• Το Γνωρίζατε;
  • Σε 250 εκατ. χρόνια από σήμερα η Μεσόγειος δεν θα υπάρχει και στη θέση της θα υψώνεται μια τεράστια οροσειρά, καθώς η Αφρική «σπρώχνει» προς την Ευρώπη. Η Αυστραλία θα μεταφερθεί πιο βόρεια και θα ενωθεί με την Ασία. Ο Ατλαντικός Ωκεανός, αφού μεγαλώσει για λίγο, θα εξαφανιστεί τελείως. Έτσι, δημιουργηθεί μια νέα Παγγαία!

Ακόμη και οι βιώσιμες επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον...

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Ακόμη και οι βιώσιμες επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον...

Δημοσίευση από Agrafos »


«Ακόμη και οι βιώσιμες επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο μια και έχουν κλείσει οι προοπτικές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα», όπως σημείωσε στις τοποθετήσεις του στη γενική συνέλευση της Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Λαμία ο πρόεδρος της κ. Γ. Κασιμάτης, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει, πλέον, ισχυρή τάση για μετακίνηση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.

Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι υπάρχει πτώση του τζίρου στο 90% των επιχειρήσεων και μείωση του κύκλου εργασιών του εμπορίου για το 2010 κατά 7,5 δισ ευρώ και ταυτόχρονη αύξηση κατά 30% του ποσοστού των εμπορικών επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω της κρίσης.

Ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων για την οικονομία εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, λέγοντας ότι: "η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά σε αύξηση εσόδων μέσα σε συνθήκες ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης". Και πρόσθεσε ότι: "δεν αντέχουμε άλλους φόρους". Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για ένα σταθερό και εκλαϊκευμένο φορολογικό σύστημα, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ως "αναμενόμενα". Ωστόσο, όμως, επέμεινε στην ανάγκη για περαιτέρω ανάλυση των επιμέρους μέτρων το επόμενο διάστημα και χαρακτήρισε θετική για τις εξελίξεις στην οικονομία την κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο κ. Κασιμάτης με αυστηρό ύφος άσκησε κριτική σε ορισμένους υπουργούς, λέγοντας ότι: "δε γίνεται εδώ και έξι μήνες υπουργοί, όπως ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Σαχινίδης, να μην ανταποκρίνονται στις συναντήσεις που ζητάμε", διαχώρισε ωστόσο από αυτή την κατάσταση το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική της αύξησης της φορολογίας έχει αποτύχει, κάτι που όπως τόνισε έχει φανεί μέσα από τα αποτελέσματα που είχαν σημειωθεί από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος ο κ. Κασιμάτης σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι δείκτες της ανεργίας είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που παρουσιάζονται, καθώς όπως είπε "σε αυτούς θα πρέπει να υπολογιστούν και οι 60 χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους το τελευταίο διάστημα".

Τα μέλη της συνέλευσης ανέφεραν από την πλευρά τους ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά κλείσει όλες τις χρηματοδοτήσεις. Προέβλεψαν δε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές. Επίσης περιέγραψαν την εικόνα που επικρατεί με τα πλέον τραγικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της αγοράς, την πτώση του τζίρου, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις επιπτώσεις από το φορολογικό σύστημα.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων χαιρέτισαν ως θετική εξέλιξη την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και της ίδρυσης επιχειρήσεων μέσα από την Υπηρεσία Μιας Στάσης ζήτησαν όμως από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα του "Καλλικράτη" στα επιμελητήρια, εκφράζοντας την ανησυχία ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία και ζήτησαν να μην υπάρχει άλλη καθυστέρηση στην προώθηση προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Στο χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, κ. Αλ. Διαμαντάρας, στάθηκε στο θέμα της αντιμετώπισης του παραεμπορίου, ενώ αναφερόμενος σε θέματα της Φθιώτιδας επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, αλλά και των υπολοίπων αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής.


Ντ. Ρόβλιας: Σε 12 μήνες η ανάκαμψη

Σε 12 μήνες προέβλεψε την ανάκαμψη ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας που παραβρέθηκε στην συνέλευση. Στην τοποθέτησή του από το βήμα της συνέλευσης ο υφυπουργός, αφού τόνισε ότι το 2011 θα είναι η χειρότερη χρονιά της κρίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης θα φανούν από την άνοιξη του 2012. "Το ξέραμε και το περιμέναμε" είπε ο υφυπουργός "ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε ότι οι θυσίες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων δεν θα πάνε χαμένες και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από το τέλος της χρονιάς που διανύουμε".

Ο κ. Ρόβλιας μίλησε για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με τόνωση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου για την αναστροφή της κατάστασης προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και παρουσίασε μια σειρά προγραμμάτων που αφορούν στη στήριξη των επιχειρήσεων, τα οποία θα ξεκινήσουν από τους επόμενους μήνες. Σημείωσε, μάλιστα, το ύψος των χρηματικών ποσών που θα δοθούν μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "αυτά είναι τα λεφτά που υπάρχουν". Αναφερόμενος στις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ζήτησε τη συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια που γίνεται. Τέλος, απαντώντας σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για το θέμα του "Καλλικράτη" στα επιμελητήρια, τα οποίο εξέφρασαν την ανησυχία ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Ν.Δ., κ. Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας κυρίως την αποτυχία εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων, της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και το "στέγνωμα" της αγοράς. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για "αδιέξοδη πολιτική" που στερείται ανάπτυξης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς και για εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν στα "λουκέτα" και τόνισε την ανάγκη για αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, τόνισε τη διάθεση της περιφερειακής αρχής να συμβάλλει στη στήριξη και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την επαρχία Γιανγκ Ξι της Κίνας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις της περιοχής.


Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ κατά τη συζήτηση του θέματος του παραγκωνισμού του Επιμελητηριακού Θεσμού και της κατάργησης της συμμετοχής των Επιμελητηρίων στις διάφορες διαδικασίες διαβούλευσης κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο Ψήφισμα:

- Η κατάργηση της εκπροσώπησης της ΚΕΕΕ στο Δ.Σ. του ΕΤΕΑΝ - χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση ή διαβούλευση - αποτελεί μια ενέργεια που όχι μόνο πλήττει καίρια τον Επιμελητηριακό Θεσμό, αλλά παράλληλα βλάπτει το κύρος του και αποδυναμώνει το ρόλο, που καλείται - σήμερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία - να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απαραίτητης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Ο αποκλεισμός, επίσης, των εκπροσώπων της ΚΕΕΕ από τις επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών (Επιτροπή Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κα) περιορίζει την έκφραση της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων, που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι και αξιόπιστοι συνομιλητές της εκάστοτε Κυβέρνησης, μεταφέροντας τη γνώση, την πολύτιμη εμπειρία τους και το σφυγμό της πραγματικής οικονομίας.

- Ο αποκλεισμός των Επιμελητηρίων από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ που - παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις μας προς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις - δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει αρθεί και παραμένει η δυσμενής αυτή κατάσταση.

- Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της απαράδεκτης θέσης (σειράς) που καταλαμβάνουν οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων της χώρας στο πρωτόκολλο εθιμοτυπίας για τις επίσημες εορτές και τις επετείους.

Η γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της εφαρμόζοντας την Επιμελητηριακή Νομοθεσία, που θέλει τα Επιμελητήρια θεσμικούς συμβούλους της Πολιτείας και κύριους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”