• Το Γνωρίζατε;
  • Το τελευταίο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι που εκδόθηκε ήταν το «Φόνος από το παρελθόν». Το έγραψε το 1940, αλλά στη διαθήκη της απαιτούσε να βγει στη δημοσιότητα μετά το θάνατό της (1976).

Πρωταθλήτρια στην περιστολή του κόστους εργασίας η Ελλάδα

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην περιστολή του κόστους εργασίας η Ελλάδα

Δημοσίευση από Agrafos »


Η Ελλάδα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στην περιστολή του κόστους εργασίας, καθώς και στη μείωση των δαπανών που αφορούν τις αποδοχές των εργαζoμένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ κατά 2%.

Είναι προφανές ότι η χώρα καλύπτει με ταχείς ρυθμούς το έλλειμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαικές χώρες.

Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ουγγαρία και την Ιρλανδία να ακολουθούν με -2,3% και -1,2% αντίστοιχα. Όλες οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται.

Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά 5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ.

Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, επιτεύχθηκε μείωση κατά 10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%.

Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, «πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Πολωνία, που περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά 11%, την ώρα που αύξησε τις αποδοχές κατά 4%.

Αντίστοιχα, η Δανία πέτυχε μειώσεις κατά 8,2% με αυξήσεις αποδοχών 5,4%, σε μία βελτίωση του ανταγωνισμού πιο «φιλική» προς τον εργαζόμενο και τις καταναλωτικές δαπάνες που αυτός στηρίζει.

Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών κατά 5% στη βιομηχανία, κατά 9,4% στις κατασκευές και κατά 5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα κατά 8,9%, κατά 13,6% και κατά 10%. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγάλων ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά -31%.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Κοινωνία”