Το πάζλ της ευρωπαϊκής κρίσης με σημείο αναφοράς την Αθήνα και τις τράπεζες, πλησιάζει να ολοκληρωθεί.
Και η Γερμανία αποφασίζει να ξαναβάλει μπροστά τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας που είχε ενεργοποιήσει το 2008.
Ο Υπ. Οικονομικών κ. Σόϊμπλε κοινοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησής του να επαναφέρει το νομικό πλαίσιο του SoFFin, που αφορά την έκτατη ανακεφαλαιοποίηση των γερμανικών τραπεζών από την Κυβέρνηση και είχε λήξει πριν ένα χρόνο.
Τα “κίνητρα” για μια τέτοια απόφαση έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία 24ωρα. Το Eurogroup την Δευτέρα δεν κατάφερε να φτάσει σε καμία απόφαση που να αντιμετωπίζει την δραματική πίεση που δέχονται ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, η Ιταλία υποβαθμίστηκε κατά τρεις βαθμίδες, η Πορτογαλία βαδίζει στα χνάρια της Ελλάδας καθώς οι αστοχίες σε χρέος και έλλειμμα την οδηγούν σε αναθεώρηση προγράμματος και νέα μέτρα με βαθύτερη ύφεση.
Στο σημείο αυτό έρχεται και η κρίση στο βέλγικο τραπεζικό σύστημα με την απειλή κατάρρευσης της Dexxia που υποχρέωσε τον Γάλλο υπουργό οικονομικών να φύγει πριν τελειώσει χθες το Ecofin για να γυρίσει στο Παρίσι να αντιμετωπίσει με τον Bέλγο ομόλογό του το πρόβλημα.
Χθες ο κ. Τρισέ στην τελευταία ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε ότι οι ευρωτράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, καθώς βρίσκονται σε μια εξαιρετικά “εύθραυστη” κατάσταση...
Απέναντι στην τοποθέτηση αυτή του κ. Τρισέ ο κ. Σόϊμπλε έσπευσε να απαντήσει ότι αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά και ότι δεν είναι δουλειά του EFSF η στήριξη των τραπεζών, αλλά των κυβερνήσεων!
Με άλλα λόγια το “τσουνάμι” έρχεται, αλλά οι γνώμες για το τι θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι ακόμα στο επίπεδο της... αντιπαράθεσης.
Σήμερα η κα Μέρκελ θα τα πει με τον κ. Μπαρόζο πριν συναντήσει την Κυριακή τον κ. Σαρκοζί εκ νέου στο Βερολίνο. Για άλλη μια συζήτηση χωρίς ατζέντα!
Στο κλίμα αυτό έχει ανοίξει και ένα επιπλέον μέτωπο με το ελληνικό PSI, δηλαδή το roll over των ελληνικών ομολόγων.
Το IIF επιμένει ότι τώρα δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα αλλά οι κυβερνήσεις (οι υπουργοί οικονομικών την Δευτέρα στο Eurogroup) έθεσαν θέμα ότι η αποτελεσματικότητά του στην βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν είναι η προσδοκώμενη... και κατά συνέπεια “πρέπει να το ξαναδούμε”...
Πότε; Μέσα στον μήνα λένε οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, αλλά κάτι τέτοιο θέτει υπό αμφισβήτηση την συμφωνία της 21ης Ιουλίου πριν καν αυτή νομιμοποιηθεί από τα κοινοβούλια...
Και μέσα σ΄ αυτό το χάος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να πείσει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν –που αποσκοπούν σε ένα χωρίς προηγούμενο αρνητικό σοκ στην κατανάλωση και έτσι στο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών– πρέπει να εφαρμοσθούν μέχρι κεραίας, χωρίς να υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αν το αποτέλεσμα αυτό θα αλλάξει την στάση της Ευρωζώνης απέναντί της στις τρέχουσες συνθήκες.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής -και σήμερα των ηλεκτρονικών υπολογιστών- τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές!
Η "κηλίδα" απλώνεται και η Γερμανία ετοιμάζεται
Συντονιστής: Agrafos