• Το Γνωρίζατε;
  • Η φράση «του πήρε τον αέρα» προέρχεται από την αρχαιότητα και την εκμετάλλευση του ανέμου κατά τις ναυμαχίες έναντι του εχθρού!

Έρευνα: «Τα χάμπουργκερ προκαλούν διαβήτη;»

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Έρευνα: «Τα χάμπουργκερ προκαλούν διαβήτη;»

Δημοσίευση από Agrafos »


Η κατανάλωση χάμπουργκερ και άλλων τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Αυτό δείχνει μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ σύμφωνα με την οποία τα κορεσμένα, όχι όμως και τα ακόρεστα λίπη των τροφών οδηγούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο να παράγουν μια φλεγμονώδη πρωτεΐνη, την ιντερλευκίνη -1β.
Πριν από μερικές δεκαετίες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν υπερβολική ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να είναι γεμάτος από φλεγμονώδη χημικά. Παράλληλα οι ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη είναι συνήθως παχύσαρκοι και εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που απομακρύνει το σάκχαρο από το αίμα.

Επί έτη κανένας δεν γνώριζε πώς αυτά τα χαρακτηριστικά των διαβητικών συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο ολοένα και περισσότερες πρόσφατες μελέτες μαρτυρούν ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση.

Φλεγμονώδης απόκριση

Στο πλαίσιο αυτό και η νέα μελέτη των ειδικών από τη Βόρεια Καρολίνα ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ των λιπαρών στη διατροφή και του διαβήτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της τα οποία δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό τόπο της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature Immunology» τα κορεσμένα λιπαρά _ αλλά όχι τα ακόρεστα _ προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και οδηγούν στην παραγωγή της ιντερλευκίνης-1β.

«Το κυτταρικό μονοπάτι που διέπει τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων προκαλεί και την παραγωγή ιντερλευκίνης-1β» σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Τζένι Τινγκ, καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η ιντερλευκίνη-1β δρα στη συνέχεια σε ιστούς και όργανα όπως το ήπαρ, ο μυϊκός και ο λιπώδης ιστός, και τους κάνει ανθεκτικούς στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ενεργοποίηση αυτού του μονοπατιού μέσω των κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση και σε συμπτώματα διαβήτη τύπου 2.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Υγεία”