• Το Γνωρίζατε;
  • Τον 18ο αιώνα στη Αγγλία, στις παράνομες λέσχες, όπου ο τζόγος ανθούσε, υπήρχε ένας υπάλληλος που η μόνη δουλειά του ήταν να καταπιεί τα ζάρια σε περίπτωση που έκανε έφοδο η αστυνομία!

Μαζί ή χώρια στον ύπνο;

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Μαζί ή χώρια στον ύπνο;

Δημοσίευση από Agrafos »


Όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να πορεύονται μαζί στην ζωή αλλά να έχουν ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες. Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τάσης αυτής;

Ένα ποσοστό που αγγίζει το 25% των ζευγαριών επιλέγουν να κοιμούνται χώρια για να απολαμβάνουν καλύτερα τον ύπνο τους έστω και αν δεν είναι μαζί με τον σύντροφό τους.

Μάλιστα σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ιαπωνία τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά ενώ στην χώρα μας η τάση αυτή δειλά δειλά κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου για τον Ύπνο στις ΗΠΑ για πολλούς και διαφορετικούς τα ζευγάρια επιλέγουν ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι ο ανήσυχος ύπνος, το ροχαλητό, η θερμοκρασία του χώρου , τα διαφορετικά ωράρια αλλά και οι συνήθειες του ύπνου.

Ενισχύεται... η ορμόνη της αγάπης

Αναλυτικότερα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal παρουσιάζει τα πολυάριθμα οφέλη που προκύπτουν για τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί.

Οι ειδικοί βέβαια υποστηρίζουν ότι η οξυτοκίνη, ευρύτερα γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», απελευθερώνεται κατά την επαφή και συμβάλλει στην καλύτερη χαλάρωση, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και επιφέρει μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, οι επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με αυτά τα οφέλη είναι λιγοστές.

Οι ειδικοί βέβαια υποστηρίζουν ότι η οξυτοκίνη, ευρύτερα γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», απελευθερώνεται κατά την επαφή και συμβάλλει στην καλύτερη χαλάρωση, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και επιφέρει μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι '' η σωματική επαφή και η αγκαλιά ενισχύουν το αίσθημα της αγάπης, της ασφάλειας και της τρυφερότητας υποστηρίζει η Δρ Ρέιτσελ Σάλας από το Ιατρικό Κέντρο για τον Ύπνο στο Νοσοκομείο Johns Hopkins.

Και συνεχίζει αναφέροντας πως «η επαφή με ένα άτομο που προστατεύουμε ή μας προστατεύει ενισχύει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στον καλύτερο ύπνο».

Από την άλλη πλευρά η ψυχίατρος Τρέισι Μαρκς έχει αντίθετη άποψη αφού υποστηρίζει ότι προκύπτουν και αρκετά προβλήματα όταν τα ζευγάρια κοιμούνται μαζί. Για παράδειγμα, εάν ο ένας από τους δύο συντρόφους κοιμάται ελαφριά και ο άλλος αλλάζει συνεχώς στάση είναι δύσκολο να κοιμηθούν και οι δύο ευχάριστα.

Πάντως η δρ. Μαρκς πιστεύει ότι όταν υπάρχουν προβλήματα ύπνου, οι χωριστές κρεβατοκάμαρες μπορεί να σώσουν μια σχέση και να καλλιεργήσουν την οικειότητα.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διάφορα”