• Το Γνωρίζατε;
  • Τον 3o αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι κάτοικοι της Ιταλίας φορούσαν μασέλες φτιαγμένες από δόντια ζώων.

ΕΚΤ: Στο 161% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2012

Συντονιστής: Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

ΕΚΤ: Στο 161% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2012

Δημοσίευση από Arxontas »


Το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 161% του ΑΠΕ το 2012 και στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα προωθήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως μεταδίδει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται πως χθες, Τετάρτη, το ΔΝΤ δημοσίευσε την τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως το ελληνικό χρέος το 2012 θα αγγίξει το 172% του ΑΕΠ το ίδιο έτος.

Σύμφωνα, πάντως με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα αντιστοιχεί σε περισσότερο από 127% του ΑΕΠ το 2020. Θα παραμένει δηλαδή μακράν του ορίου του 60% του ΑΕΠ, που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η επίτευξη αυτής της προοπτικής εναπόκειται στη βούληση και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πλήρη εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», επισημαίνει η ΕΚΤ στη μηνιαία της έκθεση.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη στάση της «πολύ προσεχτικής» παρακολούθησης των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, μετά και τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της σε διάστημα τριών μηνών. Όπως αναφέρει, είναι αναγκαίο οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων να μην οδηγήσουν σε «ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα».

Όσον αφορά την οικονομική ανάλυση, το α΄ τρίμηνο του 2011 η ζώνη του ευρώ κατέγραψε άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από αύξηση 0,3% το δ΄ τρίμηνο του 2010. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και δείκτες ερευνών υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ εξακολούθησε να επεκτείνεται το β΄ τρίμηνο του 2011, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Επιπλέον, οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων. Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι ρυθμοί πληθωρισμού πιθανότατα θα παραμείνουν σαφώς άνω του 2% τους επόμενους μήνες.

Στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, η ΕΚΤ επισημαίνει πως το σημερινό περιβάλλον είναι πολύ απαιτητικό και χρειάζεται αποφασιστικές ενέργειες. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ οφείλουν, κατ΄ ελάχιστον, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 και μετά, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο των αντίστοιχων διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος. Μια κατάλληλη και περισσότερο εμπροσθοβαρής προσαρμογή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι στόχοι διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής θα τηρηθούν σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου Ecofin, και τυχόν καλύτερες από το αναμενόμενο οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν για ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων.

Επιστροφή στο “Οικονομία”