• Το Γνωρίζατε;
  • Η έλλειψη ιωδίου σε 1,3 δις ανθρώπους, που δεν έχουν πρόσβαση σε αλάτι, ευθύνεται για τη νοητική και σωματική καθυστέρηση των παιδιών!

Ε.E.: 650.000 πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω καπνίσματος

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Ε.E.: 650.000 πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω καπνίσματος

Δημοσίευση από Aris »


Δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο, με τη βοήθεια της κινητής μονάδας σπιρομέτρησης, πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, όπως έχει ορισθεί η τελευταία ημέρα του Μαΐου.

Οι έλεγχοι θα γίνονται και τις δύο ημέρες, στην πλατεία Κλαυθμώνος, από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι.

Υπολογίζεται ότι περίπου 650.000 πολίτες της ΕΕ πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος. Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και μη καπνιστές.

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, περίπου 80.000 ενήλικες, μεταξύ των οποίων και περίπου 20.000 μη καπνιστές, πέθαναν στην ΕΕ των 15 το 2002, εξαιτίας νόσων που προκλήθηκαν από την έκθεση στον καπνό τσιγάρων στο σπίτι και στη δουλειά.

Σχεδόν 13 εκατομμύρια άτομα στις 27 χώρες της ΕΕ υποφέρουν από μία ή περισσότερες από τις έξι κύριες κατηγορίες νόσων που συνδέονται με το κάπνισμα1. Πρόκειται για τις εξής: Βρογχίτιδα και άλλες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, εμφράγματα, αρτηριακές αποφράξεις (ιδίως στα πόδια) και άλλες καρδιαγγειακές νόσοι, άσθμα, καρκίνος των πνευμόνων και άλλοι καρκίνοι, όπως του παγκρέατος, του οισοφάγου και του στομαχιού.

Επιστροφή στο “Κοινωνία”