Πριν από 150 χρόνια ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός για να μετριάσει τον πόνο στις εμπόλεμες περιοχές. Οι πόλεμοι εντωμεταξύ έχουν γίνει πιο σύνθετοι και η δουλειά του Ερυθρού Σταυρού πιο δύσκολη.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Συρίας ο Ερυθρός Σταυρός μπορεί να βοηθήσει μόνο όταν τα δυο αντίπαλα μέρη συμφωνήσουν και τηρήσουν τη συμφωνία τους. Γιατί εάν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, οι συνέπειες είναι μοιραίες για τους εργαζόμενους. Μέσα σε ένα χρόνο 8 εθελοντές της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν και δυο εξαφανίστηκαν.
Ο διεθνής οργανισμός επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο. Οι κανόνες που θεσπίστηκαν τότε και ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να συμπεριφέρονται τα εμπλεκόμενα μέρη, θεσπίστηκαν σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Στους πολέμους πλέον εκτός από τις κύριες εμπλεκόμενες πλευρές υπάρχουν και χιλιάδες μισθοφόροι που κάνουν τη δουλειά του Ε.Σ. πιο πολύπλοκη και δύσκολη.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το νομικό καθεστώς για τη γυναίκα, στην Ελλάδα, προσδιοριζόταν έως το 1975 από τον Αστικό Κώδικα του 1940 (έργο του Μεταξά). Εκεί καθοριζόταν ότι «ο άνδρας είναι η κεφαλή της οικογένειας» και ότι «επί διαφωνίας, υπερισχύει η γνώμη του ανδρός».
150 χρόνια Ερυθρός Σταυρός
Συντονιστές: Airetikos, Agrafos