• Το Γνωρίζατε;
  • Την πρωταπριλιά του 1957, πολλοί από τους Βρετανούς πίστεψαν τη φάρσα που έστησε ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου BBC: Στο ρεπορτάζ, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του, Ιταλοί «αγρότες» συνέλεγαν από δέντρα την ανοιξιάτικη σοδειά ζυμαρικών. Για τις ανάγκες της φάρσας, ένας κάμεραμαν είχε κρεμάσει, σ' ένα ελβετικό χωριό, ζυμαρικά στα κλαδιά των δέντρων.

«Η αλληλεγγύη είναι καθήκον και όχι μόνο δικαίωμα στην Ευρωζώνη»

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

«Η αλληλεγγύη είναι καθήκον και όχι μόνο δικαίωμα στην Ευρωζώνη»

Δημοσίευση από Aris »


«Τα κράτη δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μόνη αρχή λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της ευρωζώνης», εξήγησε σε χθεσινή του ομιλία στο Λουβέν του Βελγίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman van Rompuy, ασκώντας με αυτό τον τρόπο έμμεσα κριτική στον πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy και την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.

“Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, μια κοινή νομισματική πολιτική, αφήνοντας την ίδια ώρα όλα τα υπόλοιπα στα ενδιαφερόμενα κράτη. Όμως αυτήν την εμπειρία είχαμε.

Χρειαζόμαστε μια συνοχή στις πολιτικές και στους θεσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
Παράλληλα, χαιρέτισε τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία προχώρησε στην επαναγορά χρέους των κρατών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μια κρίση περιοριζόμενοι στην εφαρμογή μεθόδων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πρέπει να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε μη-συμβατικές μεθόδους, οι οποίες δεν συναντώνται στα εγχειρίδια της οικονομίας. Αυτό που έκανε η ΕΚΤ έπρεπε να γίνει για να σωθεί η ίδια η Ευρωζώνη. Αυτό που μετράει είναι ο στόχος. Τα μέσα δεν αποτελούν αυτοσκοπό», υπογράμμισε επίσης.

Ο Herman van Rompuy ζήτησε εκ νέου να υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της Ευρωζώνης.
«Η αλληλεγγύη είναι καθήκον, όχι μόνον δικαίωμα. Στους κόλπους της Ευρωζώνης αυτό αποτελεί εφεξής ζήτημα ανάγκης και επιβίωσης. Η κρίση ζητεί μια πιο μεγάλη οικονομική ολοκλήρωση και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό σημαίνει μια απώλεια κυριαρχίας για όλον τον κόσμο, όχι μόνον για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», κατέληξε.

Επιστροφή στο “Διεθνή”