• Το Γνωρίζατε;
  • Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

ΔΝΤ: "Την κατάλληλη ώρα έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις"

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

ΔΝΤ: "Την κατάλληλη ώρα έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις"

Δημοσίευση από Agrafos »


Σε αποδέσμευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ύψους 4,1 δισ ευρώ προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνοντας πετυχημένη την τρίτη εξέταση της οικονομικής απόδοσης της Ελλάδας στο πλαίσιο του μνημονίου της Τρόικας.

Στην ανακοίνωση του το Ταμείο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και ότι προωθούνται οι απαραίτητες εκείνες δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις. Εν τούτοις επισημαίνει ότι κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να χρειάζονται σχεδιασμό και εφαρμογή.

Στην ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ ο αναπλ. εκτελεστικός δ/ντης, John Lipsky επισήμανε το πρόβλημα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προειδοποιώντας πως η μείωση των εσόδων και η σπατάλη σε περιφερειακό επίπεδο δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2010.

«Για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, θα χρειαστούν πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ.Lipsky. «Θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, όπως επίσης οι μεταρρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα», συμπλήρωσε, προσθέτοντας: «Τα αναγκαία επόμενα βήματα συμπεριλαμβάνουν τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τη δημιουργία μίας στρατηγικής που θα ξεκλειδώσει την πιθανή δυναμική του τουριστικού κλάδου».

Ο κ.Lipsky υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο το σχέδιο μεσοπρόθεσμης προσαρμογής του προϋπολογισμού, προκειμένου, όπως είπε, «να τεθεί η δημοσιονομική προσαρμογή σε πιο στέρεα θεμέλια». Επιπλέον ότι η εφαρμογή του θα πρέπει να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2011 ώστε να αντιμετωπιστεί το προβλεφθέν έλλειμμα. Όπως σημείωσε η δίκαιη κατανομή των βαρών παραμένει υψίστης σημασίας, και γι αυτό ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς σ’ αυτή τη διαδικασία είναι καλοδεχούμενος.

Υπογράμμισε δε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των δαπανών, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση».

«Τώρα θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται», τόνισε.

Ο κ.Lipsky παρατήρησε επίσης ότι: «Η δέσμευση της κυβέρνησης να επιταχείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και το πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας γης, ήλθε την κατάλληλη ώρα». Και υποστήριξε πως: «Η πιο επαρκής χρήση της κρατικής περιουσίας θα υποστηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, θα προάγει την ανάπτυξη, την απασχόληση, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποσύρει το χρέος που λήγει».

Αναφορικά με τις τράπεζες ο κ. Lipsky επισημαίνει: «Το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει σταθερό, και θα παρασχεθεί χρόνος που θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τη μόχλευση τους και να αναδιαρθρωθούν σε μία πιο ομαλή οργάνωση. Η κεφαλαιουχική υποστήριξη μέσω του Ταμείου βοήθειας παραμένει διαθέσιμη εφόσον χρειαστεί».

Σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας ο κ. Lipsky παρατήρησε πως: «Το ΑΕΠ παραμένει κοντά στις προβλέψεις, ο πληθωρισμός παραμένει σχετικά χαμηλός, το κόστος εργασίας υποχωρεί και είναι σε εξέλιξη μία σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Γενικά έχει επιτευχθεί ένα μέρος της αναγκαίας σταθεροποίησης».
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”