Σελίδα 1 από 1

Το "καλάθι" της ΔΕΘ, τελευταίο χαρτί του πρωθυπουργού

Δημοσιεύτηκε: Τρί 06 Σεπ 2011, 12:47
από Agrafos
Σε βαρύ κλίμα θα διεξαχθεί φετινή "φτωχή", σύμφωνα με τη λογική αλλά και τα λεγόμενα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όμιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονικής που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Όντας με την πλάτη στον τοίχο, στον απόηχο των αναταραχών που προκάλεσε η εσπευσμένη αποχώρηση της τριανδρίας των ελεγκτών της τρόικας, των δημοσκοπήσεων που δείχνουν διεύρυνση για το προβάδισμα της ΝΔ, και με πολλές πράξεις να απομένει να παιχτούν μέσα στην εβδομάδα στο μέτωπο της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα των collateral για την ελληνική βοήθεια και του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να «ανακατέψει την τράπουλα» κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο στο αγώνα για την πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Οι κύριες εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναμένεται να επικεντρωθούν σε τρία μέτωπα που αποτελούν «ανοιχτή πληγή» για την ελληνική οικονομία: Το φορολογικό σύστημα, τη φοροδιαφυγή και την ανάνηψη του κλάδου της οικοδομής και των ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει πειστεί πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποτυγχάνουν λόγω της αιμορραγίας των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων που αντιστέκονται σε εισπρακτικού τύπου μέτρα αλλά και λόγω χρόνιων ασθενειών στη δομή της ελληνικής οικονομίας.

Φυσικά κάθε πρόταση για ελαφρύνσεις των χαμηλότερων στρωμάτων θα συνοδεύεται και από αντισταθμιστικά μέτρα για την αναπλήρωση των προσδοκώμενων εισπράξεων, καθώς το αυστηρό βλέμμα της Τρόικας παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τυχόν παρεκβάσεις από την τήρηση των θεσμοθετημένων στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι ον Οκτώβριο μαζί με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012 το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στην Βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές.

Με τη λογική να υπαγορεύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπλήξεις, οι αλλαγές αναμένεται να δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά, αναμένεται όμως να κρύβουν επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αναλυτικά, από το τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν περάσει οι εξής προτάσεις:

Φορολογία

-Μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 20 στο 15%.

-Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ

-Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19% (σε αυτόν τον -συντελεστή υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα καύσιμα, η ένδυση, η υπόδηση, η αγορά αυτοκινήτου, τα αλκοολούχα ποτά, τα είδη οικιακής χρήσης, οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.)

-Πιθανή είναι η αναδίπλωση της κυβέρνησης στον τομέα της εστίασης και η επιστροφή του συντελεστή στο 13%

-Κατάργηση του φόρου πολυτελείας

-Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι στον άερα βρίσκονται οι φοροαπαλλαγές για ενοίκια, δαπάνες υγείας, ασφάλιστρα ζωης, ενώ εν αμφιβόλω έχουν τεθεί φοροαπαλλαγές για κληρονομίες, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις ακινήτων.

-Αναμένεται παράλληλα να καταργηθούν ο ελάχιστος συντελεστής 6,5% για τον τουριστικό κλάδο για τα νησιά "πολυτελείας" και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου (16% - μειωμένος 9% - ελάχιστος 5%)

Οικοδομή

-Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ΦΜΑ από το 8% και 10% που κυμαίνεται, συν το πρόσθετο τέλος 3% για την οικονομική ενίσχυση των δήμων, είτε με επιβολή φόρου υπεραξίας στον πωλητή και τέλος συναλλαγής (έως 3%) που θα επιβαρύνει τον αγοραστή, είτε με επιβολή φόρου μεταβίβασης (από 8% έως 12% ανάλογα με το πότε εκδόθηκε η άδεια) για αγορά ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και 15% για τα ακίνητα άνω των 300.000.

-Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα

-Μείωση του ΦΠΑ υλικών οικοδομής

Φοροδιαφυγή

-Είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με το Taxisnet

-Επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων για εμπορικές επιχειρήσεις και ελ. επαγγελματίες

-Αύξηση προκαταβολής φόρου από 55% σε 60% ή 65% για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

-Επέκταση της χρήσης ταμειακών στους επιτηδευματίες

-Συνεργασία με ξένα κράτη για τον εντοπισμό των καταθέσεων στο εξωτερικό

-Σύσταση ειδικού σώματος για τον έλεγχο φυσικών προσώπων και επωνύμων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια

-Εξετάζεται παράλληλα η κατάργηση του αφορολόγητου 8.000 για τους επιτηδευματίες με παράλληλη όμως κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος