Το χρέος των ΗΠΑ ένα εικοσιτετράωρο μετά την ψήφιση του νόμου για την αύξηση του ορίου χρηματοδότησής του από το Κογκρέσο και τη Γερουσία ξεπέρασε το 100% του αμερικανικού ΑΕΠ και όπως πάει σε λίγο θα αντιμετωπίζεται από τους οίκους αξιλογόησης όπως η Ελλάδα.
Ηδη ο κινέζικος οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε δύο σκάλες την Αμερική, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση των οικονομικών αρχών, και μαζί του ο Βλαδιμίρ Πούτιν έσπευσε να μεταδώσει στους αμερικανούς ότι ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους!
Ταυτόχρονα η Ιταλία του Μπερλουσκόνι απειλείται από βρετανικά ινστιτούτα με χρεοκοπία, ο άλλοτε ήρωας των αγορών Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζεται ως «μαύρο» ελληνικό πρόβατο, ο Θαπατέρο διέκοψε τις διακοπές του, ο Σαρκοζί ιδρώνει και ξεϊδρώνει στο Παρίσι αναμένοντας τη σειρά του , το Βέλγιο του Βαν Ρομπέι προετοιμάζεται για επερχόμενη θύελλα,στην Πορτογαλία το Κοινοβούλιο εγκρίνει διορθωτικό προϋπολογισμό, όλο το ευρωπαϊκό σύστημα μοιάζει εκτεθειμένο σε πιστωτικούς κινδύνους και μόνο η Ανγκελα Μέρκελ περνάει ήρεμες διακοπές κάπου στη Βόρεια Ιταλία, κοντά στην ειδυλλιακή λίμνη Κόμο, όπου κατά τα θρυλούμενα στον ελληνικό Τύπο πήγε να βρει την ησυχία του ο Κώστας Καραμανλής, ο μεγάλος σιωπηλός υπεύθυνος του δικού μας δράματος, που πλέον τείνει να γίνει πανευρωπαϊκό.
Φέτος τον Αύγουστο ο κόσμος μοιάζει παραδομένος στα τρελά διπλά φεγγάρια του. Δεν έχει έρμα, ούτε συνοχή και δείχνει να καταδιώκεται από τον παραλογισμό του αδηφάγου πλούτου, που θέλει κέρδη και μόνο κέρδη, ανεξαρτήτως συνεπειών για κράτη και κοινωνίες.
Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα οφείλει να επιταχύνει, να εκμεταλλευθεί τις εκκλήσεις των εταίρων και του Μπαρόζο για ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής και να ασφαλισθεί εγκαίρως πριν τα παρασύρει όλα η θύελλα της διεθνούς κερδοσκοπίας.
Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία, ρυθμίζοντας εγκαίρως τα χρέη της, να βγει από το κάδρο των επιθέσεων της διεθνούς κερδοσκοπίας, να απαλλαγεί δηλαδή από την εξωτερική απειλή και να αφοσιωθεί στο εσωτερικό μέτωπο εξυγίανσης της οικονομίας. Είναι ζήτημα κατανόησης των εσωτερικών δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών. Αν γίνει αντιληπτό και επικρατήσει κατ' ελάχιστο περιβάλλον εθνικής συνεννόησης, ικανό να υποστείλει ως ένα βαθμό τις πολλές και τυφλές διεκδικήσεις σαν κι αυτή των ταξιτζήδων, πολλά μπορούν να κερδηθούν ακόμη και σε αυτή την τρελή βόλτα που έχει πάρει ο κόσμος.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Δεν ήταν λίγοι οι φρενοβλαβείς που έφτασαν σε ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα, κατά το παρελθόν. Κάποιοι απ' αυτούς, όμως, σίγουρα ξεχώρισαν: Ο Σερ Γουίλιαμ Έρσκιν, ένας από τους διοικητές στον πόλεμο της Ισπανικής Χερσονήσου (1808-9) είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρικό άσυλο. Αργότερα, αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα παράθυρο. Ο Πρώσος Μπλούχερ πίστευε πως είχε μείνει έγκυος από έναν ελέφαντα, ενώ ο αμερικανός στρατηγός των Βορείων Ρίτσαρντ Ίγουελ νόμιζε πως είναι πουλί και προσπαθούσε να τσιμπήσει το φαγητό του με τη μύτη.
Ενας τρελός, τρελός κόσμος
Συντονιστής: Agrafos