Παρατείνεται η εκκρεμότητα μεταξύ Αθηνών, Βερολίνου, Βρυξελλών και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, σχετικά με την συμφωνία για την νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Οι λόγοι γι' αυτό είναι πολλοί και ο συνδυασμός τους δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ένα θρίλερ, στο οποίο η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο, με την κυβέρνηση να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Το διάστημα της εκκρεμότητας λίγοι μπορούν να προσδιορίσουν και πάντως ακόμη λιγότεροι μπορούν να υποστηρίξουν με βεβαιότητα ότι λύση θα υπάρξει στο eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ή πριν τη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου.
Ευρωπαϊκές επιφυλάξεις
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ανεπίσημη πληροφόρηση, μία από τις μείζονες εκκρεμότητες αφορά την ίδια τη χώρα και την πορεία σε τεθλασμένη γραμμή των τελευταίων μηνών. Το γεγονός ότι ελάχιστες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν και έφτασε ο εκτελεστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου σχεδίου να ψηφίζεται «στο παρά πέντε» της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης, έχει κάνει όλες τις ευρωπαϊκές αρχές και κυβερνήσεις δύσπιστες για την διάθεση και την ικανότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τους ρυθμούς της μέσα στο καλοκαίρι.
Χαρακτηριστικές για όλα αυτά είναι οι δηλώσεις των κκ. Σόιμπλε και Γιούνκερ των τελευταίων δύο ημερών - και έπειτα από την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης - οι οποίοι σημείωσαν ότι, αφενός, υπάρχει και σχέδιο αντιμετώπισης μίας, έστω απίθανης, στάσης πληρωμών της Ελλάδας και, αφετέρου, ότι η χώρα θα εκχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.
Χωρίς σχόλιο τα περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας
Στο πλαίσιο αυτό, αξιοσημείωτο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε χθες να κρατήσει χαμηλούς τόνους έναντι της δήλωσης του κ. Γιούνκερ, την οποία ούτε διέψευσε ούτε σχολίασε. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος το μεσημέρι της Δευτέρας απάντησε: «στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση -και έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη συμφωνία- πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς στην εφαρμογή της. Οι όροι αυτής της συμφωνίας αποτελούν δεσμεύσεις μας, που προσδιορίζουν ως έναν βαθμό και τις σχετικές πολιτικές μας», ενώ συμπλήρωσε και ότι «είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και θα αλλάζουμε συνεχώς τους όρους αυτής της συμφωνίας. Το σημαντικό, που θα πρέπει να δούμε, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ορθοποδήσει, να φτιάξει ένα σύγχρονο κράτος, μια αποτελεσματική εξωστρεφή οικονομία, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να έχει καμία μορφή εξάρτησης».
Σε διαφορετικές κατευθύνσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Πέραν αυτών, στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για την καθυστέρηση στην επίτευξη νέας συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς βλέπουν ότι αυτή οφείλεται και στις διαφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων. Με βάση αυτό, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης εσωτερικής πίεσης που δέχονται οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία, κάποιοι στην Αθήνα δεν σπεύδουν να προκαταλάβουν θετικές εξελίξεις και σημειώνουν ότι το τέλος του θερινού χρηματοπιστωτικού και πολιτικού θρίλερ δεν έχει αρχίσει καν να γράφεται.
Δεύτερος εκτελεστικός νόμος έως τον Αύγουστο
Με βάση αυτά, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στο διάστημα των επόμενων πέντε εβδομάδων θα έχει καταθέσει και θα έχει ψηφίσει στη Βουλή και τον δεύτερο εκτελεστικό νόμο, ο οποίος αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο, το κλείσιμο οργανισμών του δημοσίου, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κ.ά.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχουν προχωρήσει κάποιες αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες λέγεται ότι έχουν ήδη βρεθεί ενδιαφερόμενοι, αλλά η πρόοδος καθυστερεί λόγω ανυπαρξίας του οργανισμού που θα προωθήσει και θα υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 1994, ένα αεροπλάνο της Αεροφλότ έπεσε, εξαιτίας του πιλότου, ο οποίος έδινε μαθήματα πλοήγησης στον 15χρονο γιο του. Σκοτώθηκαν και οι 75 επιβαίνοντες του αεροπλάνου.
Θρίλερ για την νέα δανειακή συμφωνία
Συντονιστής: Agrafos