Σελίδα 1 από 1

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο - αγωνία για κυβέρνηση και βουλευτές

Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Σεπ 2011, 09:50
από Agrafos
Η αγωνία και ο προβληματισμός έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία στο πολιτικό θερμόμετρο της κυβέρνησης. Η αναμονή της εξέλιξης που θα είχαν οι διαπραγματεύσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα προκάλεσε έναν κύκλο συζητήσεων και σεναρίων για το πώς πρέπει να κινηθούν στο εξής τα πράγματα.

Δύο ερωτήματα τίθενται στις συζητήσεις: Αν κινδυνεύει η κυβέρνηση να βρεθεί απέναντι σε έναν ισχυρό μέτωπο αντίδρασης σε περίπτωση που εφαρμόσει τα μέτρα που ζητεί η τρόικα. Και αν θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σενάριο πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η χώρα με χρεοκοπία.

Πολλοί υπουργοί αλλά και βουλευτές απέφευγαν τις συνεντεύξεις με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να πουν κάτι υπεύθυνο την ώρα που δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και δεν είναι γνωστό το πακέτο των μέτρων. Ενδεικτικό της νευρικότητας που υπήρχε στη κυβέρνηση ήταν οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις δημοσιευμάτων στον ελληνικό και στον ξένο Τύπο για ενδεχόμενο δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Το πρωί διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος και το απόγευμα, αφού το σενάριο αυτό έκανε τον γύρο της Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι. Η Ελλάδα δε, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι ούτε μπορεί να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης».

Ένταση υπήρχε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, η οποία εκδηλωνόταν με διάφορους τρόπους. Από τη μια μεριά ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Αθ. Οικονόμου προανήγγειλε στον Βήμα FM, ότι θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα την πτώχευση. Αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν ασθμαίνοντες στις εκλογές του 2009 συσπειρώνονται κατά των εκλογών καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγούν.

Χθες το μεσημέρι, οι κ.κ. Δ. Παπαδημούλης και Π. Κουρουμπλής, οι οποίοι συγκέντρωναν υπογραφές για να καλέσουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα προσέγγιζαν διάφορους βουλευτές του ΠαΣοΚ στους διαδρόμους. Οι επικεφαλής της ΚΟ αντελήφθησαν τις κινήσεις αυτές, μετέδωσαν σαφή δυσαρέσκεια για όποιον υπέγραφε το αίτημα και το απόγευμα οι κ.κ. Α. Μακρυπίδης και Κ. Γείτονας ξεκαθάρισαν τη θέση της κυβέρνησης λέγοντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ότι δεν θα μετατραπεί η Επιτροπή αυτή σε Εξεταστική Επιτροπή.

Προειδοποιήσεις για «κόκκινες γραμμές» έδωσαν διάφοροι βουλευτές στον γραμματέα της ΚΟ κ. Β. Έξαρχο. Μολονότι υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει βουλευτής που θα καταψηφίσει κρίσιμο νομοσχέδιο και θα ανοίξει το δρόμο για να πέσει η κυβέρνηση, κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα συμβεί σε νομοσχέδια μικρότερου βεληνεκούς όπως π.χ. αυτό για την εξυγίανση της ΕΡΤ, το οποίο απειλούν να καταψηφίσουν πέντε βουλευτές μεταξύ των τους και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης ή για τα ταξί.

Χθες ο βουλευτής Τρικάλων κ. Χρ. Μαγκούφης είπε στον ΚΤΕ Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι αν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΙΓΜΕ θα το καταψηφίσει και πρόσθεσε ότι σκέφτεται ακόμα και να παραιτηθεί. Ο κ. Δ. Ρέππας πήγε στον ΚΤΕ για να συζητήσει το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων όμως ελάχιστη συζήτηση έγινε για αυτό. Οι βουλευτές ήθελαν να μιλήσουν για τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έπειτα από το πρόσφατο Eurogroup.

«Όταν μπήκαμε στο μνημόνιο μας κατηγορούσαν για αναλγησία τώρα μας χρεώνουν και ανικανότητα. Αυτό το μήνυμα δεν αντέχεται!», επισήμανε η κυρία Μιλένα Αποστολάκη. Το θέμα της αναποτελεσματικότητας των υπουργών το έθιξαν και άλλοι βουλευτές.

Ο κ. Μιχ. Κατρίνης ζήτησε να σταματήσει αυτή η πολιτική στρέβλωση όπως τη χαρακτήρισε, δηλαδή να καλείται η Βουλή υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης να καλύπτει τα κενά και τις παραλείψεις της εκτελεστικής εξουσίας. Ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί ξανά η ΚΟ για να συζητήσει το νέο πακέτο μέτρων και όχι μόνο κάποιο από τα κυβερνητικά όργανα. Ο κ. Μιχ. Παντούλας, είπε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι αν δεν περιλαμβάνεται και η Προεδρία της Δημοκρατίας στο ενιαίο μισθολόγιο να μην το φέρει στη Βουλή και ο κ. Π. Δημητρουλόπουλος, μέσα σε αυτό το κλίμα έθεσε το ερώτημα: «Υπουργέ, προλαβαίνουμε να φύγουμε;».