Σελίδα 1 από 1

Πόλεμος ΚΚΕ - ΣΥΝ για την... παρακαταθήκη του ΕΑΜ

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Οκτ 2011, 23:09
από Airetikos
Διαμάχη μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ ξέσπασε με σημείο αναφοράς τα 70χρονα από την ίδρυση του ΕΑΜ και με θρυαλλίδα τους πολιτικούς παραλληλισμούς που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του περί ενότητας της Αριστεράς. Την αντίδραση του Περισσού προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές του κ. Τσίπρα, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο ΕΑΜ και στα διδάγματα της περιόδου '41-'44 για να αναδείξει ως αναγκαία σήμερα τη συγκρότηση αντιμνημονιακού συνασπισμού εξουσίας με ένα μίνιμουμ πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας.

Ετσι, την Τετάρτη το μεσημέρι, ο κ. Π. Μεντρέκας, από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, άσκησε σφοδρή κριτική στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον τρόπο ανάγνωσης των ιστορικών γεγονότων, κατηγορώντας παράλληλα για διαστρέβλωση της ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος. Αφορμή ήταν σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα ο οποίος, προβάλλοντας εκ νέου το ιστορικό παράδειγμα της συσπείρωσης του λαού επί Γερμανικής Κατοχής, καταγγέλλει το ΚΚΕ για «σεχταρισμό» και το καλεί να συνταχθεί σε κοινό μέτωπο αντιμνημονιακών δυνάμεων κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

«Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ δεν έγιναν για να υπερασπιστούν «αρχές και αξίες» τύπου Μάαστριχ, ΟΝΕ και ευρώ. Για να υπάρχει το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ πρωτοστάτησε το ΚΚΕ και με το αίμα και τη δράση του ανδρώθηκε και συσπείρωσε το λαό», σημείωσε ο κ. Μεντρέκας.

Η σύγχρονη λαϊκή συμμαχία που μπορεί να σώσει και να δώσει λύση υπέρ του λαού, σύμφωνα με το ΚΚΕ, πρέπει να έχει στόχο την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.

«Επειδή αυτά δεν τα θέλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ούτε μπορεί να φανταστεί το λαό οργανωμένο και πρωταγωνιστή, τα χαρακτηρίζουν «δευτέρα παρουσία»! Την ίδια στιγμή που προτείνουν σε διάφορες παραλλαγές ως σύγχρονο και ανανεωτικό να γίνει ανθρώπινος ο ξεπερασμένος καπιταλισμός και φιλολαϊκή η λυκοσυμμαχία της ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Μεντρέκας. Και καταλήγει: «Αρκετά χλευάσατε στο παρελθόν την ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος. Όσο και αν τη διαστρεβλώνετε δεν μπορείτε να κρύψετε την ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία και τα αδιέξοδά σας. Και η διαστρέβλωση έχει τα όριά της».

Ο κ. Τσίπρας, νωρίτερα το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση του Alter, είχε επισημάνει τις δραματικές εξελίξεις για την κοινωνία από την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διανύει εδώ και τέσσερις συνεχόμενες χρονιές περίοδο ύφεσης, κάτι που είχε να συμβεί, όπως είπε, «από την Κατοχή, από το ΄41-΄44». Υπογράμμισε ότι το μεγάλο δίλημμα «είναι μνημόνιο, λιτότητα και χρεοκοπία ή αναδιανομή του πλούτου, ανάπτυξη και κοινωνική προστασία;». Και πρόσθεσε: «Εάν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωθεί, εάν δεν προκαλέσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό σεισμό ώστε, πριν μας οδηγήσουν στην ελεγχόμενη χρεοκοπία και στο κούρεμα του 50% που έρχεται μέχρι τα Χριστούγεννα το πολύ, δηλαδή μιλάει για τους δύο επόμενους μήνες, εάν δεν αναγκάσουμε αυτή την κυβέρνηση σε παραίτηση ώστε να οδηγηθούμε στη λαϊκή ετυμηγορία και να έχουμε μια μεγάλη ανατροπή των συσχετισμών, η δύσμοιρη αυτή χώρα δεν θα δει καλύτερες μέρες. Θα δει χειρότερες μέρες».

Ετσι, θέτοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλες τις δυνάμεις που έχουν αίσθηση κοινωνικής ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας και του λαού να συνταχθούν σε ένα κοινό μέτωπο. «Καλούμε και τις δυνάμεις του πρώην ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτό τώρα, είναι το κόμμα του μνημονίου, που αντιλαμβάνονται αυτή την πατριωτική, την κοινωνική ευθύνη να έρθουν μαζί μας».

Κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο ΚΚΕ, το κάλεσε «να αφήσει τους σεχταρισμούς». Και πρόσθεσε: «Το ΕΑΜ πριν από 70 χρόνια συγκροτήθηκε για να σώσει τη χώρα από την πείνα και από τον ξένο ζυγό, όχι μόνο στη βάση της ιδεολογικής καθαρότητας. Συμμετείχαν κι άλλες δυνάμεις εκεί, πέρα από σημαντικές πολιτικές διαφορές. Να προχωρήσουμε μπροστά πριν να είναι αργά».

Εγκάλεσε μάλιστα την ηγεσία του ΚΚΕ για τη στάση του, λέγοντας ότι το διακύβευμα σήμερα δεν είναι ο σοσιαλισμός- «εάν μοιρολατρικά πρέπει να δεχτούμε, ότι μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού μπορεί να υπάρξει ελπίδα και ζωή, τότε θα καταντήσουμε να περιμένουμε δευτέρα παρουσία. Θα είμαστε στα σπίτια μας και να λέμε ότι δεν υπάρχει φως και ελπίδα».