Σε περίπου έξι βδομάδες, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «ξεμείνουν» από δανεικά χρήματα. Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών είναι ορατός αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει στις 2 Αυγούστου το ανώτατο όριο κρατικού χρέους, πάνω δηλαδή από τα 14,3 τρισ. δολάρια. Αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταβάλει το αντίτιμο για το κουπόνι του ομολόγου που λήγει στις 15 Αυγούστου, τότε, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης η χώρα θα τεθεί σε τροχιά «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Αν το Κογκρέσο δεν αποφασίσει να παρέμβει μέχρι τότε, το πλουσιότερο έθνος του κόσμου -ανίκανο να δανείζεται 4 δισ. δολ. προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς του- διακινδυνεύει να φανεί αφερέγγυο. Ή όχι;
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» ακούγοντας μια τέτοια εξέλιξη από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, τα επιτόκια θα εκτοξεύονταν, οι αξίες των μετοχών και των κατοικιών θα βούλιαζαν, οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις θα στέρευαν, οι θέσεις εργασίας θα εξαφανίζονταν, οι επιχειρήσεις θα αποτύγχαναν και τα πάντα, από φορολογικές αποζημιώσεις έως μισθούς στρατευμάτων, θα έμεναν απλήρωτα. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε «σοβαρές αναταραχές» τις χρηματαγορές, χαμηλότερη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, θα προκαλούσε ζημιά στο δολάριο και στα κρατικά χρεόγραφα.
Η «δεξαμενή σκέψης» Third Way ισχυρίζεται ότι θα μπορούσαν να χαθούν 642.500 θέσεις εργασίας, να προστεθούν 19.175 δολάρια σε κάθε στεγαστικό δάνειο και να περικοπούν 8.816 δολάρια από ένα τυπικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Τουλάχιστον άλλοι 9.000.000 άνθρωποι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα με εσένα.