Σελίδα 1 από 1

Τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικό - Πολλαπλασιάζονται οι "πονοκέφαλοι" για τον πρωθυπουργό

Δημοσιεύτηκε: Τρί 14 Ιουν 2011, 00:53
από Airetikos
H ραγδαία αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, επιβεβαιώθηκε χθες και με τη γλώσσα των αριθμών, μετά από τη δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε χθες στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Σύμφωνα με αυτή, η Ν.Δ αποκτά για πρώτη φορά εκλογικό προβάδισμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31%, ενώ το ΠαΣοΚ υπολείπεται κατά τέσσερις μονάδες συγκεντρωνοντας το 27% των προτιμήσεων. Στο ερώτημα της κατάλληλοτητας για την πρωθυπουργία, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνουν το ίδιο –χαμηλό- ποσοστό (23%). Χαρακτηριστικό είναι επίσης είναι ότι μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.

Τα δεδομένα αυτά ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων στις κρίσιμες εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή, ενώ παράλληλα δίνουν ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί στη φαρέτρα της ΝΔ που είχε στριμωχτεί “στα σκοινιά” από τις “έξωθεν” (ΕΕ, ΔΝΤ) ισχυρές πιέσεις για συναίνεση.

Πολλαπλασιάζονται λοιπόν και πάλι οι “πονοκέφαλοι” για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά την προσωρινή ύφεση των εσωκομματικών προβλημάτων με τα οποία τέθηκε αντιμέτωπος: την περίφημη “επιστολή των 16” που έδωσε τροφή σε σενάρια αποστασίας των βουλευτών του ΠαΣοΚ κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και τα εσωκομματικά πυρά που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών ο οποιός έχει γίνει “σάκος του μποξ” για τους διαφωνούντες με τα σκληρά μέτρα λιτότητας βουλευτές.

Παράλληλα, πίεση στον πρωθυπουργό ασκεί και το “κίνημα της πλατείας”, το οποίο κλείνει σήμερα 20 μέρες αδιάλειπτης παρουσίας σε όλες της μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ η πολύμορφη δυναμική και απήχηση που έχει αναπτύξει καθιστά την κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας, αμήχανους απέναντι στη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί. Στη χθεσινή εκτενή του συνέντευξη στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής” ο πρωθυπουργός, έδειξε κατανόηση προς τους “Αγανακτισμένους” λέγοντας πως “δικαίως αγανακτούν με ένα σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη διαφθορά και τη σπατάλη”.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν παύουν να εξυφαίνονται διαρκώς σενάρια ενός δομικού ανασχηματισμού, ακόμα και εντός της εβδομάδας, που θα ενισχύσει τη συσπείρωση μέσα στο κυβερνών κόμμα και θα κατευνάσει κατά ένα μέρος την λαϊκή οργή που έχει “προσωποποιήσει” τις ευθύνες για την αποτυχία ανάκαμψης της οικονομίας.

Από την άλλη, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος φαίνεται να μετατίθεται για την ώρα, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να "τουμπάρει" το αρνητικό κλίμα και να καλλιεργήσει τις αναγκαίες συνθήκες “νομιμοποίησης” της κυβέρνησης με ένα μεγαλενέστερο κάλεσμα στις κάλπες. Όπως τόνισε στη συνέντευξη του, “θα αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη.”