• Το Γνωρίζατε;
  • Οι Λάκωνες για να καταπολεμήσουν την μυκητίαση καίνε μια εφημερίδα και με το προϊόν της καύσης αλείφουν το σημείο που παρουσιάζει μυκητίαση!

«Αισιόδοξες» προβλέψεις ρίχνουν το ΧΑ

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

«Αισιόδοξες» προβλέψεις ρίχνουν το ΧΑ

Δημοσίευση από Agrafos »


Συνεχίζονται οι πιέσεις και αυτήν την εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο για εγχώριους και μη λόγους. Ήταν φανερό από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης ότι το έργο της δεν είναι εύκολο αφού εκκρεμεί το θέμα της 6ης δόσης και τα μηνύματα από τα δημοσιονομικά της χώρας είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστα. Ο συνδυασμός των εγχώριων προβλημάτων με την υποχώρηση των τιμών στην Ευρώπη δημιούργησε συνθήκες για νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς νέα χαμηλά 19 ετών. Χαρακτηριστικό της ψυχρής υποδοχής που επεφύλασσε η αγορά στη νέα κυβέρνηση είναι οι 7 πτωτικές συνεδριάσεις έναντι δυο μόνο ανοδικών, τεχνικής φύσεως περισσότερο, μέχρι σήμερα.

Μετά τη κατάθεση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού στη Βουλή το ενδιαφέρον εστιάζεται στις διαπραγματεύσεις για το PSI, που εκτός από δημοσιονομικό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες και στην εκταμίευση της 6ης δόσης. Η εμπλοκή στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης λειτουργεί αρνητικά για την αγορά και καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μέχρι και το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στο επιτόκιο 8% που ζητούν οι τράπεζες για τα νέα ομόλογα καθώς αναιρείται ένα μέρος από το όφελος της μείωσης των τόκων. Ερωτηματικό υπάρχει ακόμα για το αν θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση με μειωμένο κούρεμα για τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, αισιόδοξες κρίνονται αρκετές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού που βασίζονται σε υποθέσεις όπως η καθολική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI. Η σημαντικότητα του PSI είναι εμφανής στους τόκους, που από €16,4 δις το 2011 μειώνονται στα €12,7 δις., με προϋπόθεση την καθολική συμμετοχή των ιδιωτών, που δεν είναι εξασφαλισμένη μέχρι αυτή τη στιγμή. Επίσης προβλέπεται επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα (στο 1,1% του ΑΕΠ), παρά την ύφεση 2,8% που αναμένεται για το 2012 και το γεγονός ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ύφεση για φέτος θα είναι μεγαλύτερη του 5,5% και το έλλειμμα μεγαλύτερο του 9%. Εξ’ άλλου ο αναθεωρημένος στόχος για το έλλειμμα του 2012 τοποθετείται στο 5,4% και το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2012 στα €309 δις (145,5% του ΑΕΠ). Φιλόδοξος είναι και ο στόχος για €9,3 δις από αποκρατικοποιήσεις για του χρόνου που θα προσεγγιστεί ανάλογα και με την κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς περιλαμβάνει εισηγμένες όπως ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ μεταξύ άλλων.

Η γενικότερη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη λόγω της εκτίναξης των spreads πολλών χωρών είναι επιζήμια και για την Ελλάδα που θα ήθελε μια περίοδο ηρεμίας για να προχωρήσουν οι εγχώριες εκκρεμότητες. Η αλλαγή στην πολιτική σκηνή σε Ιταλία και Ισπανία δεν έφερε την ηρεμία που θα ήθελαν οι αγορές ενώ υπάρχουν φωνές που ζητούν δραστικότερες λύσεις, όπως μαζικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, έκδοση ευρωομολόγου μέχρι και την έσχατη λύση, την εκτύπωση νέου χρήματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η στήριξη των 700 μονάδων δεν μπόρεσε να διατηρηθεί και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε επίπεδα Ιανουαρίου του 1993. Η καλή εικόνα της αγοράς από τεχνικής άποψεως στο διάστημα 15/10- 15/11 αναιρέθηκε πλήρως από την πτωτική κίνηση του τελευταίου δεκαήμερου παρά το ότι έγινε με χαμηλούς τζίρους και πλέον η στήριξη αναζητείται στην περιοχή 660-680 μονάδων. Αυτή η εβδομάδα είναι και μια εβδομάδα αναμονής για τις ελληνικές τράπεζες αφού την επόμενη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τους και πιθανότατα οι κεφαλαιακές ενισχύσεις στις οποίες πρόκειται να προβούν κυρίως λόγω PSI.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”