Σελίδα 1 από 1

Γλυκαντικές ουσίες

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 12 Μάιος 2011, 11:01
από Arxontas
Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 1981, για να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά τροφίμων. Η έγκριση αυτή επεκτάθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1983, για να συμπεριλάβει τη χρήση της ασπαρτάμης και στα ανθρακούχα αναψυκτικά. Το ίδιο έτος εγκρίθηκε η χρήση της και από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα στην Ευρώπη (SCF –η σημερινή EFSA).

Έκτοτε έχουν γίνει αρκετές εκθέσεις αναθεώρησης της έγκρισης για την ασπαρτάμη, με μια πρόσφατη το Μάιο του 2006, όταν η EFSA εξέδωσε νέα επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι μετά τη διεξαγωγή νέων έγκριτων επιστημονικών ερευνών αυτή είναι απόλυτα ασφαλής και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωσή της.

Η νέα αυτή ανασκόπηση προέκυψε μετά την έντονη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας αμφισβητούμενης επιστημονικά έρευνας του Ινστιτούτου Ramazzini στην Ιταλία, στην οποία συσχετίστηκε η κατανάλωση ασπαρτάμης με καρκινογένεση σε ποντίκια.

Ο ρόλος των light ή zero αναψυκτικών

> Τα αναψυκτικά light ή zero αποτελούν άριστη επιλογή για αυτούς που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος ή και γι’ αυτούς που προσέχουν τις θερμίδες που καταναλώνουν, αφού δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες, ενώ χαρίζουν την ίδια απόλαυση με αυτή που προσφέρουν τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
> Η πρόσληψη γλυκαντικών ουσιών και η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ή zero δεν επηρεάζουν την κατανάλωση άλλων γλυκών τροφίμων και ποτών, ούτε έχουν συσχετιστεί ποτέ με την αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης. Αντίθετα, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι η χρήση ασπαρτάμης μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
> Επιπλέον, η γλυκύτητά τους συμβάλλει στην ικανοποίηση του αισθήματος της «γλύκας» και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουν συχνά την αναζήτηση άλλων τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρα και λιπαρά (τούρτα, κέικ κ.ά.).
> Οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν τα light ή zero αναψυκτικά, καθώς έτσι μπορούν να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

> Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα σε 100 χώρες για 20 και πλέον χρόνια και είναι, πιθανότατα, το μοναδικό πρόσθετο τροφίμων που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα σε τόσο λεπτομερείς ελέγχους – περισσότερες από 200 έρευνες που αποδεικνύουν την ασφάλειά της.
> Το Μάιο του 2006 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ανακοίνωσε εκ νέου ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνος.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

> Οι γλυκαντικές ουσίες ανήκουν στα πρόσθετα τροφίμων και είναι 30-500 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη.
> Αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης και να απολαύσουν τα αγαπημένα τους τρόφιμα ή ποτά με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες.
> Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να συσχετίζει την κατανάλωση light αναψυκτικών με την αύξηση βάρους.
> Όλες οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία Coca-Cola είναι εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς και έχουν χαρακτηριστεί ως απόλυτα ασφαλείς.