• Το Γνωρίζατε;
  • Οι «σαπουνόπερες» ονομάστηκαν έτσι από τα απορρυπαντικά που είχαν αρχικώς ως χορηγούς αυτές οι καθημερινές τηλεοπτικές σειρές.

SOS! Προφυλαχτείτε με ψεκασμούς για το κουνούπι του Νείλου

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

SOS! Προφυλαχτείτε με ψεκασμούς για το κουνούπι του Νείλου

Δημοσίευση από Agrafos »


Ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση να ψεκαστούν ΑΜΕΣΑ οι αγροτικές περιοχές ΟΛΗΣ της χώρας και ιδίως δέκα νομών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για να μην επεκταθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, εξαιτίας του οποίου πέρυσι πέθαναν 35 άτομα.

Ο Α. Λοβέρδος τόνισε πως οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν έως τον Μάιο για να μην κατέβει ο ιός στη Θεσσαλία.Σύμφωνα με το Βήμα η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιού και προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά και ζώα.

Επιδημίες από τον ιό του δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί κυρίως σε άγρια πτηνά, όπως κοράκια και καρακάξες, άλογα αλλά και σε σκύλους και γάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο ιός του δυτικού Νείλου συγγενεύει με τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας.

Η ονομασία του οφείλεται στο ότι αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στον δυτικό Νείλο, στην Ουγκάντα, το 1937.
Επιδημίες σε ανθρώπους έχουν αναφερθεί στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Ασία.
Το 1999 ο ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια μεταδόθηκε σε όλες τις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Από τότε χιλιάδες κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στη βόρεια Αμερική, όπου πλέον η νόσος θεωρείται ενδημική, ενώ από το 1999 έχουν καταγραφεί 1065 θάνατοι.

Κυριότεροι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι τα άγρια πτηνά και τα κουνούπια.

Η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, συνήθως από κοινό κουνούπι που έχει μολυνθεί από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ περίπου ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι από 2 έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Υγεία”