• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1630 ο γάλλος Καρδινάλιος Ρισελιέ διέταξε τα μαχαίρια του φαγητού να έχουν στρογγυλεμένες άκρες, για να πάψουν επιτέλους οι καλεσμένοι του να καθαρίζουν τα δόντια τους με αυτά!

Deal διάσωσης και... δώρο 15 δισ. ευρώ!

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Deal διάσωσης και... δώρο 15 δισ. ευρώ!

Δημοσίευση από Admin »


Νέα συμφωνία διάσωσης από τη χρεοκοπία, με «αντάλλαγμα» πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας και γενικευμένη εκποίηση περιουσίας, πέτυχε ο πρωθυπουργός στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. «Χρυσώνοντας το χάπι» του νέου μνημονίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να απελευθερώσουν άμεσα 15 δισ. ευρώ για την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα εκτελεσθούν με ελάχιστο ποσοστό εθνικής συμμετοχής.
Το θρίλερ της παράλληλης διαπραγμάτευσης του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα στην Αθήνα και του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, είχε την αναμενόμενη αίσια κατάληξη, χωρίς την οποία θα μιλούσαμε σήμερα για ένα νέο κραχ στις αγορές:
- Η «τρύπα» των 5,5 δισ. ευρώ που ανακάλυψε η τρόικα στο πρόγραμμα λιτότητας των 28 δισ. ευρώ καλύφθηκε τελικά από τον Ευ. Βενιζέλο με γενναίες δόσεις πρόσθετων φόρων: επιβολή φόρου με συντελεστή 10% στα εισοδήματα μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά με συντελεστές μέχρι 5%, ετήσιο τέλος 300 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες, τριπλασιασμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (από τα 21 στα 60 λεπτά) και μείωση στο μισό (από 400.000 σε 200.000 ευρώ) του αφορολόγητου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας περιλαμβάνονται στην... πολιτικά «τοξική» φορολογική συνταγή που υποχρεώθηκε να αποδεχθεί η κυβέρνηση.
- Το «αντάλλαγμα» από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δόθηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε στην απόφαση να συνεχισθεί μέχρι και το 2014 η χρηματοδότηση της Ελλάδας με δάνεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αλλά και με «εθελοντική και προσωρινή», όπως είπε ο Χέρμαν Φαν Ρομπέι, συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Το ποσό του νέου «πακέτου» δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες για την «ανακύκλωση» ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Πάντως, η δέσμευση των Ευρωπαίων για συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας απελευθερώνει και το ΔΝΤ, ώστε να εκταμιεύσει το δικό του μέρος της πέμπτης δόσης του διεθνούς δανείου των 110 δισ. ευρώ και να παραμείνει ενεργό στις νέες χρηματοδοτήσεις διάσωσης της Ελλάδας.
- Το νέο στοιχείο της συμφωνίας, που δείχνει και πόσο ανησυχούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη βαθιά ύφεση στην Ελλάδα, είναι η απόφαση να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις των ήδη εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων επενδυτικών προγραμμάτων για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χ. Μπαρόζο, ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος αποδέχθηκε την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, μέσω του νέου προγραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους έχει ήδη εξασφαλίσει η Αθήνα. Ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί γρήγορα, τόνισε ο Μπαρόζο, ενώ η εθνική συμμετοχή θα περιοριστεί ειδικά για την Ελλάδα στο 15% και θα προσφερθεί τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων.
Η συμφωνία έγινε δεκτή με ανακούφιση στις αγορές, με το ευρώ να κάνει άλμα πάνω από το 1,42 δολ. και την Wall Street να κλείνει με αναστροφή του αρχικού αρνητικού κλίματος και το δείκτη S&P να περιορίζει τις απώλειές του στο 0,28%.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι έχει αναθεωρηθεί η εκτίμηση των περισσότερων, ότι η νέα χρηματοδότηση απλώς μεταθέτει αργότερα την αναδιάρθρωση του χρέους. «Η περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα και η ημι-εθελοντική ανακύκλωση χρέους διασφαλίζει την αποφυγή “σκληρής αναδιάρθρωσης” βραχυπρόθεσμα», τόνιζε η Citigroup σε χθεσινή της ανάλυση, σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες για εκλογές εντός του έτους, όπως βέβαια υψηλές είναι και οι πιθανότητες για αναδιάρθρωση χρέους με “κούρεμα” πιστωτών για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Η προετοιμασία για «πιστωτικό γεγονός» είναι ορατή πλέον και στο τραπεζικό σύστημα. Η Fed ανακοίνωσε ότι αρχίζει έλεγχο για να διαπιστώσει το βαθμό έκθεσης όλων των αμερικανικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ενέταξε αιφνιδίως στα τεστ αντοχής των τραπεζών ελέγχους για τις πιθανές απώλειες από χρεοκοπίες στην ευρωζώνη. Προφανές είναι ότι ουδείς στο τραπεζικό σύστημα πιστεύει σοβαρά ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να εφαρμοσθεί με επιτυχία...

Επιστροφή στο “Οικονομία”