• Το Γνωρίζατε;
  • Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων!

" Κατοικήσιμος πλανήτης "

Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία δημοσιεύστε το εδώ. Αν κρίνουμε ότι πρέπει το θέμα σας να δημοσιευτεί σε μια νέα κατηγορία θα την δημιουργήσουμε και θα μεταφέρουμε εκεί την δημοσίευση σας.
vero
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 297
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: KRHTH - IERAPETRA
Επικοινωνία:

" Κατοικήσιμος πλανήτης "

Δημοσίευση από vero »


Κατοικήσιμος πλανήτης


Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν τον μικρότερο μέχρι σήμερα εξωπλανήτη, με διάμετρο μόλις 50% μεγαλύτερη από της Γης, και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι εντός μιας δεκαετίας... θα έχουν εντοπίσει και τον πρώτο κατοικήσιμο πλανήτη.
Οι ερευνητές του ισπανικού Ανώτατου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών (CSIC) εντόπισαν τον μικρό βραχώδη πλανήτη να περιφέρεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο σε απόσταση μόλις 30 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα.


Ο πλανήτης, γνωστός ως GJ 436c, βρίσκεται σε τόσο μικρή απόσταση από το ψυχρό μητρικό του άστρο ώστε το έτος του έχει περίπου την ίδια διάρκεια με την ημέρα του.
Με μάζα περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από της Γης, o GJ 436c είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους 200 και πλέον εξωπλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί ως σήμερα. Οι αστρονόμοι τον εντόπισαν από την βαρυτική του επίδραση σε άλλους πλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα στο ίδιο άστρο.

Η τεχνική αυτή σύντομα θα επιτρέψει τον εντοπισμό πλανητών στο μέγεθος της Γης, εκτίμησε σε συνέντευξη Τύπου ο Ίγκνάσι Ρίμπας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Σε πολύ σύντομο χρόνο θα μπορούμε να δούμε πλανήτες πλανήτες με μάζα ίδια με της Γης, αν και θα βρίσκονται σε τροχιές πολύ πλησιέστερες στο άστρο τους απ' ό,τι της Γης γύρω από τον Ήλιο» είπε ο Ρίμπας σύμφωνα με το Reuters.

«Πλανήτες με μάζα παρόμοια με της Γης τοποθετημένοι σε τέτοια απόσταση από το άστρο τους ώστε να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνειά τους -με άλλα λόγια, κατοικήσιμοι πλανήτες- απέχουν λίγο περισσότερο [από το να ανακαλυφθούν], αλλά όχι πάνω από μια δεκαετία».

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal Letters.

Επιστροφή στο “Ότι δεν ταιριάζει σε άλλο θέμα”