• Το Γνωρίζατε;
  • Ενώ ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει, 330 λίτρα καύσιμα το χρόνο, ο μέσος Αμερικάνος ξεπερνά τα 1.600 λίτρα!

  • Τελευταία νέα

Η Κομισιόν «κουρεύει» πιστωτές τραπεζών!


Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν μόνο με… κιάλια το δρόμο της επιστροφής στις αγορές για χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορθώνει άλλο ένα ογκόλιθο στο δύσβατο μονοπάτι, καθώς άρχισε με κάθε επισημότητα τη δημόσια διαβούλευση για να διαμορφωθούν μέχρι το καλοκαίρι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες «κουρέματος» των πιστωτών των τραπεζών.

Ο Γάλλος αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, που με τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει κατ’ επανάληψη ξεσηκώσει κύματα αντιδράσεων, ιδιαίτερα στους κύκλους του λονδρέζικου Σίτι, «χτύπησε» πάλι την περασμένη Πέμπτη, εγκαινιάζοντας μια δημόσια διαβούλευση που προκαλεί ήδη αρκετές ανατριχίλες στις αγορές, καθώς απηχεί την αντίληψη της Κομισιόν, ότι οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων θα πρέπει να σταματήσουν σε μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις να διασώζονται με κεφάλαια των φορολογουμένων, αλλά να πληρώνουν στο ακέραιο το τίμημα, αν έχουν δανείσει τράπεζες που βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Αυτή η τοποθέτηση της Κομισιόν ίσως φαίνεται υποκριτική, όταν οι ομολογιούχοι που είχαν δανείσει τις ιρλανδικές τράπεζες έχουν ήδη διασωθεί, με τη μεταφορά τεράστιων βαρών στις πλάτες των Ιρλανδών φορολογουμένων. Όμως, δεν παύει να είναι συνεπής με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Μπαρνιέ από τον περασμένο Οκτώβριο, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου αντιμετώπισης κρίσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Κεντρική ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες σε όλη την Ευρώπη για να διασώζονται, ή να οδηγούνται σε εκκαθάριση προβληματικές τράπεζες, με δίκαιη κατανομή των βαρών ανάμεσα σε μετόχους, πιστωτές και φορολογούμενους πολίτες. Πολιτικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αντιμετωπισθεί η συνεχώς διογκούμενη δυσαρέσκεια των φορολογουμένων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς βλέπουν όλο και περισσότερο τις τράπεζες, τους μετόχους και τους πιστωτές τους να προστατεύονται, με τα ευρωπαϊκά «πακέτα» διάσωσης περιφερειακών υπερχρεωμένων οικονομιών, αλλά και με τα εθνικά «πακέτα» στήριξης που έχουν χορηγηθεί αφειδώς στις τράπεζες, μετά την κορύφωση της κρίσης, το φθινόπωρο του 2008.

Μετά την αρχική ανακοίνωση της διαβούλευσης για το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μπαρνιέ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω την περασμένη εβδομάδα, εγκαινιάζοντας τη διαβούλευση για «τεχνικά θέματα» που άπτονται του νέου πλαισίου. Σε αυτά τα «τεχνικά» θέματα κρύβεται και ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, με ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και των αγορών, ιδιαίτερα για τις χώρες με εξαιρετικά ευάλωτα τραπεζικά συστήματα, που παραμένουν αποκλεισμένα από την ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, όπως η Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν κάνει λόγο για «δίκαιη κατανομή βαρών, με τη χρήση μεθόδων χρηματοδότησης των τραπεζών (σ.σ.: αναφέρεται σε προβληματικές τράπεζες) που θα αποκλείουν τη χρήση κονδυλίων των φορολογουμένων». Όπως σπεύδει να εξηγήσει η Επιτροπή, «αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πιθανούς μηχανισμούς διαγραφής των κατάλληλων στρωμάτων χρέους μιας τράπεζας υπό κατάρρευση, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πιστωτές της επωμίζονται ζημίες. Κάθε τέτοια πρόταση δεν θα εφαρμοσθεί σε υφιστάμενα τραπεζικά χρέη. (…) Ειδικότερα, η διαβούλευση αναζητεί προτάσεις για το πώς ένας μηχανισμός για διαγραφή χρέους μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να διαμορφωθεί (…)».

Μέχρι τώρα, οι «προνομιούχοι» κάτοχοι κοινών ομολογιακών δανείων των τραπεζών (senior debt holders) προστατεύονταν σε κάθε διάσωση προβληματικής τράπεζας εξίσου με τους καταθέτες. Δηλαδή, ουδέποτε είχε τεθεί ζήτημα «κουρέματος» αυτής της κατηγορίας πιστωτών, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες. Ακόμη και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου ήταν προφανές ότι είχαν υπάρξει τεράστιες υπερβολές στα πιστωτικά ανοίγματα προς τις προβληματικές τράπεζες της χώρας, τις οποίες δύσκολα θα μπορούσε να «σηκώσει» ο κρατικός προϋπολογισμός, τελικά οι κάτοχοι κοινών ομολογιακών δανείων απέφυγαν το «κούρεμα».

Η προοπτική εμπλοκής των ιδιωτών πιστωτών στις διασώσεις ή εκκαθαρίσεις προβληματικών τραπεζών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα ιδιαίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και αν το νέο καθεστώς τεθεί σε ισχύ μετά το 2013 (υπολογίζεται, ότι ακόμη και αν η Κομισιόν τελειώσει το σχεδιασμό των ευρωπαϊκών κανόνων φέτος, θα πάρει τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια ακόμη για να ενσωματωθούν οι νέοι κανόνες στις εθνικές νομοθεσίες).

Τα κοινά ομολογιακά δάνεια (Euro Medium Term Notes - Euro Commercial Papers, κ.α.) αποτελούν βασικό «στρώμα» της χρηματοδοτικής δομής των ελληνικών τραπεζών, αν και με τη σημερινή κατάσταση στις αγορές οι εκδόσεις αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι τράπεζες επιβαρύνονται με υψηλά κόστη δανεισμού. Η προοπτική βέβαιου «κουρέματος» των πιστωτών, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, πριν καν μετουσιωθεί σε ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αλλάζει ήδη προς το δυσμενέστερο την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές και τις υποχρεώνει μεσοπρόθεσμα να περιορίσουν και να καταστήσουν ακόμη ακριβότερες τις πιστώσεις στην οικονομία.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι προφανώς πολύ σοβαρότερο), τραπεζικά στελέχη παραπέμπουν σε μελέτη του οίκου McKinsey, που είχε συνταχθεί τον Μάρτιο του 2010, όταν είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για πιθανό «κούρεμα» ομολογιούχων. Οι 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, θα αντιμετώπιζαν τέτοια αύξηση του κόστους δανεισμού τους, που θα υποχρεώνονταν μέσα στην επόμενη πενταετία να αντιμετωπίσουν υπέρογκες δανειακές ανάγκες, ύψους 440 δις. ευρώ!

Προβολές: 365  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Πίσω ]


  • Άρθρα

Δημοσίευση Δίαιτα: Τα έξι λάθη που δεν πρέπει να κάνετε για να χάσετε κιλά


Οι διάφορες δίαιτες εστιάζουν συνήθως στον περιορισμό των θερμίδων και την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που δεν βοηθούν στο να χάσουμε κιλά και βάρος. Πολλές φορές όμως οι δίαιτες ξεχνούν να σημειώνουν ορισμένα πράγματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση ή επιτάχυνση του μεταβολισμού μας. Ιδού τα συνηθήστερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Δεν τρώτε αρκετά γαλακτοκομικά
Οι μύες είναι απαραίτητοι για τη διατήρησ ...

Προβολές: 15134  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Δίαιτα της NASA: Χάστε μέχρι 10 κιλά σε 2 εβδομάδες!


Η δίαιτα της NASA είναι ουσιαστικά μια χημική δίαιτα. Λέγεται έτσι γιατί δίνει απώλεια βάρους μεγαλύτερη των 4 κιλών κάθε βδομάδα. Ουσιαστικά με τη δίαιτα αυτή χάνεις κιλά, γιατί υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε χημικά σοκ. Εκεί που είχες συνηθίσει τα τηγανητά και τα ροφήματα με πολλές θερμίδες, τα χάνεις και έτσι επέρχεται το σοκ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καύσεις, να επιταχύνεται ο μεταβολισμός και τέλος η απώλεια κιλών.

Αν ακολουθήσετε ...

Προβολές: 12380  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Οι δέκα τροφές για μείωση βάρους και καύση λίπους


Μήλα
Τα μήλα είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα και μάλιστα που πρέπει να τρώτε καθημερινά. Κι αυτό γιατί κάθε μήλο περιέχει 5 γραμμάρια ινών, αλλά και πηκτίνη η οποία είναι ένα φυσικό στοιχείο καύσης λίπους. Τα μήλα δεν έχουν πολύ ζάχαρη ή θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό σνακ για ισορροπημένη διατροφή για καύσεις και απώλεια βάρους.

Γιαούρτι
Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το γιαούρτι είναι το τέλειο σνακ για οποιαδήπο ...

Προβολές: 11528  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Συμφωνία αμέσως αλλιώς... GAME OVER


Τον κώδωνα του κινδύνου στη νέα κυβέρνηση κρούει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, καλώντας την να λάβει τις αποφάσεις της «το ταχύτερο δυνατό».

«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβρι ...

Προβολές: 17105  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Ριψοκίνδυνη στρατηγική στην τελική ευθεία προς τις κάλπες


Πυκνή, πλήρης γεγονότων, η μικρή προεκλογική περίοδος εισέρχεται στην τελική της φάση, όπως ακριβώς ξεκίνησε: με την οικονομία στο κέντρο της αντιπαράθεσης των κομμάτων σε ένα περιβάλλον φόβων και ανησυχιών για την επόμενη μέρα. Οι ψηφοφόροι βομβαρδίζονται από την αρχή της προεκλογικής περιόδου από δυσμενείς ειδήσεις, πληροφορίες και φήμες για την εξέλιξη της οικονομίας, για τους κινδύνους και τις απειλές που την καταδιώκουν, για τις καταθέσ ...

Προβολές: 14237  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]


  • Καθολικές Ανακοινώσεις

Δημοσίευση κάντο γνωστό!!!


Μια νέα ενότητα προστέθηκε στην Αρχική σελίδα και την αρχική σελίδα του Forum. Ο τίτλος της "Αυτό το ήξερες;" βοηθείστε όλοι να την εμπλουτίσουμε με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που δεν είναι γνωστές στον πολύ κόσμο.

Αν η καταχώρηση που θα κάνετε είναι σύν ...

Προβολές: 8393  •  Σχόλια: 0  •  Δημιουργία απάντησης [ Διαβάστε τα όλα ]


  • Ποιος είναι online;
  • Συνολικά υπάρχουν 27 μέλη σε σύνδεση: 1 εγγεγραμμένο, 0 με απόκρυψη και 26 επισκέπτες (με βάση τα μέλη που ήταν ενεργά τα τελευταία 5 λεπτά)
    Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 541 την Τετ 27 Νοέμ 2024, 21:40





  • Ρολόι

  • Έναρξη Ιστοσελίδας
  • Online από: Σάβ. 27 Ιουν. 2009 για 16 Χρόνια 0 Μήνες και 13 Ημέρες


  • Αναζήτηση

  • Κορυφαίος Συντάκτης

  • Νεότερα μέλη

  •  Η Ομάδα μας

  •  Γενέθλια

  • Στυλ Ιστοσελίδας


  • Ο Σύνδεσμος μας
  • Μη διστάσετε να συνδεθείτε με www.pontiki.gr . Χρησιμοποιήστε το ακόλουθο HTML:

    HTML:


    BBCode:


  • Ποιος ήταν εδώ;
  • Συνολικά υπήρχαν 644 χρήστες συνδεμένοιLFWWH_STATS_SEPARATOR 0 εγγεγραμμένοι, 0 με απόκρυψη, 4 bots και 640 επισκέπτες (με βάση τους ενεργούς χρήστες τις τελευταίες 24 ώρες)
    Περισσότεροι χρήστες σε σύνδεση 2675 μεταξύ Κυρ. 8 Ιουν. 2025 και Δευ. 9 Ιουν. 2025


  • Όνομα μέλους:


    Κωδικός:


    Θυμήσου με

    Εγγραφή!


  • Ημερολόγιο
  • Ιουλ. 2025
    Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
    1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31

  • Φίλοι
  • Συνδεμένοι
    Χωρίς φίλους Συνδεμένους

    Αποσυνδεμένοι
    Χωρίς φίλους Αποσυνδεμένους

  • Η ομάδα

  • Τυχαίο Μέλος

  • Σύνδεση:Τετ 21 Οκτ 2009, 17:29
    Αναρτήσεις:0

  • Δημοσκόπιση
  • Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας;

    Είναι Πολύ καλή

    87%
    Είναι Καλή

    7%
    Είναι Μέτρια

    7%
    Ειναι Κακή

    Δεν υπάρχουν ψήφοι
    Είναι Χάλια

    Δεν υπάρχουν ψήφοι

    Σύνολο ψήφων : 15

    Προβολή θέματος


  • Στατιστικά
  • Σύνολα
    Συνολικές δημοσιεύσεις 7031
    Σύνολο θεμάτων 6813
    Σύνολο Ανακοινώσεων: 1
    Σύνολο Σημειώσεων: 33
    Σύνολο Συνημμένα: 3

    Θέματα ανά ημέρα: 1
    Δημοσιεύσεις ανά ημέρα: 1
    Χρήστες ανά ημέρα: 0
    Θέματα ανά χρήστη: 6
    Δημοσιεύσεις ανά χρήστη: 7
    Δημοσιεύσεις ανά θέμα: 1

    Σύνολο μελών 1075
    Το νεότερο μέλος μας EYTYXIA

  • Τελευταία bots
  • Ahrefs [Bot]
    Πέμ 10 Ιούλ 2025, 20:25