Λίγα είναι τα δημητριακά που μπορούν να συγκριθούν με το ρύζι και τον ρόλο που παίζει στην διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως.
Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά είδη ρυζιού όπως: αναποφλοίωτο, λευκό, καφέ, κόκκινο, νυχάκι, μικρόκοκκο, μακρύκοκκο, μεσόκοκκο, μπασμάτι, άγριο κ.λπ. Όλες όμως οι κατηγορίες του ρυζιού είναι εξίσου θρεπτικές.
Το ρύζι είναι πλούσιο σε:
Σύνθετους υδατάνθρακες, που καθιστούν το ρύζι σημαντική πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοιυδατάνθρακες, απορροφώνται πιο αργά από τους απλούς, προστατεύοντας από τηναπότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα και χαρίζοντας στο οργανισμό ενέργεια,απαραίτητη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, με αποκλειστική εξάρτηση απότους υδατάνθρακες.
Πρωτεΐνες: Απαραίτητοδομικό συστατικό του οργανισμού. Τα 100 γρ. μαγειρεμένου ρυζιού περιέχουνπερίπου 2,5 γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Το ρύζι, συνδυαζόμενο μαζίμε όσπρια, μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, καθιστώντας το μια καλή επιλογήγια τους φυτοφάγους.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Από όλες τις υδατοδιαλυτέςβιταμίνες του συμπλέγματος Β το ρύζι, δεν περιέχει μόνο την Β12.Αντίθετα περιέχει σημαντικά ποσά από:
Βιταμίνη Β1(θειαμίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία της καρδιάς καιτου νευρικού συστήματος.
Βιταμίνη Β2(ριβοφλαβίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και στο μεταβολισμότων υδατανθράκων.
Βιταμίνη Β3(νιασίνη), που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ είναιαπαραίτητη στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Βιταμίνη Β5(παντοθενικό): Είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στοαίμα, ενώ είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των επινεφριδίων.
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη),που συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
Βιταμίνη Β9(φυλλικό οξύ). Πρόκειται για μια σημαντική βιταμίνη για το σχηματισμό τωνερυθρών αιμοσφαιρίων και την αντιμετώπιση της αναιμίας, ενώ είναι απαραίτητηγια την σύνθεση του DNA.
Η βιταμίνη E είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.
Ανόργανα στοιχεία: κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και σίδηρο.
Το κάλιο αποτελεί απαραίτητοσυστατικό για το ισοζύγιοτου νερού στον οργανισμό, είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης και ρυθμίζει τηνλειτουργία του νευρικού συστήματος.
Το Μαγνήσιο είναι συστατικότων οστών και των δοντιών, απαραίτητο στοιχείο του μεταβολισμού σε κυτταρικόεπίπεδο και παίρνει μέρος στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων, ενώ αποτελεί βασικόστοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και τωνοστών.
Ο φώσφορος αποτελεί επίσης βασικόσυστατικό των οστών και των δοντιών. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενέργειας καιαποτελεί συστατικό του DNA.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητοςγια τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα γιατη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μύες. Ακόμη, ο σίδηρος είναιαπαραίτητο συστατικό ορισμένων ενζύμων, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό τηςπρωτεΐνης.
Φυτικές ίνες: Βρίσκονται κυρίως στο αναποφλοίωτο ρύζι. Ποικίλες έρευνεςέχουν δείξει την σπουδαιότητα των φυτικών ινών στην διατροφή του ανθρώπου και τηχρησιμότητά τους στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόληςστο αίμα. Οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών ινών δεν σταματούν εκεί, καθώςρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας από την εμφάνιση τουδιαβήτη, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών ειδών καρκίνου.
Το ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε:
Θερμίδες: Τα 100γρ ρυζιού αποδίδουν περίπου 130 Kcal. Η πλούσια θρεπτική του αξία, σε συνδυασμό με τις λίγεςθερμίδες που περιέχει, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που θέλουν ναχάσουν κιλά.
Χοληστερίνη και λιπαρά: Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και λιπαρά, άρα προστατεύειτον οργανισμό από διάφορες μορφές παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και ηστεφανιαία νόσος.
Νάτριο: Και η περιεκτικότητα του ρυζιού σε νάτριο είναι φτωχή,μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ρύζι, δρα σε άριστη συνεργασία με το πεπτικό σύστημα, καθώς είναι εύπεπτο και δενπροκαλεί αλλεργία. Το ρύζι, σε αντίθεση με στο σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένηκαι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλικοκάκη(δυσανεξία στη γλουτένη).
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα ρολόγια είχαν μόνο ωροδείκτη. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες για να προστεθούν λεπτοδείκτες και δευτερολεπτοδείκτες!
Ρύζι, μέρος μιας υγιεινής διατροφής
Συντονιστής: Agrafos