• Το Γνωρίζατε;
  • Πάνω από 2.500 αριστερόχειρες σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ενός έτους από τη χρήση προϊόντων για δεξιόχειρες!

Ανοικτός πόλεμος Τρισέ-Σόιμπλε, θύμα η Ελλάδα!

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Ανοικτός πόλεμος Τρισέ-Σόιμπλε, θύμα η Ελλάδα!

Δημοσίευση από Admin »


Σε ανοικτό πόλεμο οδηγούνται η γερμανική κυβέρνηση και η ΕΚΤ μετά την πρόταση Σόιμπλε για εθελοντική επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες: ο Ζαν Κλωντ Τρισέ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν οποιοδήποτε σχέδιο που θα οδηγούσε σε πιστωτικό γεγονός (άρα και σε ενεργοποίηση των CDS) και ξεκαθάρισε ότι η ίδια η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ που κατέχει.
Μετά την επιστολή Σόιμπλε προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία πρότεινε την εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες για επτά χρόνια, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ πέρασε σήμερα σε σκληρή αντεπίθεση κατά του Βερολίνου, με τρόπο που επιβεβαιώνει ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει στην απόλυτη άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκρίνοντας μόνο περιορισμένης εμβέλειας εθελοντικά σχήματα τύπου «πρωτοβουλία της Βιέννης»:
- Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας σε «βροχή» δημοσιογραφικών ερωτήσεων που επικεντρώθηκαν στις προτάσεις Σόιμπλε, επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς το Βερολίνο για πολύ «στενή» ανάγνωση της παρούσας κρίσης.
- Τόνισε ότι οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οδηγεί σε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τα CDS και να χαρακτηρισθεί ως «επιλεκτικό χρεοστάσιο» (“selective default”) από τους οίκους αξιολόγησης, βρίσκει την ΕΚΤ απολύτως αντίθετη.
- Σε ερώτηση αν η ίδια η ΕΚΤ θα δεχόταν επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, ο Τρισέ απάντησε κατηγορηματικά «όχι», ενώ διευκρίνισε κατ’ επανάληψη ότι οι τραπεζίτες της ΕΚΤ είναι «φανατικά» (“fiercely”) υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τις κυβερνήσεις και ότι η διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αλλά και συνολικότερα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ανήκει στη σφαίρα αποκλειστικής αρμοδιότητας των κυβερνήσεων.
- Μάλιστα, σε μια ένδειξη ότι οι τραπεζίτες σκληραίνουν τη στάση τους στη νομισματική πολιτική για να επιβεβαιώσουν ότι είναι ανεξάρτητοι από τις κυβερνήσεις, το συμβούλιο της ΕΚΤ επανέλαβε χθες ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, προαναγγέλλοντας έτσι μια νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στις 7 Ιουλίου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η αύξηση των επιτοκίων θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στις υπερχρεωμένες και πιεζόμενες από την ύφεση χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, ο Τρισέ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό αφήνει αδιάφορη την ΕΚΤ, η οποία μεριμνά μόνο για τη σταθερότητα των τιμών στο σύνολο της ευρωζώνης.
Κατόπιν τούτων, είναι προφανές ότι η ΕΚΤ «βάζει πάγο» στις γερμανικές ιδέες για εθελοντική επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους, που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εκλάβουν ως εθελοντική, και επιμένει σε ένα σχήμα χρηματοδότησης της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει μόνο νέα δάνεια από τις κυβερνήσεις, μεγάλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (της τάξεως των 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2014) και ένα roll over ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες και ελάχιστες ευρωπαϊκές με άμεσα συμφέροντα στην Ελλάδα (βλ. Credit Agricole, Societe Generale).
Με αυτές τις τοποθετήσεις, η ανοικτή διαμάχη Γερμανίας-ΕΚΤ για το ελληνικό πρόβλημα απειλεί να εξελιχθεί σε σοβαρό «πονοκέφαλο» για την ελληνική κυβέρνηση και παραμένει αμφίβολο ποια από τις δύο πλευρές θα υποχωρήσει πρώτη, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση δέχεται τεράστια πίεση να εμπλέξει και τις τράπεζες στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ώστε να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι, αλλά και για να υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες πιστωτές της χώρας εντός παιχνιδιού και το 2014, ώστε να μην κινδυνεύσουν να δεχθούν το μεγαλύτερο μέρος του αναπόφευκτου «κουρέματος» οι κυβερνήσεις.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Τρισέ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιος θα πληρώσει τις ζημιές που θα εγγράψει η ΕΚΤ σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι οποίες μπορεί να φθάσουν τα 65 δισ. ευρώ, αν το «κούρεμα» γίνει σε ποσοστό 50%. Ο δημοσιογράφος ρώτησε αν θα κληθεί να πληρώσει μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος (άποψη που έχει εκφρασθεί από τον Λορέντσο Σμάγκι) ή αν το βάρος θα πέσει σε όλες τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (άποψη που διατυπώθηκε από τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη Νουτ Βέλινγκ). Σημειωτέον, ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψη Σμάγκι, η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι υπόλογη με το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων έναντι της ΕΚΤ, περιλαμβανομένων των τοποθετήσεών της σε χρυσό (εθνικό απόθεμα), η αξία των οποίων πλησιάζει τα 5 δισ. ευρώ.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ως τώρα αν συντάσσεται με τις θέσεις Σόιμπλε, ή με τις απόψεις Τρισέ, αν και ως τώρα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αντίληψη της ΕΚΤ, δηλώνοντας μονίμως ότι δεν εξετάζει οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης χρέους. Σε αυτή τη διαμάχη, πάντως, καλό θα είναι να μην επαληθευθεί η παροιμία που λέει ότι «όταν συγκρούονται τα βουβάλια, ποδοπατούνται τα βατράχια»....

Επιστροφή στο “Κοινωνία”