Όσον αφορά τις διάφορες κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν κατά του κύριου Παπαδήμου αυτές τις μέρες, δεν έχω άποψη. Κρητική όμως μπορώ να ασκήσω στα όσα έχουν ειπωθεί πρόσφατα.
Ουδέποτε, για παράδειγμα, έχω καταλάβει πως είναι δυνατόν να νόμιζε ο κύριος Παπαδήμος ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδος μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα. Ήταν μεταξύ αρκετών Ελλήνων οικονομολόγων που έκαναν δριμύτατη επίθεση εναντίον της ιδέας. Βέβαια θα μου πείτε ότι εκπροσωπούσε την ΕΚΤ και ίσως δε μπορούσε να πει αλλιώς, αλλά ακόμα και έτσι να είναι, η άποψη του δεν άλλαξε (δημοσίως τουλάχιστον) όταν έφυγε από την ΕΚΤ.
Άρα αν υποθέσουμε ότι η προγενέστερη άποψη του, ότι η Ελλάδα ήταν δυνατόν να προσαρμοστεί χωρίς κούρεμα είναι αυτό που πραγματικά ακόμα πιστεύει, αφήνει ερωτήματα εκ μέρους μου για την κρίση του και το αφήνω εκεί.
Οι ορθόδοξες απόψεις του και η τυφλή του πίστη στο μνημόνιο επίσης αφήνουν πολλά ερωτήματα. Και εγώ είμαι υπέρ κάποιας μορφής μνημονίου και δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά όχι διότι πίστευα ότι σώζεται η κατάσταση και θα επανέρθουμε σε τροχιά ανάπτυξης (όπως μας ευαγγέλιζαν). Η συμφωνία μου με πολλές πτυχές του μνημονίου (καθώς και τους επιτηρητές και πολλά άλλα που θέλουν να μας επιβάλουν οι της Ευρώπης), πηγάζει από την αναγκαιότητα να γίνουν πολλές αλλαγές, που οι ντόπιες πολιτικές ηγεσίες αρνούνται να κάνουν, όχι διότι πίστεψα ποτέ ότι το μνημόνιο ήταν η λύση για να γίνουμε βιώσιμοι.
Το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προτίμησε να μην πάρει κανένα μέτρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας, παρά προτίμησε να πεθάνει τους πολίτες σε φόρους, αντί να κάνει μείωση δαπανών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) είναι άλλο θέμα. Αν λοιπόν ο κύριος Παπαδήμος πίστευε πραγματικά ότι με το μνημόνιο και μόνο μπορεί να επανέρθει η ισορροπία, τότε έχω αμφιβολία για το κατά πόσο μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κάνει έστω και ελάχιστες δομικές αλλαγές, ώστε να δούμε κάποια διαφορά στο πως λειτουργεί το κράτος.
Θα έριχνα και ένα ελαφρό conflict of interest στη μέση, αλλά οι περιστάσεις απαιτούν γοργές αποφάσεις και νομίζω ότι είναι το τελευταίο που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή.
Κατά τα άλλα, συγκριτικά με τις επιλογές που έβαλαν στο τραπέζι τα ελληνικά κόμματα, τον ψηφίζω δαγκωτό. Νομίζω όμως ότι υπήρχαν και πολλά άλλα αξιόλογα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που επίσης θα μπορούν να αναλάβουν το βαρύ αυτό φορτίο και να το φέρουν εις πέρας, ίσως και καλύτεροι από τον κύριο Παπαδήμο.
Ο κύριος Παπαδήμος δεν θα κάτσει για πολύ λίγο καιρό στη θέση αυτή και έτσι δεν μπορεί κανείς να περιμένει και πολλά. Έχει δυο βασικές οδηγίες, να διασφαλίσει τις υπογραφές από όλα τα κόμματα και την δέσμευση τους για τα μέτρα προσαρμογής με σκοπό να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και να διασφαλίσει την έκτη δόση. Νομίζω ότι όποιος και να ήταν πρωθυπουργούς, θα μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν νομίζω ότι θα κάνει και κάποιο κατόρθωμα.
Νομίζω ότι πολλοί περιμένουν πάρα πολλά από τον νέο πρωθυπουργό, ενώ κυριολεκτικά θα πρέπει όλοι να κρατάμε μικρο καλάθι λόγω των χρονικών περιθωρίων.
Για μένα θα θεωρήσω μεγάλη επιτυχία την επιλογή του κύριου Παπαδήμου αν κάνει ένα και μόνο πράγμα.
Αν επισπευσθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αν πείσει τους Ευρωπαίους η ανακεφαλαιοποίηση να είναι τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ (κατά προτίμηση 60 δισ.) όσο το γρηγορότερο δυνατό.
Εκτιμώ ότι η καθυστέρηση στο να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το 2012. Αν δηλαδή καθυστερήσουν οι διαδικασίες και κάνουν 9-12 μήνες (όπως διαβάζουμε), τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ύφεση το 2012 να είναι αρκετά πάνω από τις προβλέψεις και να καθυστέρηση πάρα πολύ η σταθεροποίηση της οικονομίας.
Νομίζω είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για αυτή τη δουλειά, αφού λογικά πρέπει να ξέρει τους πάντες στην Ευρώπη, στην ΕΚΤ και όλους τους πρωθυπουργός της ένωσης. Και λαμβανομένου ότι όλοι τον έχουν πάρει με κάλο μάτι (από ό,τι διαβάζουμε δηλαδή), λογικά έχουμε καλές πιθανότητες να γίνει αυτό. Διότι αν δεν μπορεί αυτός να τους πείσει για την επίσπευση της διαδικασίας (της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δηλαδή), δεν ξέρω και εγώ ποιος άλλος θα μπορούσε να τους πείσει.
Βέβαια λόγω των χρονικών περιθωρίων, ίσως να μην προλάβει να ασχοληθεί καν με το θέμα και δεν θα τον κατηγορήσω ότι δεν προσπάθησε. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα θεωρήσω τη θητεία πολύ πετυχημένη αν ενεργήσει ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.
Όσον αφορά την οικουμενικότητα αυτής της κυβέρνησης, θα θεωρήσω επιτυχία αν ανοίξει κάποια συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Θα θεωρήσω ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, αν η αναθεώρηση αυτή γίνει προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού των εξουσιών με την νομοθετική εξουσία να έχει τον απόλυτο έλεγχο του νομοθετικού έργου και όχι η κυβέρνηση.
Για μένα ο μεγάλος κίνδυνος είναι η κυβέρνηση αυτή να μην κάνει τίποτα το ριζοσπαστικό και απλά να χάσουμε χρόνο κάνοντας ό,τι συνήθως κάνουν οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες... τίποτα. Κίνδυνος επίσης είναι να μην θέλει η ΝΔ να δεσμευτεί σε τίποτα, διότι ίσως να θέλει να έχει να λέει αν γίνει κυβέρνηση σε μερικούς μήνες. Κίνδυνος επίσης υπάρχει στο να λέει ο κάθε ένας το μακρύ του και το κοντό του και τελικά να γίνει αυτή η κυβέρνηση από δυο χωριά και να μην δούμε έργο.
Νομίζω ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση να θέσει τις βάσεις για κάτι το διαφορετικό. Τόσο σε επίπεδο διαλόγου όσο και έργου. Και λόγω του ότι ο κύριος Παπαδήμος είναι απελευθερωμένος από τον κομματικό ζυγό και ουσιαστικά δεν χρωστά πολιτικά σε κανέναν, ελπίζω να δούμε μια αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τα κούφια λόγια που όλοι ακούμε από το πολιτικό σύστημα τόσο καιρό.
Ο εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας και η μείωση του βιοτικού μας επιπέδου έχει ήδη γίνει. Αυτό που εγώ προσδοκώ είναι να σταματήσει η διολίσθηση. Δεν αναμένω η τοποθέτηση του κυρίου Παπαδήμου να αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα. Η ζημιά έχει συντελεστεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορεί αυτή η κυβέρνηση και ο κύριος Παπαδήμος να κάνει πολλά, τηρουμένων των χρονικών περιθωρίων.
Αυτό όμως που ελπίζω, λόγω της οικουμενικότητας της κυβέρνησης αυτής, είναι να δω κάτι το διαφορετικό και ριζοσπαστικό σε σχέση με αυτά που όλοι έχουμε συνηθίσει. Μένει να δούμε δηλαδή αν ο κύριος Παπαδήμος, λόγω προσωπικότητας και διεθνών επαφών, μπορεί πράγματι να κάνει κάποια διαφορά ή όχι.
Εύχομαι στην καινούργια κυβέρνηση κάθε επιτυχία για το καλό όλων μας και για διάστημα δυο μηνών, θα προσπαθήσω να μην ασκήσω καθόλου κριτική. Μακάρι να ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων μας και μακάρι το κυβερνητικό πείραμα που συντελείται να μας εκπλήξει όλους. Μέχρι όμως να δω κάτι το διαφορετικό και ουσιαστικό, κρατώ μικρό καλάθι.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στις αρχές του 19ου αιώνα, κάποιοι βιομήχανοι είχαν κατασκευάσει ρολόγια που έπαιρναν ενέργεια από την μυϊκή προσπάθεια των εργατών, καθυστερώντας το τέλος της εργάσιμης μέρας, έως ότου βέβαια εξαντληθούν τελείως οι εργάτες.
Ο Τιτανικός δεν σώζεται με διαφορετικό καπετάνιο
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ο Τιτανικός δεν σώζεται με διαφορετικό καπετάνιο
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!