• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1993, οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στο βυθό του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. Πρόκειται για μια περιοχή ίση σε έκταση με τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται 1.133 ηφαιστειακοί κώνοι.

Προσφυγή Λαυρεντιάδη κατά ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ για Proton Bank

Συντονιστής: Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Προσφυγή Λαυρεντιάδη κατά ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ για Proton Bank

Δημοσίευση από Aris »


Σε δικαστική μάχη με το υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση της Proton Bank, υπόθεση για την οποία έχει ήδη κληθεί ως ύποπτος για κακουργήματα, μπαίνει ο επιχειρηματίας και μέτοχος της τράπεζας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί να ακυρωθούν αφενός η απόφαση της τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Proton Τράπεζα Α.Ε.» και τέθηκε υπό εκκαθάριση, αφετέρου δε η από 9.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστήθηκε η «Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.».

Ο κ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος ως πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας ελέγχεται νομικά για τη χορήγηση -«επισφαλών» κατά την εισαγγελική διατύπωση-δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες «αμέσου ή εμμέσου επιρροής του» μετά τις δύο αυτές αποφάσεις έπεσε σε επίπεδο ποσοστού μετοχών από το 31,91% στο 15,5%.

Ο κ. Λαυρεντιάδης αναφέρει στην προσφυγή του ότι οι αποφάσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην ΕΣΔΑ, αφού πέραν των άλλων παραβιάζουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Δεν ακούστηκε

Ο επιχειρηματίας αναφέρει πώς πριν την ανάκληση της άδειας και του διορισμού επιτρόπου σε αυτήν δεν του παρασχέθηκε το δικαίωμα της ακρόασης. Θεωρεί δε την παρουσία του επιτρόπου παράνομη αφού δεν έγινε λόγω αδυναμίας ή αρνήσεως αυξήσεως του κεφαλαίου της Proton, όπως προβλέπει ο Ν. 3601/2007, αλλά λόγω «σοβαρών δυσχερειών» την Τράπεζας και προς αποτροπή διακινδυνεύσεως της κεφαλαιακής επάρκειάς της κάτι που δεν αναφέρει ο σχετικός νόμος.

Όπως υπογραμμίζει δε η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων η οποία αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Proton δεν είναι νόμιμη, καθώς δεν συνεδρίασε δημόσια, όπως είχε υποχρέωση, δεν είχε νόμιμη σύνθεση και δεν είχε τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας λόγω της μορφής της σύνθεσής της.

Επιστροφή στο “Οικονομία”