Μπορεί να εργάζεστε πολλές ώρες και να έχετε αµελήσει τη διατροφή σας, υπάρχει όµως πάντα τρόπος να τρώτε σωστά.
Ο χώρος εργασίας είναι το ιδανικό µέρος για να φάµε κάτι «γρήγορο και εύκολο», για να συνοδέψουµε τον καφέ µας µε µια µικρή «βόµβα» θερµίδων, να τσιµπολογήσουµε και γενικότερα να µην προσέξουµε καθόλου τη διατροφή µας, ιδιαίτερα όταν η δουλειά επιφορτίζει µε στρες και άγχος. Ο µόνος τρόπος για να αντιµετωπιστεί αυτό το πρόβληµα είναι ο σωστός προγραµµατισµός σε συνδυασµό µε την κατάλληλη επιλογή τροφών και γευµάτων.
Εργασιακά γεύµατα εκτός γραφείου
«Ναι» στη σαλάτα
Προτιµάτε «ταχυφαγεία» και εστιατόρια µε µεγάλη ποικιλία σε σαλάτες, τις οποίες πρέπει να προτιµάτε χωρίς παχιές σος. Αποφύγετε ειδικά την κρέµα γάλακτος και προτιµήσετε µια σος µε ελαιόλαδο, ξίδι και µουστάρδα (αντικαθιστώντας την κρέµα γάλακτος µε το ελαιόλαδο δεν γλιτώνετε θερµίδες, αλλά επιλέγετε ένα ευεργετικό έλαιο).
Μειώστε το λίπος
Αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά (γενικότερα προτιµήστε τα ψητά και τα βραστά), καθώς και τα λιπαρά κρέατα, τα αλλαντικά ή το κοτόπουλο µε πέτσα. Αν πάρετε κρέας, αφαιρέστε το ορατό λίπος (θυµηθείτε ότι, ειδικά στο µοσχαρίσιο κρέας, το λίπος κρύβεται ακόµα και εκεί που δεν το βλέπετε). Αν επιλέξετε ζυµαρικά, συνοδέψτε τα µε κόκκινες σάλτσες και όχι άσπρες. Επίσης, αν σας προσφέρουν ψηµένο ψωµί ή πίτες, ζητήστε να µην τις ψήσουν µε λάδι ή να µην προσθέσουν βούτυρο.
Μάθετε τι τρώτε
Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο υγιεινό είναι κάποιο πιάτο, µην ντραπείτε να ρωτήσετε πώς µαγειρεύεται κ.λπ.
Προσπεράστε το γλυκό
Το επιδόρπιο δεν είναι απαραίτητο. Αν ωστόσο δεν µπορείτε να αντισταθείτε, µοιραστείτε το µε κάποιον συνάδελφο.
Προσοχή στην ποσότητα
Αν υπάρχει ποικιλία µεζέδων ή µπουφές, γεµίστε µέτρια το πιάτο σας επιλέγοντας
τα πιο ελαφριά εδέσµατα.
Μην τρώτε… νηστικοί
Αποφύγετε να πηγαίνετε για φαγητό µε εντελώς άδειο στοµάχι. Είναι καλύτερα να έχετε τσιµπήσει κάτι ελαφρύ πιο πριν έτσι ώστε να µην φάτε παραπάνω από λαιµαργία ή υπερβολική πείνα. Επίσης τρώτε αργά, απολαµβάνοντας το φαγητό σας.
Γεύµατα εκτός γραφείου
Σπιτικό φαγητό
Αποφύγετε τα αυτόµατα µηχανήµατα και τα κλασικά προϊόντα της καντίνας (τυρόπιτες, πίτσες κ.λπ.). Αν έχετε µαγειρέψει το προηγούµενο βράδυ, µπορείτε να κρατήσετε και λίγο φαγητό για να το πάρετε την επόµενη µέρα στη δουλειά. Έτσι θα αποφύγετε να καταναλώσετε κάτι που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί χειρότερη επιλογή από τη σπιτική.
Ενυδατωθείτε
Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Περιορίστε τα ζαχαρώδη αναψυκτικά, καθώς και τους πολλούς καφέδες µε ζάχαρη. Αν πίνετε καφέ ή τσάι (προτιµήστε το, ιδιαίτερα το πράσινο ή το λευκό), αποφύγετε τα συνοδευτικά µπισκότα, κουλουράκια κ.λπ.
Χορταστικά σνακ
Επιλέξτε σνακ που µπορούν να σας κρατήσουν αρκετή ώρα χορτάτους και να σας χαρίσουν ενέργεια. Τέτοιες επιλογές αποτελούν κάποιες µπάρες δηµητριακών, κράκερς ή κριτσίνια ολικής άλεσης, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ξηρά φρούτα (δαµάσκηνα, βερίκοκα, χουρµάδες) και φυσικά οι ανάλατοι και ακαβούρντιστοι ξηροί καρποί. Επίσης ένα καρότο, λίγο αγγουράκι ή µια σαλάτα µε λαχανικά εποχής αποτελούν εξαιρετικές λύσεις για snack. Το ίδιο και ένα φρούτο (π.χ. µία µπανάνα) από το σπίτι. Τέλος µπορείτε να επιλέξετε και γαλακτοκοµικά προϊόντα (γάλα και γιαούρτι µε χαµηλά λιπαρά). Σας χορταίνουν και εµπεριέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.
Αντί γλυκού
Αν θέλετε κάτι γλυκό, επιλέξτε ρυζόγαλο ή κρέµα καραµελέ, ενώ, αν θέλετε να µειώσετε δραστικά τις θερµίδες του διαιτολογίου σας, προτιµήστε ένα ζελέ τύπου light.
Ευκολία και ποικιλία
Φτιάξτε διάφορα σάντουιτς µε άλλο είδος ψωµιού κάθε φορά ώστε να υπάρχει ποικιλία (π.χ. πολύσπορο ή µαύρο ψωµί, ελιόψωµο κ.ά.).
Είναι πολύ σηµαντικό να µην πηγαίνετε στη δουλειά µε άδειο στοµάχι γιατί πιθανότατα θα καταναλώσετε τα λάθος φαγητά λόγω πείνας. Το πρωινό ήταν, είναι και θα είναι το σηµαντικότερο γεύµα της ηµέρας.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μόνο το 15% της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας, έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα!
Σωστή διατροφή στη δουλειά
Συντονιστής: Agrafos