• Το Γνωρίζατε;
  • Το κτίριο της Όπερας του Καΐρου καταστράφηκε από φωτιά, το 1970. Ο πυροσβεστικός σταθμός βρισκόταν μέσα στο ίδιο κτίριο.

Eίναι ευκαιρία για αγορές στο ΧΑ;

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Eίναι ευκαιρία για αγορές στο ΧΑ;

Δημοσίευση από Agrafos »


Με τα σενάρια της αναδιάρθρωσης χρέους να παραλύουν κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, οι τελευταίοι εναπομείναντες Έλληνες επενδυτές του Χρηματιστηρίου ίσως δεν αντιλαμβάνονται αυτό που δείχνει να έχει αντιληφθεί το «έξυπνο χρήμα»: ότι αυτή η δύσκολη στιγμή κρύβει αρκετές ευκαιρίες για αγορές στο ΧΑ!

Οι ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει στα... υπόγεια ρεύματα της αγοράς δεν έγιναν εμφανείς μόνο την περασμένη Παρασκευή, όπου έστω και με «αναιμικό» τζίρο και με την αγορά του Λονδίνου κλειστή για τους πριγκιπικούς γάμους ο τραπεζικός κλάδος έδειξε εντυπωσιακή χρηματιστηριακή συμπεριφορά, ωθώντας το Γενικό Δείκτη σε σημαντική άνοδο.

Τα σημάδια της επερχόμενης αλλαγής κλίματος έχουν εμφανισθεί εδώ και αρκετές ημέρες, όπως τονίζουν χρηματιστηριακά στελέχη: insiders αρκετών εισηγμένων διακριτικά προχωρούν σε τοποθετήσεις, ενώ και αρκετά κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια του Λονδίνου βρίσκονται στην πλευρά των αγοραστών σε συνεδριάσεις έντονα πτωτικές. Το τσέχικο fund που απέκτησε συμμετοχή άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε εμπράκτως, εξάλλου, ότι στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών πιθανόν να κρύβονται σημαντικές ευκαιρίες.

Αρκετοί στην αγορά αναγνωρίζουν ένα γνώριμο φαινόμενο: τις ημέρες της μεγάλης ανησυχίας και του κυρίαρχου φόβου για το μέλλον, που ωθεί τους περισσότερους επενδυτές σε πωλήσεις, το «έξυπνο χρήμα» περιμένει διακριτικά για να μαζέψει χαρτιά, πριν ακολουθήσει η αναστροφή τάσης που θα του επιτρέψει να καταγράψει σημαντικά κέρδη σε σύντομο χρόνο. Οι ακραίες ανοδικές διακυμάνσεις αρκετών τραπεζικών μετοχών την Παρασκευή ίσως είναι ένα πρώτο δείγμα ότι η αναστροφή τάσης βρίσκεται προ των πυλών.

Και τα σενάρια χρεοκοπίας; Πράγματι, ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πιο γρήγορα από όσο αρχικά είχαν σχεδιάσει οι Ευρωπαίοι δεν παύει να είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, υπαρκτός. Στην πράξη, όμως, όλα δείχνουν ότι και αυτή η κρίση, όπως και τόσες άλλες που προηγήθηκαν των ελέγχων της τρόικας και των κρίσιμων αποφάσεων που θέλοντας και μη λαμβάνει κάθε φορά η κυβέρνηση, θα αποδειχθεί μια καλοστημένη θεατρική παράσταση. Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε οι κυβερνήσεις του πλούσιου Βορρά, ούτε η ΕΚΤ, θα επιθυμούσαν να δουν μια πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να παρασύρει στη δίνη ακόμη και την Ισπανία, δίνοντας στη διπλή ευρωπαϊκή κρίση (τραπεζική και κρίση χρέους) διαστάσεις που είναι αμφίβολο αν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι «ισχυροί κρίκοι» του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος.

Το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ημέρες είναι ότι η έλευση των χαμηλόβαθμων «τροϊκανών» θα συνοδευθεί από ατέλειωτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κόντρα ακόμη και στις εσωτερικές, ισχυρές αντιδράσεις του κυβερνώντος κόμματος. Σε αρκετές περιπτώσεις θα φανεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος σοβαρής πολιτικής κρίσης, στη χειρότερη περίπτωση. Όμως, από τις 10 Μαΐου, που θα καταφθάσουν στην Αθήνα οι κορυφαίοι «τροϊκανοί» και αυτή η κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης-τρόικας θα φανεί ότι οδηγεί σε άλλη μία, αναπόφευκτη για όλες τις πλευρές, συμφωνία, όπου όλοι -και κυρίως η ελληνική κυβέρνηση- θα «βάλουν νερό στο κρασί τους».

Τη συμφωνία αυτή, πάντα σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα «επιβραβεύσουν» με δηλώσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τρόικα κορυφαίοι αξιωματούχοι (Ντ. Στρος Καν, Ζαν Κλωντ Τρισέ, Όλι Ρεν) και αναμένεται ότι θα επιδοκιμασθεί με θετικές δηλώσεις από το Βερολίνο και τις άλλες πρωτεύουσες του «επιφυλακτικού» Βορρά, με τις οποίες θα διαφανεί η πρόθεσή τους να στηριχθεί και το 2012 η Ελλάδα με ένα νέο δάνειο, ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 25-30 δισ. ευρώ, που έχει τροφοδοτήσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους.

Οι προθέσεις των πιστωτών και «επιτηρητών» της χώρας να μπουν στην άκρη τα σενάρια αναδιάρθρωσης είναι ορατές ακόμη και με γυμνό μάτι , αν ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις των εμπλεκόμενων που έχουν κρίσιμους ρόλους.

Ο Γερμανός επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλιγκ δηλώνει με νόημα στη σημερινή έκδοση της Handelsblatt ότι τα σενάρια της αναδιάρθρωσης χρέους τροφοδοτούνται από τραπεζικούς κύκλους της Ευρώπης, που βλέπουν μια «χρυσή» ευκαιρία να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως οι αμερικανικές τράπεζες κέρδισαν μεγάλα ποσά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από την αναδιάρθρωση χρέους στη Λ. Αμερική.

Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ εμφανίζεται στην ίδια έκδοση της εφημερίδας να συμφωνεί με την άποψη αυτή και να έχει τονίσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι καλό θα είναι να μην παρασύρονται στις δημόσιες τοποθετήσεις τους από σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετούν οι παροτρύνσεις τραπεζιτών για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η νέα υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, χώρα που πάντα εκφράζει σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας και είχε μπλοκάρει για λίγες ημέρες την προηγούμενη εκταμίευση δόσης του διεθνούς δανείου, είπε στην πρώτη της συνάντηση με τους οικονομικούς συντάκτες στη Βιέννη ότι είναι απολύτως αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, το «δράμα» με τα spread και τα CDS των ελληνικών ομολόγων μπορεί να τελειώσει σε λίγες ώρες, αν ένας ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας Ζαν Κλωντ Τρισέ διατάξει τα στελέχη του dealing room της ΕΚΤ να προχωρήσουν σε ελάχιστες αγορές για στήριξη των ελληνικών ομολόγων. Οι τζίροι στη διαπραγμάτευση των ελληνικών τίτλων είναι αστείοι, της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ ημερησίως, και αν η ΕΚΤ δείξει ότι ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να υποχωρήσουν εντυπωσιακά τα spread, ίσως και κατά 300 μονάδες βάσης μέσα σε λίγα 24ωρα.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το ΧΑ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο, ανάμεσα στα σενάρια οικονομικής καταστροφής και ανανέωσης της εμπιστοσύνης του διεθνούς συστήματος στην Ελλάδα, η οποία είναι μάλλον υποχρεωτική σε αυτή την φάση, αφού το σύστημα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να αντέξει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σήμερα (άλλο είναι, βέβαια, το τι θα συμβεί το 2013...). Και σε τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες, όσοι βρουν το θάρρος να ποντάρουν στο καλό σενάριο συνήθως ανταμείβονται, ιδιαίτερα όταν όλοι οι «οιωνοί» συνηγορούν υπέρ της επιβεβαίωσης του καλού σεναρίου...
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”