• Το Γνωρίζατε;
  • Το 2050, τα απέραντα τροπικά δάση του Αμαζονίου, δεν θα υπάρχουν. Στην θέση τους θα υπάρχουν απέραντοι έρημοι, εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου!

Το νέο νόμισμα της Ελλάδας!

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Το νέο νόμισμα της Ελλάδας!

Δημοσίευση από Admin »


Η κυβέρνηση μπορεί να αρνείται κατηγορηματικά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά στα Εξάρχεια έχουν διαφορετική άποψη. Κάτοικοι της περιοχής τύπωσαν το δικό τους νόμισμα, πάνω στο οποίο φιγουράρουν εμβληματικές προσωπικότητες της περιοχής και το ονομάζουν «λιρέτα Εξαρχείων».
Στο χαρτονόμισμα των 100 λιρών απεικονίζεται η Κατερίνα Γώγου ενώ στο χιλιάρικο ο συγγραφέας Λεωνίδας Χρηστάκης.
«Το 2011, και ενώ περιμένουμε την επίσημη δήλωση χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, τα Εξάρχεια ετοιμάζονται να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα. Το νέο νόμισμα αναμένεται να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα, να μειώσει την ανεργία και να βοηθήσει την ομαλή μετάβαση στον αντιπραγματισμό» γράφει η λεζάντα κάτω από τα χαρτονομίσματα των Εξαρχείων.
Κι αν το ακούμε ως αστείο ή ως κάτι ουτοπικό, ανάλογο εγχείρημα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Αργεντινή, κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εμπνευστές του «νομίσματος των Εξαρχείων»: «Το 2001, μετά τη χρεοκοπία του κράτους της Αργεντινής, η πτώση της εμπιστοσύνης τόσο στο εθνικό νόμισμα όσο και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την προσφορά χρήματος.
Την ίδια περίοδο, πολλές επαρχίες τύπωσαν δικά τους νομίσματα, τα οποία κυκλοφορούσαν παράλληλα με το πέσο. Υπολογίζεται ότι 15%-20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε πλην του πέσο και άλλα (δευτερογενή) νομίσματα. Μόνο στο Μπουένος Άιρες κυκλοφόρησαν 17 διαφορετικά νομίσματα» αναφέρουν οι εμπνευστές της λιρέτας Εξαρχείων.

Επιστροφή στο “Σάτυρα;”