Ευρωπαϊκή απελπισία… Σα να μην έφτανε το ελληνικό αδιέξοδο, οι 95% πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα που υποδεικνύει η νέα εξωφρενική άνοδος των CDS και οι νέες ισχυρές πιέσεις στα ιταλικά και ισπανικά σπρεντ, από χτες μπήκαν στη δίνη της κρίσης και οι γαλλικές τράπεζες. Η Ευρώπη δεν πάει από τη μια κρίση στην άλλη, βυθίζεται σε νέες κρίσεις πριν προλάβει να κάνει κάτι για τις ήδη υπάρχουσες…
Μεγάλες οι απώλειες χτες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγάλες και για τις ελληνικές τράπεζες – είναι όμως αυτό πια είδηση; – αλλά η συντριβή αφορούσε τις γαλλικές τράπεζες. Ο φόβος της ελληνικής χρεοκοπίας έπληξε τις γαλλικές τράπεζες που απειλούνται με άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης από την Moody’s εξαιτίας της υψηλής έκθεσής τους στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Οι μετοχές της Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole έχασαν άνω του 10% της αξίας σε μια συνεδρίαση. Από κοντά στην πτώση και το ευρώ, καθώς η παραίτηση του Γιούργκεν Σταρκ, επικεφαλής οικονομολόγου από την ΕΚΤ, την Παρασκευή και οι αλλεπάλληλοι υπαινιγμοί Γερμανών πολιτικών ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί να κηρύξει χρεοστάσιο ή και να βγει από την Ευρωζώνη επί ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, οδήγησαν το ενιαίο νόμισμα σε χαμηλά 10 δέκα ετών έναντι του γεν και 7 μηνών έναντι του δολαρίου.
Η τράπεζα που επλήγη περισσότερο ήταν η Societe Generale. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο ιστορικό χαμηλό των 15,5 ευρώ αφού έχουν απωλέσει περισσότερο από το δύο τρίτα της αξίας τους στους τελευταίους 7 μήνες. Από τα μέσα του 2007 η Societe Generale έχει χάσει 52 δις ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία η οποία σήμερα έχει περιοριστεί στα 13,5 δις ευρώ – δηλαδή χαμηλότερα και από του οίκου μόδας Dior.
Μετά τη χτεσινή σφαγή, η Societe Generale ανακοίνωσε περαιτέρω δραστικά μέτρα που μόλις πριν μια βδομάδα διέψευδε, με επιτάχυνση της διάθεσης στοιχείων ενεργητικού της και δραστικά προγράμματα περικοπής κόστους. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φρεντερίκ Ουντέα είπε ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για πιθανή παρέμβαση του κράτους στις γαλλικές τράπεζες, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστίν Νουαγιέ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. «Όποιο και αν είναι το ελληνικό σενάριο, όποια μέτρα κι αν υιοθετηθούν, οι γαλλικές τράπεζες έχουν τα μέσα να το αντιμετωπίσουν», είπε.
Οι γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές δεν έχουν μόνο την δεύτερη υψηλότερη έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα – μετά τις ελληνικές – τόσο ευθέως όσο και μέσω των ελληνικών θυγατρικών τους, είναι παράλληλα και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ιταλίας που από τον Αύγουστο πιέζεται όλο και περισσότερο. Άλλωστε, εκτός από τις υποβαθμίσεις των γαλλικών τραπεζών εξαιτίας της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, φημολογείται ότι μέσα στην βδομάδα έρχεται υποβάθμιση της πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας από τη Moody’s. Η Moody’s θα υποβαθμίσει την Ιταλία, από το Αα2 που της αποδίδει σήμερα, άγνωστο πόσες βαθμίδες, εναρμονιζόμενη με τους δύο άλλους οίκους που ήδη έχουν δώσει χαμηλότερες αξιολογήσεις για την Ιταλία – κάθε τέτοια κίνηση όμως θα ενισχύσει περαιτέρω τις πιέσεις, τόσο στις ιταλικές όσο και στις γαλλικές τράπεζες.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στην Ιαπωνία αυτοί που αυτοκτονούν, είναι τριπλάσιοι από αυτούς που σκοτώνονται σε τροχαία!
Σφαγή και στις γαλλικές τράπεζες
Συντονιστής: Agrafos