• Το Γνωρίζατε;
  • Η Παρασκευή και 13 θεωρείται άτυχη μέρα, γιατί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307 ο Πάπας, σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας, εξέδωσε μυστική διαταγή θανάτωσης των Ναϊτών Ιπποτών.

Όλι Ρεν: «Αναγκαία η πολιτική συναίνεση»

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Όλι Ρεν: «Αναγκαία η πολιτική συναίνεση»

Δημοσίευση από Agrafos »


Την ανάγκη ευρείας πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα επανέλαβε σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή.

«Ο καλύτερος δρόμος είναι να της δοθεί βοήθεια, η ίδια θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων, με συγκεκριμένα βήματα, και προς τούτο είναι απαραίτητη μια ευρεία πολιτική συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».
Όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ένα «κούρεμα», δηλαδή μια αναδιάρθρωση του χρέους, εμφανίζεται πάντα ως απλή, όμως δεν είναι.

Ο κ. Ρεν θεωρεί πως δεν είναι σοβαρή εκδοχή η έξοδος της χώρας από το ευρώ, κάτι που, όπως σημειώνει, θα ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα και για ολόκληρη την ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Απαντώντας στο ερώτημα για το χρόνο διάρκειας της κρίσης χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι η δυσκολότερη, καθώς ένα δημοσιονομικό χρέος που φτάνε σχεδόν στο 160% του ΑΕΠ δεν μπορεί να μειωθεί άμεσα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός πως η Ελλάδα κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο να μειώσει το έλλειμμά της κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Αναφερόμενος σε φόβους που εκφράζονται στην ΕΕ, ότι οι πολίτες ισχυρών οικονομικά χωρών θα πληρώσουν για τις οικονομικά ασταθείς χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ο κ. Ρεν δηλώνει κατανόηση. Αναφέρει, όμως, πως στη Νομισματική Ένωση ισχύει η αρχή ότι κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα προβλήματά της, κάτι που θα έπρεπε να εγγυάται και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο όμως, όπως συμπληρώνει, στο παρελθόν δεν λειτούργησε σωστά, καθώς τα μεγάλα κράτη-μέλη χαλάρωσαν τους όρους του, το 2003.

Ο κ. Ρεν απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η ΕΕ μετατρέπεται σε μια ένωση μεταφοράς πόρων, όπως συζητείται αυτό τον καιρό στη Γερμανία και την Αυστρία. Τονίζει δε, πως για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να αποφευχθεί μια κατάρρευση σαν της «Lehman Brothers», τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να αποτρέψουν την κατάρρευση της ρευστότητας σε μεμονωμένες χώρες, με μέτρα όπως η σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικού Σταθερότητας, που συνδέεται πάντα με αυστηρούς όρους για τις χώρες που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, όταν θα είναι έτοιμος ο νέος Μηχανισμός Σταθερότητας, οι χώρες της Ευρωζώνης θα διαθέσουν 80 δισ. ευρώ, ώστε συνολικά ο Μηχανισμός να έχει μία παρακαταθήκη 700 δισ. ευρώ, που θα εγγυάται την οικονομική σταθερότητα σε ακραίες καταστάσεις.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”