Σε ιδιότυπη «εφεδρεία» οι… γαλλογερμανικές δυνάμεις, με προοπτική παρέμβασης μόνο αν ξεφύγουν από τον έλεγχο οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα – Δεν αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο διάσωσης από τη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα – «Βροχή» μέτρων και μάχη από την κυβέρνηση για να καλυφθεί το απαιτητικό δανειακό πρόγραμμα του α’ εξαμήνου
Με νέους όρους παίζεται από την Παρασκευή το σκληρό παιχνίδι Ελλάδας-Ευρωζώνης και αγορών, καθώς οι ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για στήριξη της χώρας μας λειτουργούν αποτρεπτικά σε όσους θελήσουν να κινηθούν με ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική διάθεση, αλλά δεν είναι και επαρκείς για να συμπιέσουν σε μια νύχτα τα spread, όπως είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο με αντίστοιχη δήλωση από τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις του γαλλογερμανικού άξονα έχουν έλθει σε συμφωνία να ενεργοποιήσουν δικές τους κρατικές τράπεζες, οι οποίες θα προχωρήσουν σε αγορές ελληνικών ομολόγων, είτε από τη δευτερογενή αγορά, αν εκδηλωθούν ακραίες πιέσεις, είτε από τις δημοπρασίες ομολόγων της Ελλάδας μέσα στους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που κινδυνεύσει κάποια δημοπρασία να μείνει ακάλυπτη.
Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, ότι Γαλλία και Γερμανία ρίχνουν «άμμο» στις μηχανές των διεθνών κερδοσκόπων, καθώς δημιουργούν ένα σοβαρό κίνδυνο σε όσους πιέζουν με ανοικτές πωλήσεις τα ομόλογα, ή μέσω παιχνιδιών με τα συμβόλαια ασφάλισης (CDS): μια ισχυρή παρέμβαση από κρατικές τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει θεαματικές μεταβολές στις τιμές και τα spread «καίγοντας τα δάχτυλα» όσων ποντάρουν σε ακραία σενάρια χρεοκοπίας.
Το «δίχτυ προστασίας» που άπλωσαν οι δύο κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα έχει διπλή σκοπιμότητα:
- Από τη μια πλευρά, Γαλλία και Γερμανία στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στους «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης και στο ίδιο το ευρώ, ενώ παράλληλα θωρακίζονται έναντι των επικρίσεων που ήδη είχαν αρχίσει να δέχονται, ότι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για επίδειξη αλληλεγγύης έναντι των πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης.
- Από την άλλη, όμως, Παρίσι και Βερολίνο αποφεύγουν, με τη λύση που συμφωνήθηκε, να αλλάξουν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, στέλνοντας το μήνυμα στις πιο αδύναμες χώρες, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν δανεισμό με «χαλαρούς» όρους, αν αντιμετωπίσουν προβλήματα. Σαρκοζί και Μέρκελ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, επεδίωκαν εξαρχής να περάσουν το μήνυμα στο εσωτερικό ακροατήριο των χωρών τους, ότι δεν εκδίδουν «λευκές επιταγές», τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν Γάλλοι και Γερμανοί φορολογούμενοι.
Το ερώτημα των… δισεκατομμυρίων τώρα, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, είναι αν όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες (από τις δραματικές ανακοινώσεις μέτρων στην Αθήνα, μέχρι την πολιτική δήλωση κορυφής στις Βρυξέλλες) θα πείσουν τις αγορές ότι το παιχνίδι με την Ευρωζώνη τελείωσε και δεν υπάρχει λόγος πλέον να ποντάρουν σε σενάρια χρεοκοπίας στην Ελλάδα, ή και σε άλλες ασθενείς οικονομίες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Προς το παρόν, στέλεχος της Blackrock, ενός τα hedge fund που θεωρούνται εξαιρετικά εύστοχα στις επιλογές τους και καλά πληροφορημένα, δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει πλέον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας και προχωρά σε αγορές ελληνικών ομολόγων, αλλά την ίδια στιγμή το spread στα 10ετή ομόλογα άνοιγε πάλι στις 295 μονάδες βάσης και οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ δέχονταν «σφυροκόπημα» πωλήσεων.
Σε κατάσταση μάχης ο Γ. Παπανδρέου
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός παραμένει σε κατάσταση μάχης και δεν θα διστάσει να λάβει κάθε μέτρο που θα κριθεί αναγκαίο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, γνωρίζοντας ότι πλέον η κατάσταση ασφυκτικής επιτήρησης μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε διεθνή κηδεμονία με τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, γνωρίζει καλά, ότι αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι το τέλος Ιουνίου με συνέπεια τον προϋπολογισμό και αν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα οδηγείται ανά πάσα στιγμή σε πλήρη αποκλεισμό από τις αγορές, που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών και θα ενεργοποιούσε το «Σχέδιο Β» Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες δεν θα δίσταζαν να στείλουν την Ελλάδα απευθείας στο ΔΝΤ!
«Η μάχη μόλις ξεκίνησε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσφεύγαμε στο ΔΝΤ. Χρειάζεται να φιλοτημηθούμε και να ανταποκριθούμε στη στήριξη της Ε.Ε», τόνισε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πάντως, το ΔΝΤ στην παρούσα φάση θα περιορισθεί σε ρόλο ελεγκτή δημοσιονομικών στοιχείων και τεχνικού συμβούλου.
Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε χθες να επισημάνει τις βαριές ευθύνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία και τη διόγκωση του ελληνικού προβλήματος, τονίζοντας ότι η Κομισιόν και η Eurostat «προσπάθησαν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα». Με αυτή την αναφορά του, ο Πρωθυπουργός «κάρφωσε» τις Βρυξέλλες για την ανοχή τους στην αποστολή προφανώς πλασματικών στοιχείων από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την Ε.Ε. για τη στάση της στη φάση των μεγάλων επιθέσεων στην Ελλάδα από τις αγορές, επισημαίνοντας ότι: «στη μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και την ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη. Για το τι μέλλει γενέσθαι απέναντι στην κρίση υπήρξε τους προηγούμενους μήνες στην ΕΕ πολυφωνία διάφορες και διαφοροποιημένες δηλώσεις. Εικασίες για την χώρα μας που δημιουργούσαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης».
Παράλληλα, δήλωσε ότι «υπήρξε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων οργάνων της Ενωσης, της Επιτροπής, ανάμεσα στα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα και διχογνωμία εντός των οργάνων αυτών. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προφητείες για την Ελλάδα που έγιναν αυτοεπιβεβαιούμενες και πολλοί γιατροί με πολλαπλή συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Γίναμε πειραματόζωο στη μάχη μεταξύ Ευρώπης και διεθνών αγορών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Οι επόμενες ημέρες
Το ελληνικό θρίλερ δεν αναμένεται λοιπόν να τελειώσει γρήγορα στις αγορές, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο αν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα σταματήσουν, ή αν οι κερδοσκόποι θα διατηρήσουν την πίεση, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν σαφέστερες δεσμεύσεις από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης, ή για να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ασφαλή «ομπρέλα» του ΔΝΤ.
«Είναι προφανές, ότι οι ηγέτες εξακολουθούν να διαβουλεύονται και δεν έχουμε μπροστά μας μια πραγματική συμφωνία. Θα χρειασθεί να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, για να πεισθούν οι αγορές, ότι υπάρχει πραγματικά ένα σχέδιο διάσωσης και δεν πρόκειται μόνο για μια επιφανειακή συμφωνία, χωρίς ουσία», τόνιζε ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής των αναλυτών ευρωπαϊκής αγοράς της Unicredit, συνοψίζοντας τις ενστάσεις της διεθνούς αγοράς στις πρωτοβουλίες κορυφής της Ε.Ε.
Ακόμη πιο ωμά, η –ελάχιστα φιλική στην Ελλάδα…- στήλη Lex των Financial Times σημείωνε ότι και μετά τη συμφωνία των ηγετών τα ελληνικά ομόλογα είναι «greek-proof», δηλαδή έχουν την εγγύηση μόνο της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Γαλλίας, ή της Γερμανίας, όπως απαιτούσαν οι αγορές, με την τελευταία βίαιη κερδοσκοπική επίθεση στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά, τονίζουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, οι αγορές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τους λογαριασμούς τους και το επόμενο «ραντεβού» τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κληθούν να συζητήσουν εκ νέου το ελληνικό πρόβλημα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι από το Eurogroup η Αθήνα δεν περιμένει να ανακοινωθούν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηριχθεί η Ελλάδα και αυτό δεν είναι βέβαιο πώς θα εκληφθεί από τις αγορές.
Το μόνο πραγματικά θετικό στοιχείο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για την Ελλάδα είναι ότι στο παρασκήνιο ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις από μεγάλες τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών με σημαντικά ανοίγματα στην Ελλάδα, για αποτελεσματική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένες σε τεράστιες ζημιές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πηγή: www.sofokleous10.gr
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μόνο το 15% της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας, έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα!
Απομακρίνεται ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Απομακρίνεται ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!