• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Απόστολος Παύλος είπε για τους Κρητικούς: «Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί» («Οι Κρητικοί είναι πάντοτε ψεύτες, κακά και ανήμερα θηρία και αχόρταστες κοιλιές») [«Προς Τίτον επιστολή», Α΄12]

Αντίο στη φαλάκρα

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Αντίο στη φαλάκρα

Δημοσίευση από Aris »


Εμβόλιο και άλλα σκευάσματα κατά της φαλάκρας, τα οποία χρησιμοποιούν λιπώδη κύτταρα από την κοιλιά για να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι, θα είναι έτοιμα σε πέντε περίπου χρόνια σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των τριχών ελέγχονται από τους λιπώδεις ιστούς της περιοχής και έτσι με μια απλή προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου λιπωδών κυττάρων στο δέρμα του κρανίου τα βλαστικά αυτά κύτταρα ξεκινούν να αναπτύσσονται και πάλι, επαναφέροντας τη χαμένη τριχοφυΐα.

Η ομάδα από το Γέιλ παρατήρησε ότι μετά την προσθήκη των λιπωδών κυττάρων από την κοιλιά των ποντικών στην περιοχή του κεφαλιού, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων γύρω από τους θύλακες των τριχών τετραπλασιάστηκε, ενώ άρχισαν να εκφύονται τρίχες.

Οι επιστήμονες μάλιστα προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα, καθώς εξέτασαν την αντίδραση στην προσθήκη λιπωδών κυττάρων του οργανισμού διαφόρων ποντικιών που είχαν εξ αρχής πρόβλημα με την ανάπτυξη τριχών, αφού οι θύλακες των τριχών τους είχαν παγιδευτεί σε μια κατάσταση "ύπνωσης".

Με την προσθήκη λιποκυττάρων από υγιή ποντίκια σε ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την τριχοφυΐα τους, τα τελευταία απέκτησαν κανονική ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών τους σε περίπου 2 εβδομάδες.

Παρά το γεγονός πως τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές θεωρούν ότι κι ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο.

"Εάν καταφέρουμε τα λιποκύτταρα που προστίθενται στο δέρμα να ενεργοποιήσουν τα εν υπνώσει βλαστικά κύτταρα στη βάση των θυλάκων των τριχών, τότε ίσως δούμε και πάλι τρίχες να εκφύονται στην περιοχή", σημειώνει η Βάλερι Χόρσλι του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αναφέρουν στη δημοσίευσή τους πως τα λιπώδη κύτταρα ίσως μπορούν να προσφέρουν στην αντιμετώπιση του σχηματισμού όγκων και στη θεραπεία πληγών.

Επιστροφή στο “Υγεία”