• Το Γνωρίζατε;
  • Οι «σαπουνόπερες» ονομάστηκαν έτσι από τα απορρυπαντικά που είχαν αρχικώς ως χορηγούς αυτές οι καθημερινές τηλεοπτικές σειρές.

Λ. Παπαδήμος: Ζήτησε από τους υπουργούς προσήλωση στο έργο τους

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Λ. Παπαδήμος: Ζήτησε από τους υπουργούς προσήλωση στο έργο τους

Δημοσίευση από Agrafos »


Πρώιμη (και πρόωρη) θεωρεί ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του κάθε συζήτηση για την κατάληξη της συζήτησης που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Αυτό επισήμανε και ο ίδιος στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος το απόγευμα της Πέμπτης από την συνεδρίαση της κυβερνητική επιτροπής.

Παρά ταύτα, ο ίδιος ο κ. Λ. Παπαδήμος παρουσίασε επί μία και πλέον ώρα στο πλαίσιο της συνεδρίασης, όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο καταβάλλεται προσπάθεια δρομολόγησης εξελίξεων, εν όψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας και των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους, «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», ενώ τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη σύνοδο με δικές της θέσεις και προτάσεις και όχι ως παθητικός παρατηρητής.

Ενίσχυση EFSF και αλλαγή ρόλου της ΕΚΤ

Με βάση αυτά και σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού των τελευταίων ημερών, βασική εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της συνόδου είναι πως έχει φτάσει η ώρα της κρίσιμης απόφασης και ειδικότερα: της ενίσχυσης του EFSF με πραγματικά και επαρκή κεφάλαια, διαδικασία η οποία θα επιτρέψει και θα διευκολύνει και την αλλαγή του ρόλου και της δραστηριότητας της ΕΚΤ, προκειμένου να λειτουργήσει ως πραγματική κεντρική τράπεζα.

Πέραν τούτου, καθοριστική σημασία θα διαδραματίσουν οι διεργασίες και η προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ των γερμανικών ηγεμονικών διαθέσεων στην Ενωση και των προτάσεων που συνδυάζουν την αλλαγή των συνθηκών με την ενοποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης σε ρεαλιστική βάση.

Ο συγκερασμός όλων αυτών αναμένεται πως θα καθορίσει και το πλαίσιο συζητήσεων και διαδικασιών έως και τις αρχές της άνοιξης, οπότε και αναμένεται η τελική διαμόρφωση του πλαισίου για τον μετασχηματισμό της Ενωσης.

Στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση Παπαδήμου καλείται να αντιμετωπίσει τα εγγενή, όπως αποδεικνύεται προβλήματα δυσλειτουργίας, κατ’ αρχάς μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή συζήτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, όπου ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή των υπουργών στην εύρυθμη λειτουργία και την εκτέλεση της αποστολής της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η αποφυγή δημόσιων αντεγκλήσεων και καλλιέργειας κλίματος αντιπαλότητας μεταξύ των υπουργών των διαφορετικών παρατάξεων.

«Η κυβέρνηση δεν είναι συνέχεια της προηγούμενης»

Παρά ταύτα, οι μετέχοντες στη συνεδρίαση έγιναν μάρτυρες διαφωνιών και αντιπαράθεσης, η οποία εκδηλώθηκε μεταξύ των κκ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Χρ. Παπουτσή, αφενός, και Μ. Βορίδη, αφετέρου. Αφορμή δόθηκε από το θέμα για την τοποθέτηση ένστολων στα εμπορικά πλοία για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Η συζήτηση εξελίχθηκε με τους δύο υπουργούς του ΠαΣοΚ να επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Αδ. Γεωργιάδη για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Περενέβη ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠαΣοΚ, και ότι έχει συγκεκριμένη αποστολή, την οποία πρέπει να φέρει εις πέρας και να συγκεράσει διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει εκ νέου ο Πρωθυπουργός και να διακόψει κάθε σχετική κουβέντα, σημειώνοντας ότι «δεν θα κάνουμε εδώ διαλογικές συζητήσεις».

Κατάργηση χρονοβόρων διαδικασιών

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Παπαδήμος και οι στενοί του συνεργάτες φέρονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν την λειτουργία και το έργο της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό, ελήφθησαν ήδη και οι πρώτες αποφάσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Με βάση αυτά, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τη Βουλή η κατάργηση της διαδικασίας της διπλής ανάγνωσης των νομοσχεδίων και των διπλών σχετικών συνεδριάσεων υπουργικών συμβουλίων και κοινοβουλευτικών επιτροπών. Από την πρωτοβουλία αυτή κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο θα προχωρήσει και νομοθετικές πρωτοβουλίες – ακόμη και με την μορφή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κατ’ αρχάς σε όσους τομείς οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται προαπαιτούμενα για την κατάρτιση και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”