• Το Γνωρίζατε;
  • Ένα είδος πύθωνα (Ρython reticulatus), που συναντάται στη ΝΑ Ασία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, συνήθως φτάνει τα 6,24 μέτρα. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε ένα μέλος του είδους αυτού να φτάσει τα 10 μέτρα. Τον σκότωσαν κοντά σε μια κατασκήνωση στην παραλία του Celebes στο αρχιπέλαγος του Malay.

Ο «θαυμαστός κόσμος του στοιχήματος»

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Ο «θαυμαστός κόσμος του στοιχήματος»

Δημοσίευση από Admin »


Ηταν μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν οι Ελληνες άρχισαν σιγά-σιγά να μαθαίνουν για το στοίχημα που μέχρι τότε παιζόταν στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα μόνο λίγοι, στοιχημάτιζαν σε παράνομους "μπουκ".
Από τις αρχές της συγκεκριμένης δεκαετίας που το λαοφιλές άθλημα έγινε επαγγελματικό στην χώρα μας...έγιναν περιστατικά, όπως η εμφάνιση πιστολιών στα αποδυτήρια διαιτητών κατά την διάρκεια ημιχρόνου αγώνα, καταστροφές ιδιοκτησίας διαιτητών ανά την επικράτεια, καταλογισμός πέναλτι ...εκτός περιοχής και γκολ από 40 μέτρα, την ώρα που ο τερματοφύλακας είχε βγει ...βόλτα έξω από την μεγάλη του περιοχή...
Οι συζητήσεις στα καφενεία, άρχισαν με την πάροδο των ετών και φυσικά την αύξηση ανάλογων περιστατικών, να περιστρέφονται γύρω από το τι συμβαίνει στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου! Βέβαια τότε, ελάχιστοι ήταν οι επαϊοντες, αυτοί δηλαδή που γνώριζαν την αιτία εμφάνισης και -κυρίως διαρκώς διογκούμενης- εμφάνισης τέτοιων γεγονότων. Ο ένας, αυτός δηλαδή που έφερε στην Ελλάδα το «στοίχημα» έχει πεθάνει και "βλέπει" πλέον από ψηλά παίκτες και μπουκμέικερς. Και επειδή ο νεκρός δεδικαίωται δεν χρειάζεται οποιαδήποτε αναφορά, πέραν του ότι υπήρξε ένας από τους πιό «μπασμένους» στο συγκεκριμένο "σπορ" ανά την υφήλιο. Αυτός, έφερε το στοίχημα στην Ελλάδα και έθεσε σε κυκλοφορία τα πρώτα κουπόνια που είχαν μορφή φωτοτυπίας (!) και διεκινούντο «ευλαβικά» από καφενείο σε καφενείο. Τότε, στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα καφενεία και τα σημεία όπου βασίλευε ο ηλεκτρονικός τζόγος (τα περίφημα φρουτάκια) ήταν τα στέκια που κάποιος μπορούσε να στοιχηματίσει. Σταδιακά, τα σημεία «πώλησης» αναπτύχθηκαν, έφτασαν από τον Εβρο μέχρι το Ηράκλειο και κάθε ενδιαφερόμενος είχε εύκολη πρόσβαση στο στοίχημα. Και οι συζητήσεις στα καφενεία, είχαν στην ημερήσια διάταξη το λάθος οφσάιντ, το χαμένο πέναλτι, την κακή απόδοση παικτών και φυσικά την απώλεια των χρημάτων στις καθυστερήσεις...
Πέρασαν λίγα χρόνια και η κυβέρνηση αποφάσισε με την αυγή του 21ου αιώνα να αναθέσει στον ΟΠΑΠ την διενέργεια στοιχήματος, στο πλαίσιο της νομιμότητας και φυσικά υπό την αιγίδα του κράτους. Βλέπετε, τα διαφυγόντα κέρδη ήταν τεράστια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα, στην Ελλάδα των δέκα και κάτι εκατομμυρίων κατοίκων και των -μετά βίας τεσσάρων στην παραγωγική διαδικασία- ο ημερήσιος τζίρος από το στοίχημα υπολογίζεται κοντά στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Και μιλάμε πάντα για χρήματα σε νόμιμο επίπεδο και πλαίσιο.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που ήλεγχαν τα τερματικά του ΟΠΑΠ δεν είχαν ούτε την γνώση, ούτε την εμπειρία να αντιληφθούν -τουλάχιστον εγκαίρως- την έξωθεν παρέμβαση σε ένα στοιχηματικό γεγονός. Κι΄όμως, αυτό κύλησε ανώδυνα, γιατί ένας άγραφος και απαράβατος κανόνας στον τζόγο, λέει ότι «η διάρκεια τρώει τον παίκτη». Με δεδομένο ότι τα έσοδα ήταν απολύτως ικανοποιητικά, δεν έγινε κάποια κίνηση προς την βελτίωση του παρεχόμενου προϊόντος και την προφύλαξη των παικτών και κατά συνέπεια του ΟΠΑΠ από τα «γνωστά-άγνωστα» κυκλώματα. Η αρχή έγινε, περίπου, στα μέσα της δεκαετίας του 2010 όταν δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή αγώνα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το «κύκλωμα» διοχέτευσε σε πρακτορεία των νοτίων προαστίων της Αττικής, μεγάλα ποσά σε συγκεκριμένη εξέλιξη της εν λόγω αναμέτρησης. Δύο ημέρες αργότερα το ...προβλεφθέν αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε και ο Οργανισμός είχε την πρώτη σημαντική απώλεια. Αν και πρόλαβε να «φράξει» -δηλαδή να μην δέχεται το συγκεκριμένο στοίχημα- απώλεια υπήρξε και μάλιστα αισθητή. Ενα δεδομένο που δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί, παρά τις σχετικές έρευνες, είναι γιατί ο συγκεκριμένος αγώνας προσφερόταν για «ημίχρονο-τελικό», όταν για την συγκεκριμένη διοργάνωση, δεν είχε υπάρξει ανάλογο προηγούμενο. Λίγο αργότερα -και προφανώς- το ίδιο κύκλωμα, διοχέτευσε στα ίδια σημεία, ασυνήθιστα ποσά σε μία συγκεκριμένα τριάδα ...μπάσκετ. Η οποία επίσης επιβεβαιώθηκε, ρίχνοντας ...ψύλλους στ΄αυτιά των ιθυνόντων. Εκείνη την χρονική περίοδο, ήταν που οι αρμόδιοι φορείς, αποφάσισαν να επανδρώσουν με ικανά στελέχη την καταπολέμηση του φαινομένου. Συνεργάσθηκαν επίσημα και ανεπίσημα με ανθρώπους που γνώρισαν τον χώρο άριστα, αφού υπήρξαν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν στην Ελλάδα με το στοίχημα. Και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο ΟΠΑΠ αυτήν την στιγμή θεωρείται μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες παροχής γεγονότων προς στοιχηματισμό.
Για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει με το στοίχημα, καλό θα ήταν να προσεγγίσουμε το φαινόμενο, όσο είναι δυνατόν. Για να «στηθεί» λοιπόν -για παράδειγμα- ένας αγώνας ποδοσφαίρου απαιτείται η συμβολή παραγόντων, παικτών, διαιτητών ή στην ιδανική των περιπτώσεων όλων των εμπλεκομένων. Τα «κίνητρα» που προσφέρει το εκάστοτε κύκλωμα, είναι εκτός του εύκολου κέρδους -αφού εγγυάται στους εμπλεκόμενους συμμετοχή στον στοιχηματισμό- η δυνατότητα ανέλιξης στην καριέρα τους και φυσικά τα προνόμια που μπορούν να απολαύσουν, όντας μέλη του συστήματος. Την ίδια ώρα και με δεδομένη την δύναμη που έχει το κύκλωμα, όποιος αρνηθεί την ...συνδρομή του, μπορεί κάλλιστα και με εντυπωσιακή ευκολία, αν για παράδειγμα είναι διαιτητής, να μην «ξανασφυρίξει» εκτός από αγώνες σχολικού πρωταθλήματος.
Οσον αφορά τώρα στις εξελίξεις που συγκλονίζουν -μόνο αυτούς που δεν ασχολούνται- το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Σημασία όμως έχει το τι θα γίνει μετά και κυρίως κατά την εξέλιξη της διαδικασίας. Μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί τα ονόματα 80 και πλέον εμπλεκομένων με κοινωνικό εύρος από εφοπλιστές και εκατομμυριούχους μέχρι πρώην κατηγορούμενους για ποινικά αδικήματα! Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει την ισχύ που έχουν τα συγκεκριμένα κυκλώματα, με το ερώτημα που δεν θα απαντηθεί ποτέ να κυριαρχεί: Ποιός από τους δύο προαναφερόμενους έχει μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα; Αυτό που πρέπει να γίνει πρωτίστως, είναι να προστατευθούν αυτοί που κατέθεσαν ενόρκως, ενώ χρειάστηκε η συμαντική συμβολή της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου, που κατάφερε να συμπληρώσει το παζλ. Τα ονόματα που έγιναν γνωστά, όντως συγκλονίζουν. Και αυτά που θα ακολουθήσουν θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αίσθηση στην δημόσια γνώμη.
Είναι όμως ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται, μοναδική ευκαιρία -ανεξάρτητα για τον λόγο που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική περίοδος των αποκαλύψεων- να «καθαρίσει» σε σημαντικό βαθμό το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρκεί κάθε αρμόδιος φορέας να πράξει τα δέοντα, έχοντας ως παράδειγμα αυτήν την 32χρονη λειτουργό της Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην τρέφουμε αυταπάτες...Σε όποιο σημείο του πλανήτη επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο, τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν ένοχοι που δεν μπορούσαν παρά να αποδεχθούν τις κατηγορίες, ομολόγησαν, οδηγήθηκαν στην φυλακή και στην συνέχεια καταστράφηκαν επαγγελματικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ομως το κύκλωμα εξακολούθησε να ασκεί το έργο του, είτε με τα ...ίδια πρόσωπα, είτε με νέα στελέχη. Γιατί τα χρήματα που διακινούνται, πολλές φορές φτάνουν στο ΑΕΠ μίας μικρής χώρας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη κάπου στην Γη.
Ας ελπίσουμε να μην γίνει το ίδιο στην χώρα μας, όσο ρομαντικό και αν φαντάζει αυτό...

Επιστροφή στο “Κοινωνία”