Σελίδα 1 από 1

Νέα ευρω-θύματα αναζητούν οι αγορές

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Νοέμ 2011, 11:30
από Agrafos
Ακόμα πιο σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, ακόμα περισσότερα μέτρα. Το αόρατο χέρι των αγορών δείχνει επίμονα το δρόμο της λιτότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες και έχοντας οδηγήσει τρεις από αυτές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αναζητά νέα θύματα.

Παρά τα διθυραμβικά σχόλια του διεθνούς τύπου για τις τεχνοκρατικές κυβερνήσεις που «ανέλαβαν να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά» της Ελλάδας και της Ιταλίας το πρώτο σημάδι των αγορών δεν ήταν τελικά θετικό.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας κατέγραψε χθες ιστορικό ρεκόρ καθώς για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία η χώρα δανείστηκε με επιτόκιο 6,3% δημοπρατώντας ομόλογα πενταετούς διάρκειας. Το ενδεικτικό επιτόκιο των 10ετών χρεογράφων της χώρας πλησίασε εκ νέου την επικίνδυνη ζώνη του 7% κλείνοντας στο 6,7% ενώ η διαφορά (spread) με τους γερμανικούς τίτλους αναρριχήθηκε στις 490 μονάδες βάσης.

Βέβαιο είναι ότι οι κερδοσκοπικές πιέσεις δεν θα σταματήσουν στα ιταλικά σύνορα, όπως δεν σταμάτησαν στα ελληνικά ή τα πορτογαλικά. Το βαρόμετρο των αγορών, το spread των 10ετών ομολόγων, δείχνει ότι ο άνεμος στρέφεται προς τη Γαλλία. Την περασμένη εβδομάδα η διαφορά των γαλλικών ομολόγων με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους έφτασε το ρεκόρ των 170 μονάδων για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ευρώ. Χθες άγγιξε τις 165 μονάδες.

«Θα πρέπει να ηχήσει το καμπανάκι συναγερμού για τη Γαλλία» προειδοποιεί η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg στην τελευταία της έκθεση για τη γαλλική οικονομία. Τόσο η γερμανική τράπεζα όσο και το ευρωπαϊκό κέντρο μελετών Lisbon Council δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού: η πιστοληπτική αξιολόγηση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης κινδυνεύει. Στο σχετικό δείκτη Euro Plus Monitor που καταρτίζει το ευρωπαϊκό κέντρο μελετών και παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι η Γαλλία κατατάσσεται στην 13η θέση μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης. Ο δείκτης σχηματίζεται από τις «επιδόσεις» και τις προοπτικές των οικονομιών σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δημοσιονομική κατάσταση. «Μεταξύ των χωρών που αξιολογούνται από τους οίκους με ΑΑΑ η Γαλλία κατέλαβε τη χειρότερη θέση» σημειώνει η μελέτη του Lisbon Council.

Μάλιστα η ίδια «δεξαμενή σκέψης» προχωρά και σε συστάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς επισημαίνει ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση «θα ήταν ιδανικό να ξεκινήσουν πριν τις προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον επόμενο Μάρτιο στη Γαλλία.

Κι αν δεν υπάρχουν ανάλογες «συστάσεις» προς την Ισπανία, η τάση των αγορών είναι εμφανής. Το ισπανικό spread ξεπερνά τις 430 μονάδες με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας να κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 6% τις τελευταίες εβδομάδες. Την ερχόμενη Πέμπτη η Μαδρίτη θα εκδώσει επίσης ομόλογα και το τίμημα εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλό προκειμένου να δοθεί το «κατάλληλο μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση της χώρας για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Αλλωστε είναι ενδεικτικό ότι στο βαρόμετρο του Euro Plus Monitor η Ισπανία καταλαμβάνει την αμέσως καλύτερη θέση (12η) από τη Γαλλία.

Τις τάσεις των επενδυτών δικαιολόγησε, με τον τρόπο του, χθες και ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας. Ο Γενς Βάιντμαν σημείωσε ότι εν ολίγοις η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να παρέχει αφειδώς στήριξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες μέσω της αγοράς ομολόγων δείχνοντας και αυτός το δρόμο της «δημοσιονομικής σύνεσης» προς τις «άσωτες» οικονομίες που ολοένα και πληθαίνουν στην ευρωζώνη.