Τα κέρδη δευτέρου τριμήνου μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να είναι χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών επειδή σε αυτές δεν είχε συμπεριληφθεί η πλήρης έκταση των διαγραφών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale καθώς και η γαλλοβελγική Dexia που από κοινού έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα της τάξης των 11.1 δις ευρώ είναι πιθανό να υποχρεωθούν σε διαγραφές καθώς τα ιδρύματα έχουν προσυπογράψει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IΙF) που υποχρεώνει τους επενδυτές να αναλάβουν ζημιές 21% επί των ελληνικών τίτλων τους οι οποίοι ωριμάζουν ως το 2020. Η BΝP Paribas θα δημοσιεύσει αποτελέσματα στις 2 Αυγούστου, η Societe Generale στις 3 και η Dexia στις 4.
«Για τις τράπεζες που προσυπέγραψαν την πρόταση οι ζημιές είναι αναπόφευκτες», σημειώνει ο Ντιν Πορτέλι, οικονομικός αναλυτής της εταιρίας αξιολόγησης A.M. Best. Το σχέδιο του Ινστιτούτου απαιτεί από τις τράπεζες να διαγράψουν μέρος της αξίας των τίτλων τους από τα χαρτοφυλάκια των ‘διαθεσίμων προς πώληση’ αλλά – και για πρώτη φορά – να εγγράψουν απομειώσεις και από τα χαρτοφυλάκια ‘διακράτησης ως τη λήξη’ επειδή οι ζημιές θα είναι μόνιμες.
Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, oι συνολικές απομειώσεις των ελληνικών τίτλων μόνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, και όχι για τις ελληνικές, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 9 δις ευρώ, ύψος που αντιστοιχεί στις 13 μονάδες βάσης του δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας core Tier 1 του έτους 2011. Ορισμένες τράπεζες ωστόσο μπορεί να αποφασίσουν να μην εμφανίσουν τις ζημιές μέχρι να ολοκληρωθεί η ελληνική συμφωνία. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πώς οι τράπεζες με σημαντική έκθεση στα ελληνικά ομόλογα θα επιλέξουν να απομειώσουν την αξία των τίτλων τους στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου», λέει ο αναλυτής της Citigroup στο Λονδίνο Κίνερ Λακχάνι.
Ελληνικά ομόλογα
Υπάρχει βέβαια η περίπτωση ορισμένες τράπεζες που προετοίμασαν τις καταστάσεις τους πριν τη συμφωνία του ελληνικού πακέτου διάσωσης της 22ης Ιουλίου να αναφέρουν ακόμα μεγαλύτερες ζημιές επειδή έχουν συνυπολογίσει στην απομείωση την αξία που είχαν οι τίτλοι τους στην αγορά στις 30 Ιουνίου. Και ως γνωστόν, τα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στις 30 Ιουνίου στα 54 σεντ του ευρώ.
Αν και η απομείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, οι αναλυτές δηλώνουν ότι δεν θα αλλάξουν τις προβλέψεις του τόσο κοντά στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ενώ και οι αξιωματούχοι των τραπεζών αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο λίγα 24ωρα πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες, οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να εμφανίσουν τις ζημιές από την απομείωση της ονομαστικής αξίας μέρους των ελληνικών τίτλων τους – εκείνων που ταξινομούνται ως ‘διαθέσιμοι προς πώληση’ – μέχρι οι ζημιές αυτές να θεωρηθούν μόνιμες. Το ελληνικό πακέτο που έχει τη στήριξη 31 τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών αποτελεί ωστόσο ένδειξη για μόνιμες ζημιές, δήλωσε αξιωματούχος μιας εκ των τεσσάρων μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία γιατί οι αλλαγές επηρεάζουν τους πελάτες του.
Γαλλικές τράπεζες
Όπως έγινε γνωστό, οι ελεγκτικές αρχές της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν κι οι δυο τους το τελευταίο 10ήμερο από τις τράπεζες να καταγράψουν τις ζημιές των ελληνικών ομολόγων στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Σύμφωνα με πηγές της Deutsche Bank, η τράπεζα αυτή, που είναι πρώτη σε μέγεθος στη Γερμανία, είχε ολοκληρώσει την καταγραφή των αποτελεσμάτων πριν κλείσει η συμφωνία του IFF και φέρεται ότι στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου έχει προχωρήσει σε διαγραφές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τίτλων ύψους 1,2 δις ευρώ που κατέχει. Ο γερμανικός τραπεζικός φέρεται δηλαδή ότι απομείωσε το σύνολο της έκθεσής της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και όχι μόνο σε αυτά που λήγουν πριν το 2020.
«Υποθέσαμε ότι μόνο τα ομόλογα που ωριμάζουν ως το 2019 θα απομειωθούν, όπως προβλέπουν οι όροι της συμφωνίας του IIF. Ακόμα και έτσι όμως πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά τεχνικά επιχειρήματα προκειμένου το σύνολο του ελληνικού χρέους να διαπραγματεύεται ως απομειωμένο», πρόσθεσε ο αναλυτής της Citigroup στο Λονδίνο Κίνερ Λακχάνι.
Η BNP Paribas θα χρειαστεί να κάνει διαγραφές άνω του 1 δις ευρώ αν απομειώσει το σύνολο της έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που φτάνει σε 5 δις ευρώ κατά 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής. Αν όμως περιορίσει την απομείωση μόνο στους τίτλους που ωριμάζουν ως το 2020 οι ζημιές θα περιοριστούν στα 265 εκατ. ευρώ.
Η Societe Generale να χρειαστεί διαγραφές ύψους 557 εκατομμυρίων ευρώ αν εφαρμόσει την απομείωση στο σύνολο της έκθεσης της σε ελληνικά ομόλογα και 512 εκατ. ευρώ αν την περιορίσει στους τίτλους που ωριμάζουν ως το 2020. Τέλος, οι πιθανές διαγραφές της Dexia κυμαίνονται από 727 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των ελληνικών κρατικών τίτλων που κατέχει ως 108 εκατ. ευρώ για τους τίτλους που ωριμάζουν ως το 2020.
Όπως είπαμε, οι αναλυτές που παρακολουθούν τις τρεις αυτές τράπεζες δεν έχουν αλλάξει τις προβλέψεις τους προκειμένου να συμπεριλάβουν σε αυτές τον αντίκτυπο του σχεδίου. Σύμφωνα όμως με έρευνα του Bloomberg, τα μέσα κέρδη ανά μετοχή της Societe Generale στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι 1.44 ευρώ ανά μετοχή, κατά 7% μειωμένα έναντι 4 εβδομάδων πριν, οι μέσες ζημιές για τη Dexia θα είναι 1.82 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένες κατά 1% μεγαλύτερες από τις εκτιμώμενες 4 εβδομάδες πριν, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή της BNP Paribas θα είναι 1.68 ευρώ, κατά 12% μειωμένα έναντι των εκτιμήσεων 4 εβδομάδων πριν.
Χαμηλότερες αποδόσεις
Από τη στιγμή που θα γράψουν ζημιές από την απομείωση της αξίας των ελληνικών τίτλων στα χαρτοφυλάκια ‘διακράτησης ως τη λήξη’ οι τράπεζες μπορεί μακροπρόθεσμα να στραφούν σε λιγότερο επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού με αποτέλεσμα την μείωση των αποδόσεων.
«Το πιο πολύπλοκο και ανησυχητικό γεγονός σχετικά με την ανάληψη ζημιών για τα περιουσιακά στοιχεία ‘διακράτησης ως τη λήξη’ και όχι μόνο από τα ‘διαθέσιμα προς πώληση’ είναι ότι θα τείνουν να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να στραφούν στους τίτλους ανώτατης αξιολόγησης AAA ή AA, επισημαίνει ο Τζόναθαν Τάις, αναλυτής του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο Bloomberg.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.
Το ντόμινο του ελληνικου χρεους χτυπαει τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Συντονιστής: Agrafos