• Το Γνωρίζατε;
  • Οι «σαπουνόπερες» ονομάστηκαν έτσι από τα απορρυπαντικά που είχαν αρχικώς ως χορηγούς αυτές οι καθημερινές τηλεοπτικές σειρές.

ΔΙΑΙΤΑ

Συντονιστές: Airetikos, Argosxolos, Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
litsat
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Κυρ 25 Οκτ 2009, 23:34
Τοποθεσία: salonika

ΔΙΑΙΤΑ

Δημοσίευση από litsat »


Γεμιστά (υλικά για την παρασκευή μιας γεμιστής ντομάτας ή άλλου λαχανικού της αρεσκείας σας)
Υλικά:
1 μέτρια ώριμη ντομάτα (ή πιπεριά ή μελιτζάνα ή κολοκύθι ή άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας)
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένα ή τριμμένα λαχανικά (ότι έχετε από το εσωτερικό των υπόλοιπων λαχανικών που θα γεμίσετε)
2 κουταλιές της σούπας άβραστο ρύζι
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο
μαϊντανός, δυόσμος, μάραθος

Εκτέλεση:
Κόβουμε ένα καπάκι από την ντομάτα που θα γεμίσουμε και το κρατάμε στην άκρη. Αδειάζουμε το εσωτερικό της ντομάτας (ή του λαχανικού που πρόκειται να γεμίσουμε), το ψιλοκόβουμε ή το τρίβουμε στον τρίφτη και το κρατάμε σε ένα μπολ. Όταν γεμίζουμε διάφορα λαχανικά, για να φτιάξουμε ένα ταψί γεμιστά, στο μπολ αυτό θα προσθέσουμε τριμμένα όλα τα εσωτερικά των λαχανικών, και όλα αυτά θα τα κρατήσουμε για τη γέμιση. Όσο πιο πολλά τα λαχανικά, τόσο πιο νόστιμη γίνεται ή γέμιση μας.
Στο ίδιο μπολ με τα τριμμένα λαχανικά ρίχνουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε την ντομάτα μας. Στο τέλος βάζουμε από πάνω το καπάκι που είχαμε κρατήσει. Τοποθετούμε στο φούρνο, ρίχνοντας στο ταψάκι λίγο νεράκι (και γέμιση που μπορεί να έχει περισσέψει) για να ψηθούν καλά τα γεμιστά μας, σε μέτρια φωτιά (180 βαθμούς) για περίπου 1 ώρα.




Αγκινάρες αλά πολίτα (υλικά για την παρασκευή ενός φλιτζανιού έτοιμου φαγητού)
Υλικά:
1 φλιτζάνι αγκινάρες καθαρισμένες
1 καρότο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι
λεμόνι
λίγο νεράκι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες, το ψιλοκομμένο καρότο, το αλάτι και το πιπέρι. Συμπληρώνουμε με λίγο νεράκι, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε τον άνηθο.

Εάν το διαιτολόγιο σας σας προτείνει αγκινάρες με πατάτα τότε προσθέστε τις στη κατσαρόλα μαζί με τις αγκινάρες (αφού τις έχετε κόψει σε μορφή κυδωνιού).

ΤΙΡ! Εάν θέλουμε να δέσει λίγο η σαλτσούλα διαλύουμε μέσα στο λεμόνι και σε πολύ λίγο νεράκι μισό κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και περιχύνουμε το φαγητό μας. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο!



Γίγαντες (υλικά για την παρασκευή ενός φλιτζανιού έτοιμου φαγητού)
Υλικά:
3-4 κουταλιές της σούπας γίγαντες (περίπου 1/2 φλιτζάνι βρασμένοι γίγαντες)
? φλιτζανιού χυμό ντομάτας
½ φλιτζάνι νερό
½ καρότο
? πιπεριά ψιλοκομμένη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
? κρεμμύδι ξερό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αρχικά τους γίγαντες ώσπου να μαλακώσουν ελαφρά.
Στη συνέχεια στραγγίζουμε και τους τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα υλικά και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν.



Noodles με λαχανικά και κοτόπουλο (υλικά για την παρασκευή ενός φλιτζανιού έτοιμου φαγητού)
Υλικά:
½ φλιτζάνι βρασμένα noodles
½ φλιτζάνι λαχανικά της αρεσκείας σας (καρότο, κολοκύθι και φρέσκο κρεμμυδάκι σε πολύ λεπτές λωρίδες, ψιλοκομμένο λάχανο, μικρές φουντίτσες από κουνουπίδι ή μπρόκολο, ψιλοκομμένα μανιτάρια κ.α.)
50γρ ψημένο στήθος κοτόπουλο
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σόγια σως

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα noodles (προσοχή! χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με τα μακαρόνια! συμβουλευτείτε τις οδηγίες βρασμού της συσκευασίας) και μετρούμε ½ φλιτζάνι βρασμένα noodles.
Εντωμεταξύ έχουμε ψήσει το κοτόπουλο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά και τα τσιγαρίζουμε ελάχιστα (τα λαχανικά δεν πρέπει να μαλακώσουν, για αυτή τη συνταγή θέλουμε τα λαχανικά μας να είναι τραγανά). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψημένο κοτόπουλο, κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια, τα βρασμένα noodles και τη σόγια σως και ανακατεύουμε καλά. Έτοιμο!



Αρακάς (υλικά για την παρασκευή ενός φλιτζανιού έτοιμου φαγητού)
Υλικά:
3/4 φλιτζανιού αρακά (φρέσκο ή κατάψυξης)
½ καρότο
? φλιτζανιού χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
άνηθο, κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον αρακά, το ψιλοκομμένο καρότο και αφού τα αφήσουμε να βράσουν για δέκα λεπτά βάζουμε και τον χυμό της ντομάτας, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι.
Εάν το διαιτολόγιο σας σας προτείνει αρακά με πατάτες τότε προσθέστε τες στη κατσαρόλα μαζί με τον αρακά και το καρότο.




Γιουβαρλάκια ( συνταγή για 25 γιουβαρλάκια)
Υλικά:
625 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς (?25γρ. ωμός κιμάς ανά γιουβαρλάκι)
100 γρ. ρύζι άβραστο (περίπου 300 γρ. βρασμένο)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
τριμμένο κρεμμύδι
άνηθο, μαϊντανό
λεμόνι
½ λίτρο νερό
½ κουταλιά της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το άβραστο ρύζι, το ελαιόλαδο , το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον άνηθο και 1 αυγό. Στη συνέχεια ζυμώνουμε το μίγμα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε για λίγο το μίγμα να ξεκουραστεί (για να δέσουν οι μυρωδιές) και μετά πλάθουμε σε μπαλάκια (περίπου 25 γιουβαρλάκια). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει με λίγο αλάτι και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις ετοιμαστούν (περίπου 30 λεπτά) τα βγάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το μίγμα για να τα αυγοκόψουμε.
Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε αργά αργά το χυμό από ένα λεμόνι, χτυπώντας παράλληλα το μίγμα για να μην κόψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και λίγο από το ζωμό της σούπας για να πάρει την θερμοκρασία της, συνεχίζοντας όμως να χτυπάμε το μίγμα. Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε στη σούπα μας. Τέλος, ρίχνουμε και το αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς τη σούπα για να μην κόψει (προσοχή στο ανακάτεμα να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια).



φαγητού)
Ιμάμ (υλικά για την παρασκευή ενός φλιτζανιού έτοιμου φαγητού)
Υλικά:
½ μελιτζάνα μετρίου μεγέθους
? χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
ψιλοκομμένο κρεμμύδι
ψιλοκομμένη πιπεριά
σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Αρχικά ξεπικρίζουμε την μελιτζάνα μέσα σε νερό με αλάτι για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια την βράζουμε ελαφρά μέσα σε μια κατσαρόλα για 5 λεπτά.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την σάλτσα. Τσιγαρίζουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας. Την αφήνουμε να βράσει για λίγο χωρίς να ετοιμαστεί εντελώς.
Σε ένα ταψάκι παίρνουμε την μισή μελιτζάνα (την οποία έχουμε κόψει σε μορφή βαρκούλας) και την γεμίζουμε με την σάλτσα. Την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 15-20 λεπτά.
Εάν το διαιτολόγιο σας σας προτείνει ιμάμ με πατάτες τότε προσθέστε τες στο ταψί μαζί με τις μελιτζάνες και λίγο νεράκι για να ψηθούν. Προσοχή μην τις κόψετε σε πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί δεν θα ψηθούν ταυτόχρονα με το υπόλοιπο φαγητό!




Κολοκυθάκια γεμιστά (υλικά για την παρασκευή ενός γεμιστού κολοκυθιού)
Υλικά:
½ μεγάλο κολοκύθι (κομμένο σαν βαρκούλα)
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα κιμά
2 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση (κατά μήκος), και αφαιρούμε λίγη σάρκα από το κάθε μισό που έχουμε δημιουργήσει. Φτιάχνουμε έτσι δυο βαρκούλες. Βάζουμε αυτές τις βαρκούλες κολοκυθιού σε ένα ταψί, που έχουμε αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο, στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Βγάζουμε το ταψί, αλατίζουμε λίγο τις βαρκούλες, και μετά προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας κιμά στην κάθε βαρκούλα. Αφού απλώσουμε τον κιμά, προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και τελειώνουμε πασπαλίζοντας το κάθε μισό κολοκυθιού με δυο κουταλιές της σούπας παρμεζάνα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά ώστε να ροδίσει η επιφάνεια.


Για τη σάλτσα κιμά (υλικά για την παρασκευή ενός φλιτζανιού έτοιμης σάλτσας):

Υλικά:
½ φλιτζάνι άπαχος κιμάς (περίπου 120γρ)
½ φλιτζάνι χυμός ντομάτας
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
βασιλικός, δυόσμος, κανέλλα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε αρχικά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να ασπρίσει (αν θέλετε προσθέστε λίγο νεράκι). Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και αφήνουμε να βράσει. Προς το τέλος ρίχνουμε τα μπαχαρικά που μας αρέσουν.



Κόκκινη σάλτσα (υλικά για την παρασκευή ενός φλιτζανιού έτοιμης σάλτσας)
Υλικά:
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ σκελίδα σκόρδο ή ? ψιλοκομμένο κρεμμύδι
φρέσκο ή ξερό βασιλικό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο (ή το ψιλοκομμένο κρεμμύδι). Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και το βασιλικό. Αφήνουμε να βράσει και σερβίρουμε πάνω από τα μακαρόνια ανάλογα με την ποσότητα που μας συστήνεται.



Κόκκινη σάλτσα με πιπεριές και μανιτάρια (υλικά για την παρασκευή ενός φλιτζανιού έτοιμης σάλτσας)
Υλικά:
½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας
? φλιτζανιού πιπεριές διάφορων χρωμάτων κομμένες σε λωρίδες
? φλιτζανιού μανιτάρια ψιλοκομμένα (φρέσκα ή κονσέρβας)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
? ψιλοκομμένο κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Μόλις μαλακώσουν ελαφρά συμπληρώνουμε με τον χυμό ντομάτας, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει και σερβίρουμε πάνω από τα μακαρόνια ανάλογα με την ποσότητα που μας συστήνεται.


ΕΠΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ...ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΦΟΡΑ

Επιστροφή στο “Life Style”