• Το Γνωρίζατε;
  • Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή, τα «χρυσά μήλα των εσπερίδων» ήταν ... πορτοκάλια!

Σαμαράς ή Τσίπρας - Ξαναχτίζεται το δίλημμα των εκλογών

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Σαμαράς ή Τσίπρας - Ξαναχτίζεται το δίλημμα των εκλογών

Δημοσίευση από Agrafos »


Η Ιστορία κάνει κύκλους. Ενίοτε παίζει «παιχνίδια» και πολλές φορές παράξενα. Από την εποχή του πρώτου μνημονίου το 2010, όταν οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας ήταν στο ίδιο αντιμνημονιακό μέτωπο, πλέον βρίσκονται στα χαρακώματα. Το μπρα ντε φερ τους τείνει να λάβει άγρια χαρακτηριστικά και εξελίσσεται σε τεντωμένο σκοινί. Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και θα κριθεί σήμερα τα μεσάνυχτα στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο.

Η ένταση κυριαρχεί στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, εκτός του οποίου σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «φτάνει πια». Ηδη διαμορφώνονται συνθήκες σκληρής πολεμικής αναμέτρησης. Παράλληλα αναδεικνύεται το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλητηριάζει το κλίμα η πρόταση δυσπιστίας» είπε ο Πρωθυπουργός προχθές, αργά το βράδυ, στους δημοσιογράφους σε χαλαρή συζήτηση που είχε στη Βουλή δίνοντας τον τόνο.

«Τελειώνει το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης» ανταπαντάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση πολλών είναι ότι εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επιχειρείται να παγιωθεί το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια να φορτίζεται επικίνδυνα η πολιτική ατμόσφαιρα. Την ίδια στιγμή ξαναχτίζεται το δίλημμα των εκλογών «Σαμαράς ή Τσίπρας», το οποίο και αναμένεται να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες στην πολιτική ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση ανακατάληψης του ραδιομεγάρου της πρώην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή να ρίξει στο τραπέζι το κοινοβουλευτικό χαρτί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ - ΠαΣοΚ σήκωσε το... γάντι. Πέρασε στην αντεπίθεση και επιχείρησε με «μπροστάρη» κυρίως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, να αποδομήσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Την κατηγορεί για τυχοδιωκτισμό και συγκρούεται μαζί της από προχθές το μεσημέρι για το μνημόνιο παρά για την ΕΡΤ που αναφέρεται μόνο ακροθιγώς.

Τι λέει το Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την πρόταση μομφής για να σταματήσει τις εσωκομματικές τριβές. Επιμένουν ότι η κίνησή του έγινε για εσωτερική κατανάλωση. Υποστηρίζουν ότι αυτή «δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις τώρα που η χώρα για πρώτη φορά έχει επιτύχει τους στόχους της και έχει αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα».

Αυτό το επιχείρημα το αντικρούουν η Κουμουνδούρου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή έφερε στο προσκήνιο και πάλι τη συζήτηση επί του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος. «Δεν έχει καμία σημασία πλέον πώς και γιατί επελέγη η πρόταση μομφής. Σημασία έχει ότι συζητάμε για το μνημόνιο και τις καταστροφικές συνέπειές του» λένε στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Αντίθετα, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν ότι με την κοινοβουλευτική διαδικασία θα αναδειχθεί στην πλήρη της διάσταση η ανυπαρξία εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα θεωρούν ότι την επομένη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας το πολιτικό πεδίο θα είναι καθαρό ως τις ευρωεκλογές.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαρ. Τρικούπη το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Δεν αναμένουν απώλειες και τονίζουν ότι από αύριο το πρωί δύσκολα θα ακουστούν και πάλι φωνές διαμαρτυρίας από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι σήμερα το βράδυ αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, δίνοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Δεν πείθει κανέναν ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει κεντρικό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης υπογραμμίζει ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι εσωτερικό θέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Φάνηκε ήδη από την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αστήριχτη και χωρίς προετοιμασία» σημείωσε ο κ. Σταμάτης, άποψη που αντικρούει ο κ. Ν. Παππάς, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Τσίπρα.

«Ηταν στρατηγική μας επιλογή να υπάρχει στην κορυφή της κοινοβουλευτικής συζήτησης το οικονομικό πρόγραμμα που ελάχιστοι πλέον πιστεύουν» υποστηρίζει ο κ. Παππάς και συμπληρώνει ότι, εκτός από την παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, θα ακούσουμε επιτέλους στη Βουλή τον Πρωθυπουργό.

Στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου κινείται και το ΠαΣοΚ, που μιλάει για στρατηγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε την πρόταση μομφής για εσωτερικούς λόγους και δεν έχει καμία αξία.

«Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ουσιαστικά μετατράπηκε σε πρόταση δυσπιστίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν κεντρικά στελέχη του ΠαΣοΚ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος υποστηρίζει ότι οι μόνοι σύμμαχοι του κ. Τσίπρα είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή και πλέον απομονώνεται.

Από το Μέγαρο Μαξίμου και το ΠαΣοΚ τονίζουν την παρέμβαση της πρώην γραμματέως του ΚΚΕ, της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ουσιαστικά ότι καλλιεργεί αυταπάτες πως θα λύσει τα προβλήματα του λαού με την πολιτική π.χ. του Ομπάμα, του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Η κριτική του ΠαΣοΚ είναι έντονη για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και στη Χαρ. Τρικούπη διερωτώνται γιατί ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε να καταθέσει μομφή με αφορμή τους ανέργους που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. και επέλεξε τη συντεχνία της ΕΡΤ.

Βέβαια και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις κατά τη βραδινή ψηφοφορία, αλλά θεωρούν κομβικό σημείο ότι η συζήτηση επανέρχεται στο μνημόνιο και κεντρικοί βουλευτές της λένε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξάντλησε τα συνταγματικά όπλα της.

«Ο τραχανάς έχει απλωθεί» λέει με νόημα ο κ. Παππάς, που προτάσσει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί η παρούσα κυβέρνηση, ενώ ο κ. Ι. Δραγασάκης, εκ των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προέταξε στη Βουλή την άποψη ότι «υπάρχει πρωτοφανής δυσαρμονία ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνησης και στις ανάγκες της κοινωνίας».

Το δίλημμα και η νέα πόλωση

Αναπόφευκτα από την κοινοβουλευτική διαδικασία προκύπτει και ένα νέο δίλημμα στην πορεία τόσο προς τις ευρωεκλογές όσο κυρίως και προς τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές αλλά και κορυφαία πολιτικά στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ήδη διαμορφώνονται οι συνθήκες της μελλοντικής σύγκρουσης. Εκ των πραγμάτων αυτή η σύγκρουση θα προσωποποιηθεί στους κκ. Σαμαρά και Τσίπρα, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η αναμέτρηση και η σύγκριση θα γίνει μεταξύ της αξιοπιστίας και του ρεαλισμού έναντι της αναξιοπιστίας και της ουτοπίας.

Βέβαια στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραδέχονται ότι προφανώς σε μια εκλογική αναμέτρηση διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο και τα πρόσωπα και υποστηρίζουν ότι με βάση μετρήσεις που τελούν εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου η διαφορά μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Τσίπρα είναι χαώδης υπέρ του Πρωθυπουργού.

«Θέλουν δεν θέλουν, δεν θα το αποφύγουν. Το δίλημμα θα είναι Σαμαράς ή Τσίπρας, παρά την προσπάθεια του Βενιζέλου να θολώσει τα νερά με τις επιθέσεις του» τονίζουν από την Κουμουνδούρου.

Επίθεση από Σαμαρά και Βενιζέλο

Ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή εφ' όλης της ύλης επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

«Η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδόθηκε στον ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτίριο» ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση του κ. Σαμαρά στην κίνηση του κ. Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί στην ίδια γραμμή που χάραξε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας με τη συνέντευξή του στο Μega και στον κ. Ι. Πρετεντέρη, όπου η κριτική του έναντι του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Στη βραδινή ομιλία του ο κ. Σαμαράς θα φέρει στο προσκήνιο μια σειρά παλαιότερες δηλώσεις τόσο του κ. Τσίπρα όσο και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν θα παραλείψει να μιλήσει για τοποθετήσεις που υποστηρίζουν, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, πράξεις βίας.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί η ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ, που χαρακτηρίζει πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος επιμένει - και θα το πει και στην παρέμβασή του - ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στην καταστροφή της χώρας και «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδομήσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, θα εστιάσει την κριτική του και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και θα ζητήσει να αποσύρει η Βουλή την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από την κριτική, θα αναδείξει, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, και την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που έχει. Παράλληλα θα προσπαθήσει να αντικρούσει τα επιχειρήματα που θα προταθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία περί εσωτερικής σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ευρώ και τη δραχμή.

Η ψηφοφορία και η στρατηγική των μικρότερων κομμάτων

Η ΔΗΜΑΡ θα δηλώσει «παρών», παρά τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις που έχει με την κυβερνητική πολιτική. Ο πρόεδρος της κ. Φ. Κουβέλης επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η πρόταση μομφής δεν έχει να προσθέσει τίποτα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα και ότι η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμία πλευρά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι, παρά τις επί μέρους διαφορές τους, ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ συγκλίνουν στην άποψη ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος καθώς έγινε σε μια χρονική στιγμή που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές και βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει σύμμαχο τον κ. Π. Καμμένο, ο οποίος αποφάσισε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες να πουν «όχι» στην κυβέρνηση και καλεί τους βουλευτές να αναλάβουν τις προσωπικές τους ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Την πιο αιχμηρή εξ αριστερών κριτική όμως στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει το ΚΚΕ, που μιλάει για «σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς». Παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, τον κατηγορεί για ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στις ΗΠΑ και έδωσε διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους υπερατλαντικούς εταίρους στην ευρωζώνη, ενώ καθημερινά δίνει εξετάσεις στην αστική τάξη.

Η Χρυσή Αυγή, που βάλλει κατά πάντων με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το δημοκρατικό σύστημα και το Κοινοβούλιο, θα στηρίξει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι δύο βουλευτές της Νέας Μέρας, αν και διαφωνούν με τους τακτικισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα στηρίξουν την πρόταση.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”