• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1876, ο αμερικανός στρατηγός Κάστερ οδήγησε τους 211 ιππείς του στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν, γνωρίζοντας ότι τους περίμεναν 6.000 Ινδιάνοι Σιού. Ύστερα από 15 λεπτά μάχης, μόνο ένα άλογο έμεινε ζωντανό!

ΟΟΣΑ: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν συγχωνεύσεις με ξένα ιδρύματα

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν συγχωνεύσεις με ξένα ιδρύματα

Δημοσίευση από Admin »


Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν συγχωνεύσεις με ξένες τράπεζες προκειμένου να καταφέρουν να αντλήσουν χρηματοδότηση από την αγορά και δεν πρέπει να σπεύσουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

«Οι περαιτέρω συνενώσεις τραπεζών αποτελούν μια επιλογή για την αύξηση της πρόσβασης των τραπεζών στη ρευστότητα», επισημαίνεται στην έκθεση. «Οι διευθυντές και οι μέτοχοι θα πρέπει ωστόσο να διερευνήσουν την επιλογή των συνεταιρισμών ή των συγχωνεύσεων με ξένα ιδρύματα».

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα προγράμματα έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, εξαιτίας της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, των υποβαθμίσεων των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και των ανησυχιών για την υψηλή τους έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος – που φτάνει σήμερα τα 48.4 δις ευρώ.

Ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα παραμείνει υπό πίεση μέχρι να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά και να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οικονομία. Το τραπεζικό σύστημα ‘βρίσκεται σε δύσκολη θέση’ και πρέπει να εξευρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στον ‘κατάλληλο και συνετό περιορισμό’ και την παροχή πιστώσεων ώστε να στηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνεται.

«Μέχρι να αποκατασταθεί η ευρύτερη εμπιστοσύνη των αγορών, μοιάζει αναπόφευκτη η συνέχιση της εξάρτησης από τις χρηματοδοτικές λειτουργίες της ΕΚΤ, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν επαρκή ρευστότητα. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από την ρευστότητα της ΕΚΤ πρέπει κατά συνέπεια να αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις καθώς θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ένα κραχ ρευστότητας», τονίζεται στην έκθεση.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ αυξήθηκε από 97.5 δις ευρώ το Μάιο σε 103 δις τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πρόγραμμα προσαρμογής

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί φέτος με ρυθμό 3.5% και θα καταγράψει ανάπτυξη 0.6% το 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό χρέος θα πιάσει κορυφή στο 161% του ΑΕΠ το 2012.

«Σύμφωνα με συντηρητικές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα επιτόκια, και υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν πλήρως οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα κορυφώσει το 2013 και θα μειωθεί κάτω του 60% μέσα στις δύο επόμενες 10ετίες», σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από 15.4% το 2009 στο 10.5% το 2010 και στοχεύει φέτος στη μείωση του ως το 7.5%.

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις που θα περιορίσουν το βάρος του χρέους, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις αγορές απασχόλησης και να εξαπολύσει μια ‘αποφασιστική’ επίθεση στην φοροδιαφυγή.

«Οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν το γενναίο μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα και τις προσπάθειές του να πείσουν τις αγορές για τη δυνατότητα τους να φέρουν σε πέρας θεμελιώδεις οικονομικές προσαρμογές», επισημαίνεται. «Αν και ενέχει μεγάλες προκλήσεις μια ανάλογη σταθεροποιητική προσπάθεια έχει επιτευχθεί στο παρελθόν στο Βέλγιο, τη Δανία και τη Φιλανδία, αν και σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες», καταλήγει η έκθεση του Οργανισμού. «Αυτό το από καιρό αναγκαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη παρά το βραχυπρόθεσμο κόστος του».

Επιστροφή στο “Οικονομία”