για οικονομική της στήριξη από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Είναι, όμως, η Ελλάδα η κατεξοχήν υπεύθυνη για την εκτόξευση των σπρεντ;
Η διαγραμματική ανάλυση φωνάζει δυνατά "όχι" και να γιατί: τον Οκτώβριο του 2010, μετά από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του Μνημονίου και τη λήψη του πρώτου τμήματος των χρημάτων από τα διεθνή δάνεια στήριξης, τα σπρεντ είχαν μειωθεί στις 650 μονάδες βάσης. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για πρώτη φορά, εντελώς άκομψα και χωρίς καθόλου διπλωματία, για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (τραπεζών, δανειστών) στο κόστος διάσωσης των κρατών. Το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη των ελληνικών σπρεντ στις 900 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ημέρες. Η προσπάθεια να διασκεδάσει της εντυπώσεις στη συνέχεια, εξηγώντας ότι οι δανειστές θα κληθούν να συμμετάσχουν στο κόστος μετά το 2013 μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης δεν ηρέμησε τις αγορές αλλά έβαλε φρένο στην οξεία άνοδο των σπρεντ.
Το Φεβρουάριο του 2011, ωστόσο, ενόψει της προσφυγής της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης η Μέρκελ επανήλθε με την πίεση στους δανειστές να συμμετάσχουν στο κόστος διάσωσης και μάλιστα πέτυχε να συμπεριληφθεί όρος για τη διαπραγμάτευση της Πορτογαλίας με τους δανειστές της ώστε να υπάρξει διακράτηση ομολόγων. Τα ελληνικά σπρεντ, που μέχρι τότε είχαν αποχωρήσει εκ νέου στις 750 μονάδες βάσης, πήραν και πάλι την ανιούσα για να φτάσουν τις 960 μονάδες βάσης το Μάιο.
Η χαριστική βολή δόθηκε από το ΔΝΤ όταν ξεκίνησε τη συζήτηση περί άρνησης εκταμίευσης της 5ης δόσης αλλά κυρίως από τον Σόιμπλε, ο οποίος απαίτησε τη συμμετοχή των ιδιωτών προκειμένου να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, κάτι που το ΔΝΤ συνέδεσε με την εκταμίευση της 5ης δόσης και άρα της πτώχευσης ή μη της Ελλάδας. Τα ελληνικά σπρεντ απογειώθηκαν από τις 960 στις 1500 μονάδες μέχρι τα μέσα του Ιουνίου.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Οι HΠA αγόρασαν την Aλάσκα από την Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.
Φταίει (μόνο) η Ελλάδα για την άνοδο των σπρέντ;
Συντονιστής: Agrafos