-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η «ρόδα» του λούνα παρκ κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1893, από τον Γκέιλ Φέρις, και παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση Κολόμβου στο Σικάγο. Η διάμετρός της ήταν 80 μέτρα και χωρούσε 2.160 άτομα.
Ετοιμάζει στροφή 180 μοιρών το Βερολίνο;
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ετοιμάζει στροφή 180 μοιρών το Βερολίνο;
Λίγα 24ωρα μετά τη «βόμβα» από το “Spiegel” περί ελληνικού αιτήματος για επιστροφή της χώρας στη δραχμή πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Βερολίνο προετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας για ένα νέο μεγάλο δάνειο διάσωσης στην Ελλάδα, που πιθανόν θα συνδυασθεί με «ήπια» αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε αφενός να σταματήσει η όλο και πιο επικίνδυνη εμβάθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης στο ευρώ και, αφετέρου, να γλιτώσει η γερμανίδα καγκελάριος από τον «ελληνικό πονοκέφαλο» μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2013.
Η πληροφόρηση που φθάνει στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις προθέσεις των Γερμανών είναι ότι οι «κλειδοκράτορες» της ευρωζώνης αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο «κουρέματος» των πιστωτών της Ελλάδας στην παρούσα φάση και προκρίνουν μια λύση που θα συνδυάζει μια νέα χρηματοδοτική στήριξη, συνδυασμένη με επιμήκυνση του συνόλου του χρέους και μείωση επιτοκίων δανεισμού τόσο από τους επίσημους, όσο και από τους ιδιώτες πιστωτές.
Δύο είναι τα κομμάτια του «παζλ» που λείπουν προς το παρόν και εμποδίζουν το Βερολίνο να «ανάψει πράσινο» σε αυτές τις αποφάσεις, εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί «τορπιλίστηκε» με το δημοσίευμα του “Spiegel” η μυστική σύσκεψη της Παρασκευής, την οποία συγκάλεσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να εκμαιεύσει συναίνεση για μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα:
- Αφενός αμφισβητείται αν μπορούν να υπάρξουν αξιόπιστες δεσμεύσεις εκ μέρους του ελληνικού πολιτικού συστήματος στο νέο, μεγαλύτερης διάρκειας οικονομικό πρόγραμμα που θα χρειασθεί να εφαρμοσθεί, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% δύο χρόνια αργότερα από τις προβλέψεις του αρχικού μνημονίου. «Οι Γερμανοί θέλουν να έχουν απέναντί τους ένα συνομιλητή που θα παρουσιάσει αξιόπιστες δεσμεύσεις και περιμένουν να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο του ελληνικού πολιτικού σκηνικού πριν προχωρήσουν στα επόμενα βήματα», τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες.
- Αφετέρου είναι πολύ σημαντικό για την Γερμανία να συνοδευθεί το νέο ελληνικό μνημόνιο από επαρκείς δεσμεύσεις για εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Ως τώρα το βασικότερο σενάριο για να εξασφαλισθεί ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι να ζητηθεί από την Ελλάδα να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για το νέο δάνειο τα περιουσιακά στοιχεία που προγραμματίζεται να εκποιηθούν ή να αξιοποιηθούν. Γι’ αυτό το θέμα η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, αφού η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια τόσο «βαριά» δέσμευση και εξετάζονται άλλες εναλλακτικές, όπως η νομοθετική καθιέρωση δεσμευτικών στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το “Spiegel” σε χθεσινό του δημοσίευμα επανήλθε στο ελληνικό πρόβλημα, επιμένοντας στην αρχική του πληροφόρηση, σύμφωνα με την οποία όντως συζητήθηκε στο Λουξεμβούργο ελληνικό αίτημα για αποχώρηση από την ευρωζώνη. Το κλίμα που δημιουργούν τέτοια δημοσιεύματα στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα, αφού η χρηματοδοτική ενίσχυση της χώρας μας προβάλλεται πλέον ως αναγκαία για να διασωθεί το ευρώ από ένα ντόμινο αποχωρήσεων χωρών, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης, πλήττοντας τελικά τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας.
Άλλωστε, για την καγκελάριο Μέρκελ και το χειμαζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της η άμεση έγκριση μέτρων που θα κρατήσουν τουλάχιστον για μια διετία υπό έλεγχο το ελληνικό πρόβλημα είναι πλέον επιθυμητή, όπως και μια συνολικότερη λύση στα προβλήματα των τριών υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Όσο καθυστερεί η, έστω προσωρινή, διευθέτηση αυτών των προβλημάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος να υπάρξει μια νέα κορύφωσή τους λίγο πριν τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2013, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι νέοι προσανατολισμοί της γερμανικής ηγεσίας, πολιτικής και οικονομικής, φαίνονται μέσα από τις γραμμές του κύριου άρθρου που φιλοξένησε χθες η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η εφημερίδα πρότεινε ένα συνδυασμό μέτρων για τη λύση του ελληνικού προβλήματος από την ευρωζώνη: να δεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές μια επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους που κατέχουν, με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίου, αλλά και να χορηγηθεί νέο δάνειο από τα κράτη της ευρωζώνης και παράλληλα να αποφασισθεί μια ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των όρων αυτών των δανείων. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να σταματήσουν να χρεώνουν στην Ελλάδα υψηλότερα επιτόκια από αυτά με τα οποία οι ίδιες δανείζονται τα κεφάλαια που προσφέρουν στη χώρα μας και να επιμηκυνθεί η διάρκεια όλων των δανείων από τους επίσημους πιστωτές από τα 7,5 στα 10 χρόνια.
Δικαιολογώντας πολιτικά τη «γενναιοδωρία» που καλούνται να δείξουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι έναντι της Ελλάδας, η συντηρητική Die Welt επισείει στο κύριο χθεσινό άρθρο της τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και διάλυσης της νομισματικής ένωσης. «Αρκεί να σκεφθείτε πώς θα εξελισσόταν αυτό το σενάριο. Η Ελλάδα βγαίνει από την ευρωζώνη. Αρχικά αυτό μοιάζει καλό νέο: εμείς, οι πλούσιοι και σκληρά εργαζόμενοι Ευρωπαίοι του Βορρά δεν θα είχαμε να καλύψουμε τα χρέη των τεμπέληδων αδελφών μας στο Νότο. (...) Αλλά αυτό που φαίνεται σαν μια κατάσταση από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι μπορεί να έχει δραματικές παρενέργειες. Δυστυχώς, ουδείς γνωρίζει πόσο πιθανές είναι αυτές».
Είναι φανερό από τη νέα «γραμμή» που φαίνεται να υιοθετούν οι γερμανικές εφημερίδες που πολιτικά συμπλέουν με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ότι η γερμανική ηγεσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη στροφή έναντι της Ελλάδας και προλειαίνει πολιτικά το έδαφος για να περιορίσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Χρειάζονται όμως δύο για τανγκό: όσο το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει σε παράλυση μπροστά στο νέο μνημόνιο, η Γερμανία δεν θα ξεκλειδώνει το θησαυροφυλάκιό της...
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!