• Το Γνωρίζατε;
  • Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Ανεκτά για τις ευρωτράπεζες – πλην ελληνικών – τα νέα στοιχεία της ΕΒΑ

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Ανεκτά για τις ευρωτράπεζες – πλην ελληνικών – τα νέα στοιχεία της ΕΒΑ

Δημοσίευση από Agrafos »


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί τελικά να αντλήσουν νέα κεφάλαια ύψους 114,7 δις ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησής τους που προωθούν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΒΑ, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής που εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, η κεφαλαιακή τρύπα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών εκτιμάται σε 114,7 δις ευρώ και τόσα είναι τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστεί να αντλήσουν προκειμένου να πιάσουν το δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας 9% ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε προηγούμενη εκτίμησή της που είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο, η ΕΒΑ είχε εκτιμήσει ότι η τρύπα που θα πρέπει να καλύψουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν ελαφρώς μικρότερη, της τάξης των 106 δις ευρώ.

Η αναθεώρηση των αριθμών βασίστηκε στα νέα ‘στρες τεστ’ της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που έγιναν με βάση τα νούμερα της έκθεσης των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ οι εκτιμήσεις για τα προηγούμενα νούμερα είχαν βασιστεί στην έκθεση των τραπεζών στα τέλη Ιουνίου.

Τα νέα νούμερα θεωρήθηκαν μάλλον ανακουφιστικά από τους αναλυτές, καθώς αρκετοί εξ αυτών περίμεναν ότι το ποσό των απαιτούμενων νέων κεφαλαίων θα είχε διπλασιαστεί μετά την επιδείνωση της κρίσης της Ευρωζώνης από το Νοέμβριο.

Η πιο σημαντική διαφορά ίσως σε σχέση με τα προηγούμενα νούμερα αφορά τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες. Τώρα οι γαλλικές τράπεζες καλούνται να αντλήσουν 7,3 δις ευρώ, δηλαδή 1,5 δις ευρώ λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση, ενώ, αντίθετα, οι γερμανικές θα πρέπει να αντλήσουν 13,1 δις ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια κεφάλαια από τα 5,2 δις που τους είχαν ζητηθεί τον Οκτώβριο.

Τα υψηλότερα κεφάλαια – εκτός Ελλάδας – καλούνται να τα αντλήσουν οι ισπανικές τράπεζες που θα πρέπει να συγκεντρώσουν 26,2 δις ευρώ και οι ιταλικές, με 15,4 δις ευρώ. Οι κυπριακές τράπεζες καλούνται να αντλήσουν κεφάλαια 3,5 δις ευρώ. Η ΕΒΑ δεν ανακοίνωσε στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν και τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, της τάξης των 30 δις ευρώ, και θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του ΤΧΣ καθώς δεν περιλαμβάνονταν στα τελευταία τεστ.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έδωσε χρόνο στα ιδρύματα να υποβάλλουν τα σχέδιά τους για την άντληση νέων κεφαλαίων στις εθνικές εποπτικές αρχές ως τις 20 Ιανουαρίου αντί της 25ης Δεκεμβρίου που είχε οριστεί αρχικά, απέρριψε όμως τις εκκλήσεις των τραπεζών, ιδίως των ιταλικών, να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα άντλησης των νέων κεφαλαίων και μετά τις 30 Ιουνίου 2012.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”