• Το Γνωρίζατε;
  • Το τελευταίο μέλος της οικογένειας Βοναπάρτη, ο Τζερόμ Ναπολέων Βοναπάρτης, πέθανε το 1945, όταν μπερδεύτηκε στο λουρί του σκύλου του και έπεσε στο έδαφος.

Επικίνδυνη η φρουκτόζη για την υγεία

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Επικίνδυνη η φρουκτόζη για την υγεία

Δημοσίευση από Admin »


Η φρουκτόζη έχει κατακλύσει την αγορά αποκτώντας για μεγάλο διάστημα τη φήμη του ιδανικού υποκατάστατου της ζάχαρης. Χρησιμοποιείτε για την παρασκευή κάθε είδους διατροφικών προϊόντων για διαβητικούς, όπως σοκολάτες και μπισκότα φρουκτόζης, ενώ δεν άργησε να εξαπλωθεί και σε προϊόντα που απευθύνονταν σε όλες τις καταναλωτικές ομάδες. Κι ενώ οι ευεργετικές ιδιότητες της φρουκτόζης διαφημίζονταν ευρέως, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις και τα περιστατικά που καταδεικνύουν μάλλον το αντίθετο.

Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση φρουκτόζης, που αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών φρούτων και λαχανικών, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία. Τα δυσάρεστα συμπτώματα γίνονται σε πολλούς ανθρώπους αισθητά αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει φρουκτόζη. Αυτά μπορεί να ξεκινούν από αίσθημα φουσκώματος και να φτάνουν μέχρι στομαχικούς σπασμούς και οξεία διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να προκληθεί αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταθλιπτικές εκδηλώσεις.

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη να αποφεύγουν την κατανάλωση φρουκτόζης που εμπεριέχεται σε πολλά διατροφικά προϊόντα. Η φρουκτόζη είναι βλαβερή και για τους υγιείς ανθρώπους καθώς μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης προκαλούν επιπτώσεις στη λειτουργία του μεταβολισμού όλων των ανθρώπων, επειδή η φρουκτόζη συμβάλλει στην ταχύτερη και σε μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγή λιπαρών οξέων συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη.

Μεταξύ άλλων αρνητικών, η φρουκτόζη μπορεί να αλλάξει τις τιμές των λιπιδίων που περιέχονται στο αίμα και να συμβάλει στο σχηματισμό πρωτεϊνών που προκαλούν αγγειακές βλάβες.

Η φρουκτόζη βρίσκεται σε πολλά έτοιμα γεύματα και αναψυκτικά ενώ πολύ συχνά τεχνητά επεξεργασμένη φρουκτόζη περιέχεται σε γιαούρτι, παγωτό, κονσέρβες, σάλτσες ντομάτας (κέτσαπ) και πολλά άλλα προϊόντα διατροφής που καταναλώνονται κατά κόρον στην καθημερινότητα.

Επιστροφή στο “Υγεία”