Σελίδα 1 από 1

«Alpha - Eurobank»: H ακτινογραφία της νέας τράπεζας και η επόμενη μερα…

Δημοσιεύτηκε: Τρί 30 Αύγ 2011, 10:57
από Admin
Μετά την συγχώνευση των τραπεζών Αlpha Bank και Eurobank, η νέα ονομασία της τράπεζας θα είναι Alpha - Eurobank. Από την συγχώνευση η νέα τράπεζα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά και οικονομικά μεγέθη:

- Η επωνυμία της νέας τράπεζας είναι «Alpha Eurobank», με λογότυπο τα χρώματα της Alpha Bank.

- Συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ και συνολικές χορηγήσεις 100 δισ. ευρώ.

- Δίκτυο καταστημάτων εντός και εκτός Ελλάδος που ξεπερνά τα 2.200 με περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους.

- Πελατειακή βάση άνω των 8 εκατομμυρίων πελατών.

- Ο νέος τραπεζικός Όμιλος θα έχει σημαντική παρουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε οκτώ χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

- Πιο συγκεκριμένα στην Ρουμανία θα έχει μερίδιο αγοράς 11%, στην Βουλγαρία 14%, στην Σερβία 11% και στην Κύπρο 9%.

- Συνολικές χορηγήσεις εκτός Ελλάδος 21 δισ. ευρώ. Χορηγήσεις 6,9 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, 5,3 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία και 2,2 δισ. ευρώ στη Σερβία

- Ο νέος Όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη με pro forma συνολικό ενεργητικό 146 δις. ευρώ.

- Το νέο σχήμα διαθέτει ευρεία μετοχική βάση, με πυλώνες τρεις κύριους μετόχους που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου με 4%, την οικογένεια Λάτση με 17% και η Paramount Services Holding Limited (ήδη μετόχου της Alpha Bank, μια εταιρεία που εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πιο εξέχουσας οικογένειας στο Κατάρ), ο καθένας από τους οποίους υποστηρίζει, τόσο τη συγχώνευση όσο και το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο Συν-διευθύνοντες Σύμβουλοι, ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπεύθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η επόμενη μερα

Οι «ζυμώσεις» μεταξύ των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών έχουν αρχίσει σε έντονους ρυθμούς από το ξέσπασμα της κρίσης. Την πολύφερνη «νύφη» αποτελούσε η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας ξεκίνησε τις συνομιλίες με την Eurobank πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού, όπου απέβησαν άκαρπες και στράφηκε προς το ενδεχόμενο συνένωσής της με την Εθνική. Ούτε αυτό το σχήμα τελεσφόρησε και έτσι, νέες συζητήσεις ξεκίνησαν μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank. Η διακοπή και αυτών των διαπραγματεύσεων έφερε κοντά ξανά τη διοίκηση της Alpha με τη Eurobank, που έλαβαν και αυτές το μήνυμα της κυβέρνησης για κρατικοποιήσεις.

Οι υπόλοιπες τράπεζες δέχθηκαν θετικά την κίνηση αυτή, ενώ παράλληλα τα «μάτια» των αγορών είναι στραμμένα στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Ξένοι και Ελληνες αναμένουν τι θα γίνει με τις κρατικές τράπεζες, αλλά και με τα μικρότερα «αδύναμα» πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τραπεζίτες μπροστά στο ενδεχόμενο της ένταξής τους στην ομπρέλα του κράτους και το -σχεδόν- μηδενισμό της περιουσίας των βασικών μετόχων και των μικρομετόχων, επεξεργάζονται όλα τα δυνατά σχέδια.

Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει και σε άλλες παρόμοιες κινήσεις στον εγχώριο τραπεζικό χώρο ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του κλάδου με χρηματοοικονομικά κριτήρια, χωρίς οι τράπεζες να αναγκαστούν να ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να πουληθούν για ελάχιστα κεφάλαια σε μεγάλες ξένες τράπεζες. Ορόσημο θέτουν οι υπόλοιποι τραπεζίτες για τις δικές τους κινήσεις την έκβαση του rollover και την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης της Black Rock για την ποιότητα χαρτοφυλακίων τους, από την οποία θα κληθούν να διαγράψουν σημαντικά κεφάλαια.

Η Εθνική όμως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, όταν θα έχει μία σαφή εικόνα τόσο από την ανταλλαγή των ομολόγων και την Black Rock, ενδέχεται να «κοιτάξει» και προς το εσωτερικό, αλλά και προς το εξωτερικό για μία ενδεχόμενη μετοχική συνεργασία ή συγχώνευση.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, συνεχίζει να επιθυμεί έναν κρατικό τραπεζικό πυλώνα, ενώ παράλληλα η επιθυμία της για τη συγκέντρωση του κλάδου είναι πάντα σαφής. Τη συγκέντρωση δυνάμεων επιθυμεί εξίσου και η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία πολλάκις έχει προτρέψει τους τραπεζίτες να συνενωθούν.

Φήμες φέρουν ξανά όλες τις κρατικές τράπεζες, δηλαδή την ΑΤΕbank, το Τ.T., το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής να συγχωνεύονται και να αυξάνουν τα κεφάλαιά τους, και μετά την εξυγίανσή τους να πωλούνται.