• Το Γνωρίζατε;
  • Το 2000 π.X. οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένα είδος προφυλακτικού φτιαγμένο από μεμβράνη που έπαιρναν από κροκόδειλους.

ATEbank: Βαφτίζοντας το φιάσκο «επιτυχία»....

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

ATEbank: Βαφτίζοντας το φιάσκο «επιτυχία»....

Δημοσίευση από Agrafos »


Με μια άνοδο σχεδόν κατά 10% αντέδρασε χθες η μετοχή της ATEbank στην «επιτυχή ολοκλήρωση» της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας. Αυτό που επιχειρεί να βαφτίσει η διοίκηση Πανταλάκη ως επιτυχία, ήταν στην πραγματικότητα ένα φιάσκο: οι ιδιώτες μέτοχοι που εμπιστεύθηκαν νέα κεφάλαια στην τράπεζα είναι μετρημένοι στα... δάχτυλα, κάτι που γεννά έντονο προβληματισμό, καθώς μέσα στο α’ τρίμηνο του 2012 είναι προγραμματισμένη η πώληση από το Δημόσιο του 26,2% των μετοχών της πολύπαθης κρατικής τράπεζας.

Η ανάλυση των στοιχείων για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου αντανακλά το σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για μετοχές της ATEbank:

- Η αύξηση όντως καλύφθηκε πλήρως (100%). Όμως, όπως φαίνεται αν «ξύσει» κανείς την επιφάνεια των στοιχείων, σχεδόν το σύνολο των νέων μετοχών που προορίζονταν για μετόχους μειοψηφίας, πλην δηλαδή του Δημοσίου, έμειναν αδιάθετες! Το Δημόσιο κάλυψε πλήρως τα δικαιώματα που του αναλογούσαν, αλλά οι μέτοχοι μειοψηφίας άφησαν αδιάθετες περισσότερες από 205 εκατ. μετοχές, δηλαδή σχεδόν το 18% της έκδοσης.

- Όταν ήλθε η ώρα να κατευθύνει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας τις αδιάθετες μετοχές, με απόφαση που έλαβε στις 29 Ιουνίου, και πάλι το ενδιαφέρον των ιδιωτών ήταν... «παγερό»: στους ασκήσαντες δικαιώματα προεγγραφής διατέθηκε μόνο το 0,13% των νέων μετοχών και σε εργαζόμενους και συνταξιούχους της τράπεζας μόνο το 0,05% (!). Έτσι, το Δημόσιο «φορτώθηκε» επιπλέον 13,56% της αύξησης και οι εγγυητές κάλυψης (Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Marfin Popular Bank) το 3,63%.

- Το αποτέλεσμα ήταν να φθάσει το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου μετά την αύξηση κοντά στο 90%, ενώ οι τράπεζες που εγγυήθηκαν την κάλυψη έμειναν με αρκετά «χαρτιά» στο χέρι, τα οποία προφανώς θα επιδιώξουν να ρευστοποιήσουν το προσεχές διάστημα. Εξ ου, πιθανότατα, και το «εκρηκτικό» χθεσινό ποσοστό ανόδου της μετοχής, που «στρώνει δρόμο» για να μπορέσουν οι ανάδοχοι να πουλήσουν τις μετοχές τους το προσεχές διάστημα.

Παρότι η διοίκηση της ATEbank προσπάθησε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτών, με αρκετά εκτεταμένη διαφημιστική εκστρατεία ενόψει της αύξησης, τελικά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Ουδείς περίμενε, βέβαια, ότι με τους κινδύνους που έχει «φορτωθεί» το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, τόσο από κρατικά ομόλογα, όσο και από τα υψηλά ποσοστά καθυστερήσεων στα δάνεια, θα σχηματίζονταν ουρές επενδυτών για μετοχές της τράπεζας, σε μια περίοδο μάλιστα εξαιρετικά δύσκολη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το μειωμένο ενδιαφέρον δημιουργεί, όμως, εύλογο προβληματισμό για την έκβαση της προσπάθειας του Δημοσίου να διαθέσει μετοχές της ΑΤΕ στην αγορά μέσα στο α’ τρίμηνο του 2012, υποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Το Δημόσιο θα πρέπει να διαθέσει το 26,2% της συμμετοχής του, σύμφωνα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ενέκρινε η Βουλή, ποσοστό που προφανώς δεν θα διατεθεί σε κάποιο στρατηγικό εταίρο, αλλά με placement στο Χρηματιστήριο. Ακόμη και μετά τη χθεσινή άνοδο, η κεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ ήταν κάτι παραπάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η αξία των μετοχών που θέλει να διαθέσει το Δημόσιο δεν ξεπερνούσε τα 450 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσε σε λιγότερα από τα μισά κεφάλαια που διέθεσε με την αύξηση κεφαλαίου, για να στηρίξει την τράπεζα. Ουσιαστικά, αν δεν προχωρήσει γρήγορα και με καλά αποτελέσματα το σχέδιο εξυγίανσης που έχει συμφωνήσει με την τρόικα η διοίκηση Πανταλάκη, γίνεται ορατός ο κίνδυνος να εισπράξει... πενταροδεκάρες το κράτος όταν θα έλθει η ώρα να πουλήσει το 1/4 της συμμετοχής του στην ΑΤΕ.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΑΤΕ, θα συνεχισθεί με την απορρόφηση δύο θυγατρικών («ΑΤΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» και «ΑΤΕ ΚΑΡΤΑ»), από την οποία υπολογίζει η τράπεζα ότι θα περιορίσει το κόστος λειτουργίας. Επιπλέον, αποφασίσθηκε η διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ , αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία τα έσοδα από αυτή την πώληση αναμένονται μηδαμινά και απλώς η τράπεζα θα απαλλαγεί από κόστη στήριξης της βιομηχανίας.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”