• Το Γνωρίζατε;
  • Ο μόνος πρόεδρος των Η.Π.Α. που γεννήθηκε την 4η Ιουλίου (ημέρα της Ανεξαρτησίας των Αμερικανών) είναι ο Κάλβιν Κούλιτζ (1872). Αντιθέτως, την ημέρα αυτή πέθαναν ο Τόμας Τζέφερσον (1826) και ο Τζέιμς Μονρόε (1831).

Αλ. Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε γενική ανασυγκρότηση»

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε γενική ανασυγκρότηση»

Δημοσίευση από Agrafos »


Οι σημαντικοί προβληματισμοί που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα κυριάρχησαν στην συνεδρίαση της γραμματείας του κόμματος το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία κλήθηκε να συμφωνήσει επί ενός εισηγητικού κειμένου, εν όψει της σύγκλησης της ΚΕ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Συμφωνία επί του κειμένου δεν επήλθε, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα διατύπωσε εκ νέου τις ενστάσεις και τις διαφωνίες της για τα θέματα των συνεργασιών και της στρατηγικής του κόμματος.

Στην εισήγησή του όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, έναν χρόνο έπειτα από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εμφατικά ότι «χρειάζεται ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα», μία αναφορά που εκλήφθηκε και ως αιχμή κατά των προσώπων που έχουν την ευθύνη για αυτό, ενώ επισήμανε μία σειρά οργανωτικές ελλείψεις, που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές (όπως π.χ. η απουσία εκλογικών αντιπροσώπων σε πολλά τμήματα).

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η επισήμανση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την περιορισμένη οργανωτική επάρκεια της νεολαίας του κόμματος, «παρά την αυξημένη εκλογική επιρροή στις νεαρές ηλικίες», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αίσθηση δε προξένησε μία προειδοποιητική αναφορά του κ. Τσίπρα: «πρέπει να μελετήσουμε την περίπτωση της ΕΔΑ του '58», είπε σύμφωνα με πληροφορίες και προσέθεσε ότι παρόλο που τότε η αριστερά είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, η ανασυγκρότηση του Κέντρου απέβη εν τέλει εις βάρος της.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να κατατεθεί σύντομα και εγκαίρως ένας απολογισμός των εργασιών της Επιτροπής Προγράμματος, ώστε τον Σεπτέμβριο το κόμμα να είναι σε αυτό το επίπεδο σε διάταξη εκλογικής μάχης.

Πέραν αυτών, η συζήτηση της Τετάρτης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση, πιθανώς την Πέμπτη ή την Παρασκευή, περιεστράφη γύρω από το εισηγητικό κείμενο προς την ΚΕ, το οποίο είχαν αναλάβει να συντάξουν οι Χριστ. Παπαδόπουλος, Κ. Πουλάκης και ο Αλ. Καλύβης (εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας).
Οπως κατέστη σαφές από τις παρεμβάσεις τόσο του κ. Καλύβη όσο και του παριστάμενου Π. Λαφαζάνη, η Αριστερή Πλατφόρμα για μία ακόμη φορά θα παρουσιάσει ένα δικό της κείμενο. Πάντως δεν ξεκαθαρίστηκε αν αυτό θα κατατεθεί ως πρόταση για τροπολογίες ή ως συνολική αντι-εισήγηση προς την ΚΕ.

Βασικά πεδία διαφωνίας μεταξύ πλειοψηφίας και Πλατφόρμας είναι οι συμμαχίες και οι στρατηγικές επιλογές στο επόμενο διάστημα (άγνωστο είναι αν θα επανατεθεί ζήτημα νομίσματος, το οποίο πάντως την Τετάρτη δεν αναφέρθηκε).

Η πλευρά Τσίπρα διατυπώνει την πρότασή της ως προς τους στόχους του κόμματος, με την φράση περί επιδίωξης μίας «πλατιάς, δημοκρατικής, ριζοσπαστικής, προοδευτικής συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, η οποία να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές».

Η Αριστερή Πλατφόρμα εμμένει στην συνεργασία με τις δυνάμεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.


Επίσης εμφανίζεται να διαφωνεί στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, όπου το κείμενο της πλειοψηφίας χαρακτηρίζει «αρνητική εξέλιξη την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού», ενώ η αριστερή κριτική εμφανίζεται να αντιμετωπίζει τον ευρωσκεπτικισμό ως μία δεξιά εκδοχή της αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”