-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Τα Μίκυ Μάους είχαν απαγορευτεί στη Φινλανδία, επειδή ο Ντόναλντ δεν φορούσε παντελόνι!
-
Τελευταία νέα
-
«Σκουπίδια» 70 δις. στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια!
- Δημοσιεύτηκε από: Agrafos » Πέμ 29 Απρ 2010, 08:26
- Δ. Συζήτηση: Οικονομία
Το διπλό προχθεσινό «χτύπημα» των οίκων αξιολόγησης στα κρατικά ομόλογα και τους τίτλους (asset backed securities – ABS) που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες φέρνει το πιστωτικό σύστημα αντιμέτωπο με… έναν απέραντο σκουπιδότοπο στα χαρτοφυλάκια και υποχρεώνει για πρώτη φορά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει ανοικτά λόγο για «συνένωση δυνάμεων» («γάμοι ανάγκης…») μεταξύ τραπεζών.
Από χθες, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και επίσημα αντιμέτωπες με μια επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους πρωτοφανή ίσως σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών:
> Με την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε κατηγορία «junk» («σκουπίδια») από την Standard & Poor’s (ΒΒ+ από ΒΒΒ+), έγινε το πρώτο βήμα για να πέσουν οι ελληνικοί τίτλοι χαμηλότερα ακόμη και από τη… χαμηλότερη αποδεκτή βαθμολογία του «χαλαρού» καθεστώτος αποδοχής ενεχύρων από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει, ότι αν ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολογήσεων, τα ελληνικά ομόλογα θα τεθούν εκτός μηχανισμού αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, κλείνοντας και την τελευταία πηγή άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες –σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, που θα αποφευχθεί μόνο αν κλείσει γρήγορα η διεθνής συμφωνία στήριξης της χώρας, το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται και τυπικά σε κατάσταση χρεοκοπίας.
> Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, που αναντίρρητα συμμετέχει στο παιχνίδι δημιουργίας συνθηκών πανικού για την Ελλάδα, το ποσοστό ανάκτησης κεφαλαίων σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα είναι στη χειρότερη περίπτωση 30% και στην καλύτερη 50%. Αν δεχθεί κανείς αυτή την εκτίμηση, και με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα αξίας 39,8 δις. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους, οι ζημιές τους από ένα «πιστωτικό γεγονός» αυτής της μορφής θα έφθαναν τα 20 δις. ευρώ, εξανεμίζοντας την πλειονότητα των ιδίων κεφαλαίων τους.
> Την ίδια ώρα, η Moody’s “εξατμίζει” άλλη μια δεξαμενή από την οποία αντλούσαν τις καλές εποχές ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς προχώρησε στην υποβάθμιση τίτλων αξίας σχεδόν 30 δις. ευρώ, δηλαδή τα δύο τρίτα των τίτλων που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες –συνολικά 45 δις. ευρώ. Η Moody’s είχε προειδοποιήσει, άλλωστε, όπως έχει γράψει το “B”, ότι η υποβάθμιση αυτή ήταν θέμα χρόνου.
> Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΤτΕ, αναμένεται να έχουν «ρουφήξει» μέσα στις αρχές του καλοκαιριού το σύνολο των ενισχύσεων ρευστότητας του «πακέτου» των 28 δις. ευρώ, για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ομαλά. Αυτό δείχνει και την ένταση των πιέσεων που δέχονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις το φθινόπωρο γινόταν συζήτηση για αποπληρωμή των ενισχύσεων ως τον Μάιο. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δις για άλλο ένα εξάμηνο παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτουμένης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανακοίνωσε χθες το υπ. Οικονομικών.
> Την ίδια ώρα, πρωτοφανής είναι και η ποιοτική επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια πλησίασαν τα 20 δις. ευρώ. Το «επίσημο» ποσοστό καθυστερήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ήταν 7,7%, αλλά στην πραγματικότητα το ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 10%, αν συνεκτιμηθούν οι γνωστές πρακτικές των τραπεζών για… «μακιγιάρισμα» των προβληματικών δανείων.
Η κρίση, παραδέχθηκε χθες και ο διοικητής της ΤτΕ, έχει επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα και σε αυτή τη φάση είναι αναγκαίες οι συνεργασίες και η συνένωση δυνάμεων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Προβόπουλος, βρίσκοντας μια κομψή διατύπωση για να μιλήσει για τους «γάμους ανάγκης» που φέρνει η αναταραχή και οι νέες, δυσμενείς ισορροπίες, που διαμορφώνονται πλέον στην οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπεζικό παρασκήνιο γίνεται επεξεργασία σεναρίων συγχωνεύσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά προς το παρόν όλα τα σενάρια καταλήγουν στο ίδιο αδιέξοδο: ενώνοντας δύο ή περισσότερες τράπεζες με ανάλογα προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, μόνο με… μαγεία και αλχημείες θα μπορούσε να σχηματισθεί ένα νέο, υγιές ίδρυμα.
Με τα σημερινά δεδομένα, και αν δεν αποφευχθούν τα χειρότερα για την εθνική οικονομία, τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν, ότι η μόνη διέξοδος για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος θα είναι η παρέμβαση ξένων τραπεζών, που θα εξαγόραζαν για… μια χούφτα ευρώ τις άλλοτε υπερήφανες και με υψηλές κεφαλαιοποιήσεις ελληνικές τράπεζες. Από τις βιτρίνες των πολύτιμων λίθων, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν βρεθεί στα… καλάθια των προσφορών του διεθνούς πιστωτικού συστήματος, σε άλλη μια απόδειξη των βαρύτατων παρενεργειών της κρίσης.
Προβολές: 344 • Σχόλια: 0 • Γράψτε σχόλια [ Πίσω ]
-
Πρόσφατα
-
-
Άρθρα
-
Δημοσίευση Δίαιτα: Τα έξι λάθη που δεν πρέπει να κάνετε για να χάσετε κιλά
- Δημοσιεύτηκε από: Agrafos » Τετ 18 Μάιος 2016, 03:29
- Δ. Συζήτηση: Υγεία
Δεν τρώτε αρκετά γαλακτοκομικά
Οι μύες είναι απαραίτητοι για τη διατήρησ ...
Προβολές: 16161 • Σχόλια: 0 • Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]
Δημοσίευση Δίαιτα της NASA: Χάστε μέχρι 10 κιλά σε 2 εβδομάδες!
- Δημοσιεύτηκε από: Agrafos » Τετ 18 Μάιος 2016, 02:09
- Δ. Συζήτηση: Υγεία
Αν ακολουθήσετε ...
Προβολές: 13440 • Σχόλια: 0 • Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]
Δημοσίευση Οι δέκα τροφές για μείωση βάρους και καύση λίπους
- Δημοσιεύτηκε από: Agrafos » Τετ 18 Μάιος 2016, 01:22
- Δ. Συζήτηση: Υγεία
Τα μήλα είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα και μάλιστα που πρέπει να τρώτε καθημερινά. Κι αυτό γιατί κάθε μήλο περιέχει 5 γραμμάρια ινών, αλλά και πηκτίνη η οποία είναι ένα φυσικό στοιχείο καύσης λίπους. Τα μήλα δεν έχουν πολύ ζάχαρη ή θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό σνακ για ισορροπημένη διατροφή για καύσεις και απώλεια βάρους.
Γιαούρτι
Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το γιαούρτι είναι το τέλειο σνακ για οποιαδήπο ...
Προβολές: 12686 • Σχόλια: 0 • Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]
Δημοσίευση Συμφωνία αμέσως αλλιώς... GAME OVER
- Δημοσιεύτηκε από: Agrafos » Κυρ 01 Φεβ 2015, 03:53
- Δ. Συζήτηση: Οικονομία
«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβρι ...
Προβολές: 18285 • Σχόλια: 0 • Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]
Δημοσίευση Ριψοκίνδυνη στρατηγική στην τελική ευθεία προς τις κάλπες
- Δημοσιεύτηκε από: Agrafos » Τρί 20 Ιαν 2015, 04:44
- Δ. Συζήτηση: Πολιτική
Προβολές: 15321 • Σχόλια: 0 • Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]
Καθολικές Ανακοινώσεις
Δημοσίευση κάντο γνωστό!!!
- Δημοσιεύτηκε από: Agrafos » Σάβ 26 Σεπ 2009, 16:41
- Δ. Συζήτηση: Γνώσεις
Μια νέα ενότητα προστέθηκε στην Αρχική σελίδα και την αρχική σελίδα του Forum. Ο τίτλος της "Αυτό το ήξερες;" βοηθείστε όλοι να την εμπλουτίσουμε με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που δεν είναι γνωστές στον πολύ κόσμο.
Αν η καταχώρηση που θα κάνετε είναι σύν ...
Προβολές: 9170 • Σχόλια: 0 • Δημιουργία απάντησης [ Διαβάστε τα όλα ]
- 1
- 2
-
Ποιος είναι online;
-
-
-
Συνολικά υπάρχουν 12 μέλη σε σύνδεση: 0 εγγεγραμμένα, 0 με απόκρυψη και 12 επισκέπτες (με βάση τα μέλη που ήταν ενεργά τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 541 την Τετ 27 Νοέμ 2024, 21:40
-
Μενού
Ρολόι
-
Έναρξη Ιστοσελίδας
-
Online από: Σάβ. 27 Ιουν. 2009 για 16 Χρόνια 1 Μήνα και 30 Ημέρες
Αναζήτηση
Νεότερα μέλη
- Όνομα μέλους Εγγραφή
EYTYXIA 10 Ιουν
Lazaidistheodosis 04 Νοέμ
Apostolos Kyriakos 21 Ιουν
kakiasmeni 11 Σεπ
Mastoras 12 Μαρ
ax_kounelaki_ax 01 Φεβ
Erastis 31 Ιαν
WebMaster 31 Ιαν
Η Ομάδα μας
-
Γενέθλια
-
- Κανένα μέλος δεν έχει γενέθλια σήμερα
Τις επόμενες 10 ημέρες
ni kos (50)
loykas (39)
MrG0ld (35)
maria_nazou (36)
Στυλ Ιστοσελίδας
Ο Σύνδεσμος μας
- Μη διστάσετε να συνδεθείτε με www.pontiki.gr . Χρησιμοποιήστε το ακόλουθο HTML:
HTML:
BBCode:
-
Ποιος ήταν εδώ;
-
Συνολικά υπήρχαν 444 χρήστες συνδεμένοιLFWWH_STATS_SEPARATOR 0 εγγεγραμμένοι, 1 με απόκρυψη, 3 bots και 440 επισκέπτες (με βάση τους ενεργούς χρήστες τις τελευταίες 24 ώρες)
Περισσότεροι χρήστες σε σύνδεση 4518 μεταξύ Παρ. 22 Αύγ. 2025 και Σάβ. 23 Αύγ. 2025
Φίλοι
- Συνδεμένοι
Χωρίς φίλους Συνδεμένους
Αποσυνδεμένοι
Χωρίς φίλους Αποσυνδεμένους
Η ομάδα
Τυχαίο Μέλος
Δημοσκόπιση
Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας;
Στατιστικά
- Σύνολα
Συνολικές δημοσιεύσεις 7031
Σύνολο θεμάτων 6813
Σύνολο Ανακοινώσεων: 1
Σύνολο Σημειώσεων: 33
Σύνολο Συνημμένα: 3
Θέματα ανά ημέρα: 1
Δημοσιεύσεις ανά ημέρα: 1
Χρήστες ανά ημέρα: 0
Θέματα ανά χρήστη: 6
Δημοσιεύσεις ανά χρήστη: 7
Δημοσιεύσεις ανά θέμα: 1
Σύνολο μελών 1075
Το νεότερο μέλος μας EYTYXIA
Τελευταία bots
- Semrush [Bot]
Τρί 26 Αύγ 2025, 09:33